Paksujoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paksujokea syksyllä.

Paksujoki[1] (ven. Паша́, Paša) on Syväriin laskeva joki Leningradin alueella Venäjällä. Sen pituus on 242 kilometriä ja sadealue 6 650 neliökilometriä.

Paksujoki saa alkunsa Leningradin alueen itäosassa sijaitsevasta Pašozeron järvestä ja virtaa Tihvinän ja Olhavan piirien lävitse ensin luoteeseen ja sitten lounaaseen. Tihvinän piirin Novoje Selon kylän lähellä se kääntyy pohjoiseen ja Olhavan piirin Borin kylän lähellä luoteeseen, missä se laskee Syväriin Sviritsan taajaman lähellä. Sivujokia ovat Bolšaja Pjalitsa, Tšornaja, Verhnjaja Paluitsa, Šuiga, Pit, Javosma, Kapša, Pinega, Sapa, Suksa, Šižnja, Kondega, Rybežka, Kumbito ja Babja.

Joen nimi juontuu ilmeisesti itämerensuomalaisesta sanasta ”paksu”. Paksujoen ja sen sivujokien varrelta on löydetty runsaasti 1000-luvun vaihteen kurgaanihautoja. Joen varsilla sijaitsevat mm. Pašozeron, Šugozeron, Gorkan, Koskovon, Tšasovenskojen, Rybežnon, Pašan ja Sviritsan asutuskeskukset, joista osa mainitaan jo 1300–1500-luvun lähteissä.

Paksujoen sivujoen Kapšan yläjuoksulla on vepsäläisten vanha asuinalue, joka kuuluu Vepsän metsä -luonnonpuistoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Venäjän federaation paikannimiä, s. 178. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2006. ISBN 952-5446-18-2. Teoksen verkkoversio (viitattu 9.10.2015).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]