Issad

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Issadin kolminaisuuden kirkko.

Issad (ven. Иссад) on kylä ja maalaiskunta Leningradin alueen Olhavan piirissä Venäjällä. Se sijaitsee Olhavanjoen rannalla 20 kilometriä Olhavan kaupungista pohjoiseen. Kylän ohi kulkee M18-valtatie, josta haarautuu maantie Vologdaan. Kunnassa on 1700 asukasta (vuonna 2010)[1].

Kylän nimi perustuu muinaisvenäläiseen ’kauppalaituria’ tarkoittavaan sanaan. 1500-luvun lopulla se oli kalastajakylä, jossa toimi myöhemmin hävitetty Kolminaisuuden luostari.[2] Vuosina 1863–1867 Issadiin rakennettiin Konstantin Tonin suunnittelema venäläistyylinen Kolminaisuuden kirkko. Neuvostoaikana raunioitunutta rakennusta[3] ollaan nykyään restauroimassa[4].

Issadin kuntaan kuuluu keskuskylän lisäksi 15 asutuskeskusta: Babino, Belyje Kresty, Berezje, Gljadkovo, Gortšakovštšina, Juškovo, Kustkovo, Nemjatovo-1, Nemjatovo-2, Poljaša, Ves', Zlatyn, posjolok Retšnikov ja Volhovskije plitnyje razrabotki. Kunnassa toimii maatalousyritys, kivilouhimo, puunhankinta- ja rakennusyritys. Palveluja ovat lastentarha, peruskoulu, kulttuuritalo ja kaksi ensiapuasemaa. Nähtävyyksiin kuuluvat Laatokan kanavan muistomerkit (”punainen ja valkoinen majakka”) Nemjatovon kylässä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Administratsija Volhovskogo munitsipalnogo raiona: Issadskoje selskoje poselenije volkhov-raion.ru. Viitattu 7.4.2012. (venäjäksi)
  2. Kultura Leningradskoi oblasti: Issad enclo.lenobl.ru. Viitattu 7.4.2012. (venäjäksi)
  3. Kultura Leningradskoi oblasti: Troitsy presvjatoi tserkov enclo.lenobl.ru. Viitattu 7.4.2012. (venäjäksi)
  4. Hram Svjatoi Živonatšalnoi Troitsy (d. Issad) issad.prihod.ru. Viitattu 7.4.2012. (venäjäksi)
  5. Administratsija MO Issadskoje selskoje poselenije: Istoritšeskaja spravka issad.ru. Viitattu 7.4.2012. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]