Beriberi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiamiini

Beriberi on B1-vitamiinin eli tiamiinin puutoksesta johtuva hermostosairaus.[1][2] Beriberin oireina saattaa esiintyä painonlaskua, tunteiden ailahtelua, hermoston epätoimintaa (Wernicken enkefalopatia), raajojen heikotusta ja kipua sekä sydämentykytystä. Myös ödeema on tyypillinen oire. Vaikeissa tapauksissa sairaus saattaa johtaa sydämenpysähdykseen ja kuolemaan. Beriberin nimi juontuu Sinhalin kielestä, missä se tarkoittaa "En pysty, en pysty".

Beriberi on yleinen tauti ihmisille, joiden ruokavalio koostuu pääosin valkoisesta riisistä, missä on hyvin vähän tiamiinia. Tässä "valkoisessa" eli puhdistetussa riisissä kuoriosa on poistettu. Sairauden yleistyminen oli yhteydessä riisin puhdistamisessa käytettävien höyrykoneiden yleistymiseen muun muassa Hollannin Aasian alueen siirtomaissa. Sairauden yhteys puhdistettuun riisiin todettiin nykyisessä Indonesiassa hollantilaisen lääkäri Christiaan Eijkmanin tutkimusten myötä. Puhdistettua riisiä syöneet kanat sairastuivat, puhdistamatonta syöneet eivät. Beriberiin saattavat sairastua myös maksavaurion saaneet krooniset alkoholistit sekä äärimmäistä laihdutusta harjoittaneet henkilöt.[3] Jos vauvalle syötetään tiamiininpuutoksesta kärsivän äidin maitoa, saattaa lapselle kehittyä beriberi. Tautia tavattiin yleisimmin Aasian maissa (erityisesti 1800-luvulla ja sitä ennen), koska maat käyttivät runsaasti riisiä.

Oireet ja seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Beriberiä on kahta tyyppiä: kuiva beriberi ja märkä beriberi. Märkä beriberi aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa ja siitä seuraavaa turvotusta sekä hiussuonien seinämien heikentymisen yhdistelmän, joka puolestaan saa ulkoisen kudoksen tukkeutumaan. Kuivasta beriberistä seuraa kudosten hajoamista, lihasheikkoutta, laihtumista ja osittaista paralyysiä, joka johtuu ulkoisten hermojen vaurioitumisesta.[4][5]

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sairautta hoidetaan tiamiinihydrokloridilla, joko pillereinä tai ruiskeena. Parantuminen voi olla hyvinkin nopeaa märkään beriberiin sairastuneelle: jopa tunti lääkkeen antamisen jälkeen. Tiamiinia on tuoreissa ruuissa ja viljoissa; erityisesti tuoreessa lihassa, vihreissä vihanneksissa, hedelmissä, maidossa sekä muun muassa herneissä sekä pavuissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]