Syanoosi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sydänviasta kärsivä lapsi. Huomaa violetit kynsijuuret
Akuutti valtimon veritulppa oikeassa jalassa

Syanoosi johtuu vajaasta happimäärästä veressä.[1] Syanoosi voi aiheuttaa ihon, huulien, kynsien tai limakalvojen sinertävän värin riippuen syanoosin tyypistä.

Syanoosin aiheuttama sininen väri johtuu ihon optisista ominaisuuksista. Kun veren keuhkoista happea keräävä osa – hemoglobiini on hapekas, näyttää ihon läpi veri punaiselta. Sen sijaan hapeton hemoglobiini aiheuttaa ihon läpi näkyvän sinisen sävyn. Kun hapettoman hemoglobiinin osa verestä on suurempi kuin 5g/dl, on oireena ihon sinertävyys.[2]

Nimi syanoosi tarkoittaa "sinistä tautia" tai "sinistä tilaa". Se on johdettu syaani-väristä, jonka nimi on johdettu kreikan kielen sanasta κυανός (kyanos), sininen.[3]

Syanoosin tyypittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syanoosin voi luokitella kahteen tyyppiin: periferaaliseen ja sentraaliseen.

Sentraalinen syanoosi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sentraalisesta syanoosista kärsivillä valtimoiden hapettuneen hemoglobiinin pitoisuus on vähemmän kuin 85 prosenttia.[4] Tämä aiheuttaa kielen ja huulien sinertävyyden. Sentraalinen syanoosi voi johtua mm. keuhkojen tai sydämen sairauksista.

Periferaalinen syanoosi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Periferaalinen syanoosi johtuu hiussuonten vähäisestä happimäärästä. Tämän tyyppinen syanoosi on paikallista ja se oireilee sinisyytenä sormissa tai raajoissa. Periferaalinen syanoosi voi aiheutua mm. kylmästä ympäristöstä, alhaisesta sydämen pumppaustehosta tai sydänhäiriöstä.[5] Tämän tyyppinen syanoosi on vaikea havaita tummaihoisilla henkilöillä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cyanosis Definition FreeMD. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 3.6.2009. (englanniksi)
  2. Peter Koenig, Ziyad Hijazi & Frank Zimmerman: Essential pediatric cardiology, kuvitettu versio, s. 35. McGraw-Hill Professional, 2004. ISBN 9780071409193. Google Book. (englanniksi)
  3. (1994) Mosby’s Medical, Nursing and Allied Health Dictionary, 4th, 425. 
  4. a b Eldryd Hugh Owen Parry, ym.: Principles of medicine in Africa, 3. versio, kuvitettu painos, s. 895. Cambridge University Press, 2004. ISBN 9780521806169. Google Book. (englanniksi)
  5. Kasper, Eugene Braunwald, Anthony S. ym.: ”48”, Harrison's Manual of Medicine, 17. versio, kuvitettu painos, s. 239. McGraw Hill Professional, 2009. ISBN 9780071477437. Google Book. (englanniksi)