Mikrokefalia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasemmalla tavallisen kokoiset ihmisaivot ja oikealla mikrokefaalikon aivot.

Mikrokefalia eli pienipäisyys on oire, joka saa ihmisen pään jäämään selvästi normaalia pienemmäksi: aikuisen mikrokefaalikon pään ympärysmitta on tyypillisesti alle 42 senttimetriä. Mikrokefalia aiheuttaa usein myös älyllisen jälkeenjääneisyyden.

Geneettinen eli primaarinen pienipäisyys on peittyvästi periytyvä ominaisuus: se ilmenee vain lapsessa, joka on saanut siihen liittyvän geenivirheen molemmilta vanhemmiltaan. Mikrokefaliaa aiheuttavia geenivaurioita on löydetty monista kromosomeista.[1] Mikrokefaliataipumus liittyy muun muassa Rettin oireyhtymään, Beckwith–Wiedemannin oireyhtymään, Aicardin oireyhtymään[1], Nijmegenin murtumaoireyhtymään ja Norrien tautiin.

Mikrokefalia voi kehittyä myös sikiökaudella tai synnytyksen yhteydessä aiheutuneesta aivovauriosta (sekundaarinen mikrokefalia), jolloin kallon muoto on usein epäsymmetrinen.[1] Pienipäisyyttä aiheuttava sikiökauden aivovaurio voi johtua sikiön sairastamasta synnynnäisestä vihurirokko-oireyhtymästä, jonka syynä on äidin alkuraskauden aikana saama vihurirokkotartunta.[2] Myös zikaviruksen tiedetään aiheuttavan pienipäisyyteen johtavia sikiövaurioita.[3]

Pakistanin rottaihmiset sairastavat mikrokefaliaa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c KV-tietopankki :: Mikrokefalia, pienipäisyys www.kvtietopankki.fi. Viitattu 3.2.2016.
  2. Vihurirokko - Oireet www.oireet.fi. Viitattu 3.2.2016.
  3. Suomalaistutkijatkin sen vahvistivat: Zikavirus yhteydessä sikiöiden pienipäisyyteen Yle Uutiset. Viitattu 31.3.2016.
  4. What makes us human? Daily Telegraph. 1.8.2006. Viitattu 30.1.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.