Vesa Junttila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vesa Junttila (s. 10. joulukuuta 1941, Kittilä) on suomalainen taidemaalari ja kuvataiteilija. Hän asuu nykyisin Saariselällä. Taidekoulutusta Vesa Junttila on saanut isältään Einari Junttilalta ja Reidar Särestönimeltä. Hän on opiskellut Vapaassa Taidekoulussa vuosina 1959 ja 1963 opettajinaan Torger Enckell, Tor Arne ja Unto Pusa.


Näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesa Junttila on osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin Suomessa. Ulkomailla hänen taidettaan on ollut nähtävillä muun muassa Tukholmassa, Norrköpingissä, Linköpingissä, Öölannissa, Jerusalemissa, Pariisissa, Bresciassa, Tromssassa ja Bordeaux’n alueella.

Julkinen taide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesa Junttilan töitä on nähtävillä Rovaniemen kaupungin sekä Kittilän, Joroisten, Ranuan, Tervolan, Inarin ja Övertorneån kunnan kokoelmissa kuten myös Saamelaismuseossa ja Haaparannan taidemuseossa. Hänen taulujaan on myös Helsingin pääpostin, Veli Aineen, Korpivaara Oy:n, Suomen Yhdyspankin, Helsingin Osakepankin, Pieksämäen Osuuspankin, Säästöpankkien keskusosakepankin, Liimattalan Taidekodin, Vuotson Porokylän ja Särestöniemen kokoelmissa.

Vesa junttilan teoksia on ollut Amnesty Internationalin postikorteissa ja kalenterissa.

Hän on tehnyt Orilammen Honkasaaren kappelin alttarimaalauksen Ylösnoussut Jeesus.

Taide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesa Junttilan maalaukset koostuvat lukuisista hehkuvista värikerroksista ja hänen käyttämänsä tekniikka on hyvin aikaa vievä. Taulujen aiheena on useimmiten lappi, mutta hän on kokeillut myös urbaanimpia aiheita ja muotokuvia. Lapin tauluissa näkyy herkkiä kukkia, luolamaalausten kaltaisia poroja ja noitarumpuja. Vesa Junttila on myös liittänyt jokaiseen tauluunsa psalmin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]