Transformers: Kaatuneiden kosto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Transformers: Kaatuneiden kosto
Transformers: Revenge of the Fallen
Ohjaaja Michael Bay
Käsikirjoittaja Ehren Kruger
Alex Kurtzman
Roberto Orci
Perustuu Hasbron lelusarjaan Transformers
Tuottaja Don Murphy
Tom DeSanto
Lorenzo di Bonaventura
Ian Bryce
Säveltäjä Steve Jablonsky
Linkin Park
Hans Zimmer
Kuvaaja Ben Seresin
Leikkaaja Roger Barton
Tom Muldoon
Joel Negron
Paul Rubell
Tuotantosuunnittelija Nigel Phelps
Pukusuunnittelija Deborah Lynn Scott
Pääosat Shia LaBeouf
Megan Fox
Josh Duhamel
Tyrese Gibson
John Turturro
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä
Ensi-ilta Japani 8. kesäkuuta 2009
Yhdysvallat 24. kesäkuuta 2009
Suomi 24. kesäkuuta 2009
Kesto 150 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 200 miljoonaa $[1]
Tuotto 836 303 693 $[1]
Edeltäjä Transformers
Seuraaja Transformers: Kuun pimeä puoli
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Transformers: Kaatuneiden kosto (engl. Transformers: Revenge of the Fallen) on vuonna 2009 ensi-iltansa saanut brittiläis-amerikkalainen tieteiselokuva, joka perustuu Hasbron Transformers-leluihin. Elokuvan ohjasi Michael Bay ja jonka vastaavaan tuottajana toimi Steven Spielberg. Se on jatko-osa vuoden 2007 elokuvalle Transformers sekä Transformers-elokuvasarjan toinen osa. Sam Witwicky joutuu jälleen osaksi Optimus Primen johtamien Autobottien ja Megatronin johtamien Decepticonien välistä sotaa. Hän alkaa kokea outoja näkyjä cybertronilaisista symboleista ja joutuu Decepticonien takaa-ajamaksi. Megatronin mestari ja ikivanha Decepticon nimeltä Fallen haluaa aktivoida koneen, jolla tuottaa energonia tuhoamalla Auringon sekä kaiken elämän maapallolta. Tässä elokuvassa esiintyy enemmän yksilöllisiä transformereita kuin yhdessäkään muussa elokuvasarjan osassa.

Directors Guild of American ja Screen Actors Guildin lakoista huolimatta, Bay onnistui saamaan elokuvan valmiiksi aikataulussa. Roberto Orci ja Alex Kurtzman palasivat käsikirjoittajiksi, mukanaan tällä kertaa myös Ehren Kruger. Kuvaaminen alkoi toukokuussa 2008 ja päättyi lokakuussa, Kuvauspaikkoina olivat muun muassa Egypti, Jordania, Betlehem, Pennsylvania, New Jersey ja Kalifornia.

Kaatuneiden kosto sai ensi-iltansa Yhdistyneessä kuningaskunnassa 19. kesäkuuta 2009 ja Suomessa sekä Yhdysvalloissa 24. kesäkuuta 2009. Elokuva tuotti yhteensä noin 836,3 miljoonaa dollaria, mutta sai suurelta osin huonon vastaanoton ja voitti kolme Golden Raspberrya, ollen samalla eniten tuottanut vuoden huonoimman elokuvan palkinnon voittanut elokuva. Tämä oli viimeinen Transformers-elokuva, jossa Megan Fox oli mukana, ja jonka levitykseen DreamWorks osallistui.

Kolmas elokuva, Transformers: Kuun pimeä puoli, sai ensi-iltansa 29. kesäkuuta 2011 ja neljäs elokuva, Transformers – Tuhon aikakausi, 27. kesäkuuta 2014. Viides elokuva, Transformers: Viimeinen ritari, sai ensi-iltansa 21. kesäkuuta 2017.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

19 000 vuotta sitten, seitsemän Primea matkustivat galaksin halki tuottaakseen energonia aurinkoja tuhoavilla laitteilla. Primeilla oli kuitenkin sääntö, etteivät he tuhoa planeettoja, joilla on elämää, mutta yksi heistä, joka sai myöhemmin nimen Fallen, huijasi muut rakentamaan Maahan auringonkorjuukoneen. Fallen hävisi taistelun muita Primeja vastaan ja menetti koneen aktivointiin tarvittavan esineen: Johtajuuden Matrixin. Muut Primet uhrasivat kehonsa muuttuakseen haudaksi, johon he kätkivät Matrixin.

Kaksi vuotta Megatronin kukistumisen jälkeen, Autobotit tekevät yhteistyötä Yhdysvaltain asevoimien kanssa salaisessa iskuryhmässä nimeltä NEST (Non-Biological Extraterrestrial Species Treaty). Jahdatessaan Shanghaissa kahta Decepticonia nimeltä Demolishor ja Sideways, Optimus Prime kuulee varoituksen Fallenin paluusta, mutta ei tunnista nimeä. Kansallinen turvallisuusneuvonantaja Theodore Galloway (John Benjamin Hickey) ei kuitenkaan ole mielissään taisteluiden aiheuttamista tuhoista ja muistuttaa Megatronin ruumiin lepäämisestä Laurentian vajoamassa sekä Allsparkin viimeisen sirpaleen olevan tukasti lukittuna. Decepticonien kommunikaatioupseeri Soundwave hakkeroituu sotilassatelliittiin ja salakuuntelee keskustelua. Hän lähettää Ravagen noutamaan Allsparkin sirpelaan NESTin päämajasta.

Sillä aikaa Sam Witwicky (Shia LaBeouf) on aikeissa aloittaa yliopisto-opinnot ja jättää taakseen tyttöystävänsä Mikaela Banesin (Megan Fox) sekä suojelijansa Bumblebeen. Hän löytää vanhan paitansa ja sen taskusta toisen Allsparkin sirpaleen. Sirpale välittää cybertronilaista tietoa hänen mieleensä ja herättää keittiön laitteet henkiin. Bumblebeen tuhottua ne, Sam jättää sirpaleen Mikaelalle, joka estää Decepticonia nimeltä Wheelie varastamasta sitä. Decepticon-tohtori Scalpel ja Constructiconit elvyttävät Megatronin Ravagen varastamalla sirpaleella sekä tappamalla yhden omistaan varaosien saamiseksi. Palattuaan Fallenin luokse yhteen Saturnuksen kuista, Megatron saa käskyn tappaa Optimus, joka on viimeinen Prime ja siksi ainut, joka voi kukistaa Fallenin.

Sam, Mikaela, sekä Samin huonetoveri Leo (Ramón Rodríguez) joutuvat Decepticonien hyökkäyksen kohteeksi. Ihmiseksi naamioitunut Decepticon Alice (Isabel Lucas) yrittää vietellä Samin, mutta Mikaela ja Leo auttavat hänet pakoon. He tappavat Alicen, mutta joutuvat Megatronin vangeiksi. Scalpel yrittää saada Samin mielestä auringonkorjuukoneen sijainnin leikkaamalla aivot. Mutta onneksi paikalle saapuvat Optimus ja Bumblebee. Optimus kohtaa taistelussa Megatronin, Starscreamin ja Grindorin. Optimus onnistuu tuhoamaan Grindorin, mutta Megatron onnistuu tappamaan hänet. Muiden Autobottien ajaessa Megatronin ja Starscreamin tiehensä, Sam pakenee Mikaelan, Leon, Bumblebeen sekä autobottikaksosten, Skidsin ja Mudflapin, kanssa.

Decepticonit tekevät hyökkäyksiä eri puolille maailmaa ja Optimuksen kuoleman aistinut Fallen käyttää telekommunikaatiojärjestelmää vaatiakseen Samia toimitettavaksi hänelle. Leon avulla Sam ja Mikaela löytävät avukseen Seymour Simmonsin (John Turturro), lakkautetun Sektori 7:n entisen agentin. Hän paljastaa, että transformerit ovat olleet maailmalla jo tuhansia vuosia. Vanhimpia heistä ovat Etsijät, joista he löytävät Wheelien avulla yhden; iäkkään Decepticonin nimeltä Jetfire, joka kertoo Fallenin historiasta. Hän ja Wheelie kääntyvät Decepticoneja vastaan ja Jetfire siirtää heidät kaikki Egyptiin etsiäkseen Primejen haudan sekä Matrixin voidakseen elvyttää Optimuksen. Simmons soittaa majuri Lennoxille (Josh Duhamel), ja pyytää NESTiä toimittamaan Optimuksen ja muut Autobotit Egyptiin.

Samin ryhmä löytää haudan Petran raunioilta, mutta Matrix hajoaa tomuksi Samin koskettaessa sitä. Sam kuitenkin kerää tomun sukkaansa. Decepticon Devastator alkaa murjoa yhtä Gizan pyramideista paljastaen auringonkorjuukoneen sen alta. Ilmavoimat tuhoavat suuren osan Deceptioneista, mutta sitten Megatron ampuu Samia ja haavoittaa häntä vakavasti, pysäyttäen hänen sydämensä. Sam saa näyn, jossa Primet ilmestyvät hänelle ja kertovat, ettei Matrixia voi löytää, vaan se täytyy ansaita. Sam herää ja tomu kasaantuu taas Matrixiksi, jolla hän elvyttää Optimuksen.

Fallen kuitenkin ilmestyy Egyptiin ja vie Matrixin. Scorponokin haavoittama Jetfire repii kipinänsä irti ja pyytää Optimusta käyttämään osiaan. Jolt yhdistää Jetfiren osat Optimukseen, joka lähtee Fallenin perään. Fallen on jo valmiina käynnistämään koneensa, mutta Optimus räjäyttää sen. Pienen taistelun jälkeen Optimus tappaa Fallenin ja haavoittaa Megatronia pahasti. Mutta Megatron pakenee Starscreamin kanssa vannoen, ettei sota ole vielä ohi. Autobotit ja sotilaat huomaavat voittaneensa ja Sam ja Mikaela suutelevat. Sotalaivan kannella Optimus kiittää Samia henkensä pelastamisesta ja Sam taas Optimusta siitä, että Optimus uskoi häneen.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Shia LaBeouf  Sam Witwicky  
 Megan Fox  Mikaela Banes  
 Josh Duhamel  majuri William Lennox  
 Tyrese Gibson  ylikersantti Robert Epps  
 John Turturro  Seymour Simmons  
 Kevin Dunn  Ronald Witwicky  
 Julie White  Judy Witwicky  
 Ramón Rodríguez  Leo Spitz  
 John Benjamin Hickey  Theodore Galloway  
 Isabel Lucas  Alice  
 Glenn Morshower  pj. kenraali Morshower  
 Matthew Marsden  Graham  
 Rainn Wilson  professori Colan  
 Jonathon Trent  Fassbinder  
 Walker Howard  Sharsky  
 Annie Korzen  Simmonsin äiti  

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Peter Cullen  Optimus Prime  
 Mark Ryan  Jetfire  
 Reno Wilson  Mudflap  
 Jess Harnell  Ironhide  
 Robert Foxworth  Ratchet  
 André Sogliuzzo  Sideswipe  
 Grey DeLisle  Arcee  
 Hugo Weaving  Megatron  
 Tony Todd  Fallen  
 Charlie Adler  Starscream  
 Frank Welker  Soundwave, Devastator, Reedman  
 Tom Kenny  Wheelie, Skids  
 Calvin Wimmer  Demolishor (Wheelbot)  
 John Di Crosta  Scalpel (Tohtori)  
 Michael York  Prime #1  
 Kevin Michael Richardson  Prime #2, Rampage (Skipjack)  
 Robin Atkin Downes  Prime #3  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaa on kuvattu muun muassa Betlehemissä (jossa kuvatut kohtaukset sijoittuivat elokuvassa Kiinaan, Shanghaihin), Philadelphiassa, National Air and Space Museumissa, Jordanian Petrassa sekä Egyptin Gizassa.[2].

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilta-Sanomien Tarmo Poussu piti elokuvaa kankeaa nimeään myöten ontuvana sekoituksena huonosti yhteensopivia aineksia. ”Sen tarina heittelehtii lapsellisen fantasian, kiiltokuvamaisen teiniromanssin ja hurmeisen sotaelokuvan välillä”, totesi Poussu ja piti tulosta joko vuoden väkivaltaisimpana lastenelokuvana tai lapsellisimpana sotaleffana.[2]

Elokuva valittiin vuoden huonoimmaksi elokuvaksi Golden Raspberry -palkintogaalassa maaliskuussa 2010.[3] Elokuva voitti myös vuoden huonoimman ohjaajan ja käsikirjoituksen pääpalkinnot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Transformers: Revenge of the Fallen Box Office Mojo. Viitattu 17.9.2010. (englanniksi)
  2. a b Tarmo Poussu: Robotit Amerikan puolesta. Ilta-Sanomat, 26.6.2009, s. 31.
  3. Vuoden huonoimmat Hollywood-elokuvat palkittiin 7.3.2010. Yle Uutiset. Viitattu 10.3.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Transformers: Kaatuneiden kosto.
Edeltäjä:
The Love Guru
Huonoimman elokuvan Golden Raspberry -palkinto
2010
Seuraaja:
The Last Airbender