Thor (elokuva)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thor
Thor poster.jpg
Ohjaaja Kenneth Branagh
Käsikirjoittaja Ashley Edward Miller
Zack Stentz
Don Payne (elokuva)
J. Michael Straczynski
Mark Protosevich (tarina)
Perustuu Stan Leen,
Larry Lieberin
ja Jack Kirbyn
sarjakuvaan Thor
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Patrick Doyle
Kuvaaja Haris Zambarloukos
Leikkaaja Paul Rubell
Pääosat Chris Hemsworth
Natalie Portman
Tom Hiddleston
Stellan Skarsgård
Colm Feore
Ray Stevenson
Idris Elba
Kat Dennings
Rene Russo
Anthony Hopkins
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Marvel Studios
Ensi-ilta Australian lippu 21. huhtikuuta 2011[1]
Suomen lippu 4. toukokuuta 2011[2]
Yhdysvaltain lippu 6. toukokuuta 2011[1]
Kesto 114 minuuttia[3]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 150 miljoonaa $[4]
Tuotto 449 326 618 $
Seuraaja Thor: The Dark World
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
Allmovie

Thor on vuonna 2011 ilmestynyt yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comics -kustantamon samannimiseen sarjakuvahahmoon. Sen on ohjannut Kenneth Branagh. Elokuva julkaistiin Australiassa 21. huhtikuuta 2011 ja Yhdysvalloissa 6. toukokuuta 2011.[1] Suomessa elokuva sai ensi-iltansa 4. toukokuuta 2011.[2] Elokuva julkaistiin myös 3D-versiona.[5]

Thor on Marvel Cinematic Universe -sarjan neljäs elokuva. Sarjan elokuvat sijoittuvat samaan kuvitteelliseen todellisuuteen ja kytkeytyvät toisiinsa. Thor ja muut ”ensimmäisen vaiheen” elokuvat johtivat vuoden 2012 The Avengersiin, jossa edeltävien elokuvien päähenkilöt, Thor mukaan luettuna, kokoontuivat yhteen Kostajat-ryhmäksi. Lokakuussa 2013 sai ensi-iltansa Thorin jatko-osa Thor: The Dark World.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 965 Odin, Asgardin kuningas, kävivät sotaan Jotunheimin jääjättiläisiä ja näiden johtajaa, Laufeya, vastaan. Asgardilaiset voittivat jääjättiläiset ja veivät heidän voimanlähteensä, Muinaisten talvien lippaan.

Nykyhetkessä Thor valmistautuu nousemaan Asgardin valtaistuimelle. Mutta kruunajaiset keskeytyvät, kun jääjättiläiset tunkeutuvat Asgardiin yrittäen saada lippaan takaisin. Vastoin Odinin käskyä Thor lähtee veljensä Lokin, lapsuudenystävänsä Sifin, sekä kolmen soturin, Volstaggin, Fandralin ja Hogunin, kanssa kohtaamaan Laufeyn. Tämä johtaa taisteluun, jonka Odin myöhemmin pysäyttää viemällä asgardilaiset turvaan. Mutta hauras aselepo kahden maailman välillä oli nyt mennyttä. Thorin käytöksen vuoksi, Odin poisti poikansa voimat ja oikeudet sekä karkotti tämän Maahan elämään kuolevaisena. Thorin vasara Mjolnir lähetettiin sinne myös, mutta nyt sitä suojasi loitsu, joka salli sen toimivan vain arvoisensa käsissä.

Thor päätyy New Mexicoon, mistä astrofyysikko Jane Foster, hänen assistenttinsa Darcy Lewis, ja mentorinsa tohtori Erik Selvig löytävät hänet. Mjolnirin ympärille kerääntyy ihmisiä, kunnes Phil Coulsonin johtama joukko S.H.I.E.L.D.:n agentteja rakentaa sen ympärille laitoksen ja vaativat Janea luovuttamaan tiedot madonreiästä, josta Thor oli tullut. Thor murtautuu laitokseen ja yrittää nostaa Mjolnirin, joka ei liikahdakaan. Hän joutuu vangiksi, mutta Selvigin avulla hän pääsee vapaaksi. Hän alkaa vähitellen totuttautua Maahan ja rakastua Janeen.

Sillä välin jääjättiläisten aiemmasta saapumisesta Asgardiin vastuussa ollut Loki saa selville olevansa Laufeyn poika, jonka Odin oli adoptoinut sodan jälkeen. Loki raivostuminen saa stressaantuneen Odinin vaipumaan "Odinuneen". Loki ottaa valtaistuimen haltuunsa ja tarjoaa Laufeylle mahdollisuuden tappaa Odin sekä saada lipas takaisin. Sif sekä kolme soturia suhtautuvat Lokiin epäilyttävästi ja suostuttelevat Heimdallin, joka vartioi maailmojen välistä siltaa Bifröstiä, päästämään heidät Maahan. Loki huomaa heidät ja lähettää näiden perään Tuhoajan. Soturit löytävät Thorin, mutta Tuhoaja hyökkää ja lyö heidät kaikki. Thor tarjoaa Tuhoajalle itsensä näiden sijasta ja saa tältä iskun, joka koituu melkein hänen kuolemakseen. Mutta tämä tekee hänestä Mjolnirin arvoisen ja vasara lentää hänen luokseen antaen Thorille mahdollisuuden tuhota Tuhoaja. Thor suutelee Janea ja lähtee sotureiden kanssa takaisin Asgardiin luvaten palata vielä.

Asgardissa Loki pettää Laufeyn ja tappaa tämän, paljastaen aikovansa käyttää Laufeyn hyökkäystä syynä tuhota Jotunheim ja todistaa arvoisuutensa adoptioisälleen. Thor saapuu ja taistelee Lokia vastaan, kunnes tuhoaa Bifröstin estääkseen Lokin aikeet. Odin herää ja yrittää estää veljeksiä putoamasta avaruuden syvyyksiin. Mutta Loki antaa itsensä pudota, kun ei saa Odinilta anteeksiantoa teoilleen. Thor tekee sovinnon isänsä kanssa ja myöntää, ettei ole valmis kuninkaaksi. Sillä välin Maassa Jane yrittää etsiä keinoa avata portaalia Asgardiin.

Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Selvig viedään S.H.I.E.L.D.:n laitokseen, jossa Nick Fury pyytää tätä tutkimaan salaperäistä kuution muotoista esinettä. Näkymätön Loki suostuttelee Selvigiä suostumaan tähän.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Hemsworth  … Thor  
 Natalie Portman  … Jane Foster  
 Tom Hiddleston  … Loki  
 Stellan Skarsgård  … tohtori Erik Selvig  
 Colm Feore  … Laufey  
 Ray Stevenson  … Volstagg  
 Idris Elba  … Heimdall  
 Kat Dennings  … Darcy Lewis  
 Rene Russo  … Frigga  
 Anthony Hopkins  … Odin  
 Tadanobu Asano  … Hogun  
 Joshua Dallas  … Fandral  
 Jaimie Alexander  … Sif  
 Clark Gregg  … Phil Coulson  
 Maximiliano Hernández  … Jasper Sitwell  
 Samuel L. Jackson  … Nick Fury  
 Jeremy Renner  … Clint Barton  
 Dakota Goyo  … nuori Thor  
 Ted Allpress  … nuori Loki  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan tuotanto lähti käyntiin huhtikuussa 2006, kun Thor-hahmon fani Mark Protosevich palkattiin elokuvan käsikirjoittajaksi.[6]

Kenneth Branagh palkattiin elokuvan ohjaajaksi loppuvuodesta 2008[7], ja elokuvan pääosien näyttelijät palkattiin vuoden 2009 aikana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Learn Thor's International Release Dates Marvel Comics. 10.11.2010. Viitattu 18.4.2011. (englanniksi)
  2. a b Thor (2011) Interner Movie Database. Viitattu 18.4.2011.
  3. BBFC on Thor Viitattu 18. huhtikuuta 2011. (englanniksi)
  4. Vaughn, Matthew: My week: Matthew Vaughn The Guardian. 7. lokakuuta 2007. Lontoo. Viitattu 18. huhtikuuta 2011. (englanniksi)
  5. Boucher, Geoff: It's official: 'Thor' and 'Captain America' will be 3-D films Los Angeles Times. 14.7.2010. Viitattu 18.4.2011. (englanniksi)
  6. McClintock, Pamela: Marvel making deals for title wave Variety. 27. huhtikuuta 2006. Viitattu 18. huhtikuuta 2011. (englanniksi)
  7. Fleming, Michael: Branagh in talks to direct 'Thor' Variety. 28. syyskuuta 2008. Viitattu 18. huhtikuuta 2011. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.