The Avengers (vuoden 2012 elokuva)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Avengers
Marvel’s The Avengers
TheAvengers2012Poster.jpg
Ohjaaja Joss Whedon
Käsikirjoittaja Zak Penn
Joss Whedon
Perustuu Stan Leen ja Jack Kirbyn sarjakuvaan Kostajat
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Seamus McGarvey
Leikkaaja Jeffrey Ford
Lisa Lassek
Pääosat Robert Downey Jr.
Chris Evans
Mark Ruffalo
Chris Hemsworth
Scarlett Johansson
Jeremy Renner
Tom Hiddleston
Clark Gregg
Cobie Smulders
Stellan Skarsgård
Samuel L. Jackson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Studios Motion Pictures[1]
Marvel Studios
Ensi-ilta Flag of Finland.svg 27. huhtikuuta 2012
Flag of the United States.svg 4. toukokuuta 2012
Kesto 143 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 220 000 000 dollaria[2]
Tuotto 1 511 757 910 dollaria[2]
Seuraaja Avengers: Age of Ultron
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
Allmovie

The Avengers on vuonna 2012 ensi-illan saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel-kustantamon Kostajat-sarjakuviin. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Joss Whedon. Sen on tuottanut Kevin Feige. Pääosissa esiintyvät Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Clark Gregg, Cobie Smulders, Stellan Skarsgård ja Samuel L. Jackson.

The Avengers kokoaa yhteen aiemmin omissa elokuvissaan vuosina 2008–2011 seikkailleet Marvel-sankarit Rautamiehen, Hulkin, Thorin ja Kapteeni Amerikan, minkä lisäksi mukana on useita aiemmissa elokuvissa esiintyneitä sivuhahmoja.[3] Elokuva on osa Marvel Cinematic Universea.

Elokuva ilmestyi Yhdysvalloissa 4. toukokuuta 2012 tuottaen 200 miljoonaa dollaria ensimmäisen viikonlopun aikana.[4] Tulos oli kaikkien aikojen suurin rikkoen aikaisemman ennätyksen, jota piti hallussaan Harry Potterin ja kuoleman varjelusten osa 2 169 miljoonalla dollarilla.[4] The Avengers saavutti miljardin dollarin rajan 13. toukokuuta 2012.[2]

The Avengers on tällä hetkellä maailman kolmanneksi eniten tuottanut elokuva kautta aikojen.[5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Asgardilainen Loki puhuttelee olentoa nimeltä The Other. Loki saisi häneltä Chitaureiksi kutsutuista avaruusolennoista koostuvan armeijan Maan valloittamiseen, jos noutaisi sieltä samalla Tesseraktin, tuntemattomalla potentiaalilla varustetun energianlähteen. S.H.I.E.L.D.:n johtaja Nick Fury sekä apulaisjohtaja Maria Hill saapuvat tutkimuslaitokseen, jossa tiedemiehet tohtori Erik Selvigin johdolla tutkivat Tesseraktia, joka oli ollut S.H.I.E.L.D.:n käsissä lähes 70 vuotta. Yhtäkkiä Tesserakti aktivoituu ja avaa madonreiän, jonka kautta Loki pääsee Maahan. Loki varastaa Tesseraktin ja orjuuttaa saamallaan uudella valtikalla Selvigin sekä osan agenteista, mukaan lukien Clint Bartonin.

Hyökkäyksen jälkeen Fury päättää käynnistää uudelleen Kostajat-hankkeen. Agentti Natasha Romanoff lähetetään Kalkuttaan värväämään tohtori Bruce Banner jäljittämään Tesseraktia sen gammasäteilyn avulla. Samaan aikaan agentti Phil Coulson pyytää Tony Starkia käymään läpi Selvigin tutkimustiedot, ja Fury antaa Steve Rogersille tehtävän noutaa Tesserakti takaisin.

Stuttgartissa Barton varastaa iridiumia vakauttaakseen Tesseraktin voiman Lokin taistellessa Rogersia, Starkia ja Romanoffia vastaan. Taistelu päättyy Lokin antautumiseen, mutta kun häntä ollaan saattamassa S.H.I.E.L.D.:n päämajaan, Lokin adoptioveli Thor saapuu vapauttamaan ja suostuttelemaan hänet luopumaan suunnitelmastaan. Starkin ja Rogersin kanssa käydyn taistelun jälkeen Thor myöntyy päätökseen vangita Loki Helialukseen. Banner ja Stark jatkavat Tesseraktin jäljittämistä.

Kostajien välille alkaa kuitenkin nousta erimielisyyksiä Lokin vangitsemisesta sekä siitä, että S.H.I.E.L.D. aikoo käyttää Tesseraktia asekehitykseen avaruusolioita vastaan. Ryhmän riidellessä, Barton ja muut aivopestyt agentit hyökkäävät Helialukseen ja vaurioittavat sen moottoreita saaden Bannerin muuttumaan Hulkiksi. Stark ja Rogers yrittävät korjata moottorit ja Thor yrittää pysäyttää Hulkin. Romanoff puolestaan taistelee Bartonia vastaan ja onnistuu vapauttamaan tämän Lokin vallasta. Loki tappaa Coulsonin (joka elvytettiin sarjassa S.H.I.E.L.D. Agentit) ja heittää Thorin ulos aluksesta ennen kuin pakenee. Hulk puolestaan putoaa maahan hyökättyään S.H.I.E.L.D.:n hävittäjän kimppuun. Coulsonin kuoleman kautta Fury inspiroi Kostajia ryhtymään yhteistyöhön. Loki käyttää Tesseraktia avatakseen madonreiän Selvigin rakentaman laitteen avulla Stark Towerin yläpuolelle, jotta Chitaurit voivat aloittaa hyökkäyksensä.

Kostajat yrittävät puolustaa New Yorkia, mutta huomaavat jäävänsä alakynteen Chitaurien saapuessa Maahan. Banner saapuu ja muuttuu Hulkiksi käyden taisteluun yhdessä Rogersin, Starkin, Thorin, Bartonin ja Romanoffin kanssa evakuoiden samalla siviilejä pois alueelta. Hulk löytää Lokin ja lyö hänet hetkessä. Romanoff ja Selvig puolestaan yrittävät sulkea madonreiän Lokin valtikalla. Sillä välin Maailman turvallisuusneuvosto on Furyn vastusteluista huolimatta päättänyt lopettaa hyökkäyksen ydinohjuksella, mutta Stark tarttuu ohjukseen ja ohjaa sen Chitaurien emoalukseen tuhoten sen ja pysäyttäen muutkin hyökkääjät. Starkin puvusta kuitenkin loppuu teho, mutta hän ehtii pudota ulos madonreiästä ennen sen sulkeutumista ja Hulk pelastaa hänet maahan osumiselta. Taistelun jälkeen Thor palaa Asgardiin Loki ja Tesserakti mukanaan. Maailman turvallisuusneuvosto antaa anteeksi Furylle käskyjen vastustelun, mutta kyseenalaistaa Kostajien jättämisen ilman valvontaa. Fury kuitenkin sanoo Kostajien ansainneen sen ja lupaa näiden takaisin yhteen, kun näitä tarvittaisiin jälleen.

Lopputekstien aikana ja jälkeen näytetyissä kohtauksissa The Other kertoo Lokin hyökkäyksen epäonnistumisesta mestarilleen ja Kostajat puolestaan syövät kaikessa hiljaisuudessa shawarma-ravintolassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Robert Downey Jr.  … Tony Stark / Rautamies  
 Chris Evans  … Steve Rogers / Kapteeni Amerikka  
 Mark Ruffalo  … tohtori Bruce Banner / Hulk  
 Chris Hemsworth  … Thor  
 Scarlett Johansson  … Natasha Romanoff / Musta Leski  
 Jeremy Renner  … Clint Barton / Haukansilmä  
 Tom Hiddleston  … Loki  
 Clark Gregg  … Phil Coulson  
 Cobie Smulders  … Maria Hill  
 Stellan Skarsgård  … tohtori Erik Selvig  
 Samuel L. Jackson  … Nick Fury  
 Lou Ferrigno  … Hulkin ääni[6]  
 Gwyneth Paltrow  … Pepper Potts  
 Maximiliano Hernández  … Jasper Sitwell  
 Paul Bettany  … J.A.R.V.I.S. (ääni)  
 Alexis Denisof  … The Other  
 Damion Poitier  … Thanos (cameo)  
 Powers Boothe  … Maailman turvallisuusneuvoston valtuutettu  
 Jenny Agutter  … Maailman turvallisuusneuvoston valtuutettu  
 Jerzy Skolimowski  … Georgi Luchkov  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoittaja-ohjaaja Joss Whedon.

Idea tehdä Kostajat-sarjakuvista elokuva syntyi jo vuonna 2005, kun Marvel teki Paramount Picturesin kanssa sopimuksen tuottaa joukko elokuvia.[7] Heinäkuussa 2007 ilmoitettiin, että The Incredible Hulkin käsikirjoittanut Zak Penn käsikirjoittaisi myös The Avengersin. Vuoden 2010 huhtikuussa Penn kuitenkin siirtyi sivuun ja Joss Whedon palkattiin sekä käsikirjoittajaksi että ohjaajaksi.

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaukset alkoivat 25. huhtikuuta 2011 Albuquerquessa, josta siirryttiin Clevelandiin ja New Yorkiin. Kuvaukset päättyivät New Yorkissa 4. syyskuuta 2011. Elokuvan budjetti oli noin 220 miljoonaa dollaria, mikä tekee siitä yhden kaikkien aikojen kalleimmista elokuvista.

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan teaser-traileri näytettiin vuoden 2010 San Diego Comic-Conissa. Ensimmäinen kokopitkä traileri julkaistiin 11. lokakuuta 2011 yksinomaan iTunesissa. Sitä ladattiin vuorokauden aikana yhteensä 10 miljoonaa kertaa, mikä teki siitä kaikkien aikojen katsotuimman elokuvatrailerin vuorokauden aikana.[8] Yön ritarin paluu myöhemmin rikkoi ennätyksen 12,5 miljoonalla latauskerralla. Toinen ja viimeinen täyspitkä traileri julkaistiin helmikuussa 2012. Se sai 13,7 miljoonaa latausta rikkoen jälleen samaisen ennätyksen.[9]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Avengersin maailmanensi-ilta oli 11. huhtikuuta 2012 Hollywoodissa, Kaliforniassa. Yhdysvalloissa se julkaistiin 4. toukokuuta 2012 ja tuotti 80,8 miljoonaa dollaria avauspäivänään, joka oli toiseksi paras avaus Harry Potterin ja kuoleman varjelusten toisen osan jälkeen. Avausviikonloppunaan se tuotti kaiken kaikkiaan 207,4 miljoonaa dollaria rikkoen Harry Potterin edellisen ennätyksen. Se oli myös elokuva, joka tuotti nopeimmin 100, 150, 200 ja 250 miljoonaa dollaria.[10]

Pelkästään Robert Downey Jr. tienasi roolisuorituksestaan 50 miljoonaa.[11]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan jatko-osan, Avengers: Age of Ultronin, suunniteltu ensi-ilta on 1. toukokuuta 2015. Kuvaukset aloitetaan vuoden 2014 helmikuussa. Ohjaajana ja käsikirjoittajana jatkaa Joss Whedon.[12] Suurin osa näyttelijöistä palaa samoihin rooleihin, ja uusina hahmoina elokuvassa esiintyvät Elohopea (Aaron Taylor-Johnson), Purppuranoita (Elizabeth Olsen), Vision (Paul Bettany) sekä Ultron (James Spader).[13]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Why Par, not Disney, gets 'Avengers' credit Variety. 11.10.2011. Viitattu 29.4.2012. (englanniksi)
 2. a b c Marvel's The Avengers (2012) - Box Office Mojo Viitattu 23.7.2012. (englanniksi)
 3. Sundqvist, Janne: Superelokuva tähyää yhä korkeammalle 27.4.2012. YLE Uutiset. Viitattu 28.4.2012.
 4. a b Subers, Ray: Weekend Report: 'Avengers' Smashes Records Box Office Mojo. 6.5.2012. Viitattu 7.5.2012. (englanniksi)
 5. All Time Worldwide Box Office Grosses Box Office Mojo. Viitattu 13.3.2014. (englanniksi)
 6. Lou Ferrigno On Voicing The Hulk In The Avengers, Mark Ruffalo, Eric Bana and Bill Bixby ! ComicBookMovie.com, 10.10.2010. Viitattu 15.5.2012 (englanniksi)
 7. McClintock, Pamela: Marvel touts Par's hero worship Variety. 28.4.2005. Viitattu 15.10.2011. (englanniksi)
 8. Chitwood, Adam: THE AVENGERS Trailer Breaks iTunes Record; Downloaded Over 10 Million Times in 24 Hours Collider. 14.10.2011. Viitattu 15.10.2011. (englanniksi)
 9. ‘The Avengers’ trailer sets iTunes 24-hour viewing record, besting ‘The Dark Knight Rises’ Daily News. 2.3.2012. Viitattu 12.5.2012. (englanniksi)
 10. Top Movies Opening Grosses After 7-Days in Release Box Office Mojo. Viitattu 12.5.2012. (englanniksi)
 11. http://www.gq.com/entertainment/movies-and-tv/201305/robert-downey-jr-profile-may-2013?currentPage=3
 12. Disney Sets Release Date for 'Avengers 2' The Hollywood Reporter. 16.8.2012. Viitattu 13.6.2013. (englanniksi)
 13. Marvel’s ‘Avengers: Age of Ultron’ Official Synopsis Spells Big Trouble for Tony Stark Stitch Kingdom. 15.9.2014. Viitattu 15.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]