Loki (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loki
Loki, juonittelun ja pahuuden jumala (kuvitus: Ben & Ray Lai)
Loki, juonittelun ja pahuuden jumala (kuvitus: Ben & Ray Lai)
Luoja(t) Viikinkijumala Lokista luoneet Stan Lee, Jack Kirby ja Larry Lieber
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Journey into Mystery Vol 1 #85 (1962)
Henkilötiedot
Oikea nimi Loki Laufeyson
Status Elossa
Pituus 192 cm
Paino 238 kg
Ryhmäsidokset Asgardilaiset
Edelliset ryhmäsidokset Acts of Vengeance
Astonishing Avengers
Cabal
Nuoret Kostajat
Henkilöllisyydet Useita, merkittävimmät Loki Odininpoika, Purppuranoita, Serrure, Ikol
Voimat Yli-inhimilliset älykkyys, vahvuus, kestävyys ja pitkäikäisyys; taikavoimia: illuusiot, teleporttaaminen, muodonmuuttaminen, telepatia, astraaliprojektio, energiasäteet
Suhteet
Sukulaiset Laufey (isä), Farbauti (äiti), Sigyn (vaimo, eronnut), Odin (ottoisä), Frigga (ottoäiti), Thor, Vidar, Balder, Hermod, Tyr (ottoveljiä), Angela, Laussa (ottosisaret), Hela, Fenris, Jormungand (väitettyjä jälkeläisiä)

Loki (Loki Laufeyson) on Marvel-kustantamon luoma superroisto, asgardilainen jumala. Hahmo perustuu skandinaavisen mytologian Lokiin. Lokin loivat Stan Lee, Jack Kirby ja Larry Lieber. Loki esiintyi ensimmäisen kerran amerikkalaisen Venus-lehden numerossa 6 (1949), mutta virallisesti Lokin ensiesiintyminen tapahtui Journey into Mystery Vol. 1 -lehden numerossa 85 (1962). Lehdessä Loki esiteltiin uudelleen ja hänen ilkeiden tekojensa vuoksi Kostajat muodostettiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Loki ei todellisuudessa ole asgardilainen, vaan Laufeyn, Jotunheimia asuttavien jääjättiläisten kuninkaan poika. Odin oli marssinut sotaan jääjättiläisiä vastaan ja surmattuaan Laufeyn Odin löysi sattumalta pienen pojan, jota jääjättiläisten monarkki oli hävennyt tämän pienen koon vuoksi. Odin heltyi ja julisti adoptoivansa pojan kasvattaen tämän Thorin rinnalla toisena poikanaan.

Läpi lapsuutensa Loki vihasi sitä, että asgardilaiset kohtelivat häntä ja Thoria eri tavoin. Asgardilaiset, jotka arvostavat urheutta ja voimaa, pitivät enemmän Thorista Lokin jäädessä vähemmälle huomiolle. Loki kehitti itseään kuitenkin muilla aloilla, enimmäkseen magian saralla. Loki omasikin luonnollisen kyvyn manipuloida voimakkaita maagisia energioita ja toivoi taitojensa avulla nousevansa joskus koko Asgardin voimakkaimmaksi jumalaksi ja tuhoavansa Thorin.

Lokin saavutettua miehuuden hänen taipumuksensa pahantekoon toi hänelle lempinimen "Kujeilijajumala". Loki ei kuitenkaan tehnyt vain harmittomia jekkuja, vaan kuolettavia ja pirullisia tekoja, jotka eivät jääneet kanssaeläjiltä huomaamatta. Lopulta harmiton Kujeilijajumalan titteli väistyi ja tilalle astui osuvampi nimitys "Pahuuden jumala".

Vuosisatojen ajan Loki yritti kumota ottoisänsä Odinin valtaistuimeltaan ja tuhota Thorin. Odin suvaitsi kauan näitä yrityksiä, mutta vangitsi lopulta tottelemattoman ottopoikansa jykevän puun sisälle. Puu päästäisi Lokin vankilastaan vain jos joku vuodattaisi kyyneleen hänen vuokseen. Lopulta Loki sai lehden irtoamaan puusta ja lennätti sen ohikulkeneen Heimdallin silmään. Tämä vuodatti kyyneleen ja Loki vapautui vallanhaluisempana ja julmempana kuin koskaan.

Loki ja Thor iskivät yhteen useasti. Toisinaan Loki käytti käskyläisiä tekemään likaisen työn puolestaan, toisinaan hän taas asettui vastustamaan Thoria henkilökohtaisesti. Lokin tunnetuin kätyri oli maagisista asgardilaisista yrteistä voimansa saanut Imijä. Loki on yrittänyt jopa manipuloida Odinin Thoria vastaan, mutta epäonnistunut surkeasti.

Lokin juonet ovat usein ajaneet myös Maan, eli Midgardin vaaraan. Tällöin hän on kohdannut lukuisia Maata puolustavia supersankareita. Loki on kuitenkin myös epäsuorasti vastuussa Kostajien perustamisesta. Hän nimittäin taioillaan hämäsi Hulkin aiheuttamaan tuhoa, joka taas johti Kostajien perustamiseen.

Huolimatta Lokin vihasta Odinia ja Thoria kohtaan on hän myös useasti auttanut puolustamaan Asgardia erilaisilta uhilta, kuten Surturilta. Luonnollisesti tämäkin johtui itsekkäistä vaikuttimista - Surturin aikomus oli tuhota Asgard, jota Loki oli vannonut vielä hallitsevansa.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loki taistelemassa velipuolensa Thorin kanssa.

Vaikka Loki onkin jääjättiläisten jälkeläinen, hänellä on samanlaiset fyysiset ominaisuudet mitä syntyperäisillä asgardilaisillakin.

Lokilla on keskivertoasgardilaisen miehen voimat ja kestävyys. Hän kykenee siis nostamaan noin 30 tonnia. Loki ikääntyy paljon hitaammin kuin ihmiset ja on äärimmäisen pitkäikäinen, muttei kuitenkaan kuolematon. Loki on immuuni kaikille maapallolla tavatuille sairauksille ja infektioille. Hänellä on myös korkea resistanssi fyysisiä vahinkoja vastaan. Loki kykenee kuitenkin nostamaan haavoittumattomuuttaan uskomattomille tasoille magiansa avulla. Balder Uljas esimerkiksi hakkasi hänen päänsä irti miekalla, mutta Loki poimi sen myöhemmin tyynesti asettaen sen takaisin paikoilleen todeten, että noin mainio pila on "Parin päivän jäykän niskan arvoinen".

Lokin suurin voima on kuitenkin hänen kykynsä manipuloida suuria määriä alkuperältään mystisiä energiavirtoja eri tarkoituksiin. Hän kykenee ampumaan voimakkaita energiaiskuja, luomaan voittamattomia suojakenttiä, lisäämään hetkellisesti omia fyysisiä voimiaan ja kestävyyttään, antaa yli-inhimillisiä voimia eläville olennoille, herättämään esineitä henkiin, lentämään suurilla nopeuksilla, teleporttaamaan ulottuvuuksien välillä jne.

Lokilla on ilmeisesti myös jonkinlaisia yliaisteja, jotka muistuttavat psionisia voimia. Loki pystyy esimerkiksi projisoimaan ajatuksiaan suurtenkin matkojen päähän, jopa ulottuvuuksien välisten muurien läpi. Loki ei kuitenkaan kykene lukemaan toisten olentojen ajatuksia tai kontrolloimaan heidän toimiaan mielenhallinnan avulla.

Näiden moninaisten mystisten kykyjen lisäksi Lokia on myös siunattu veitsenterävällä älykkyydellä. Hänen silmitön vihansa Thoria kohtaan, vallanhimonsa ja hänen taipumuksensa eristäytyä muista ihmisistä on kuitenkin usein saattanut hänen huolellisesti laaditut suunnitelmansa epäonnistumiseen.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universen elokuvissa Lokia esittää Tom Hiddleston. Hahmon alkupräinen versio teki ensiesiintymisensä elokuvassa Thor (2011) ja esiintyi myöhemmin myös elokuvissa The Avengers (2012), Thor: The Dark World (2013), Thor: Ragnarök (2017) ja Avengers: Infinity War (2018). Hahmolle kuvattiin alun perin kohtauksia elokuvaan Avengers: Age of Ultron (2015), mutta ne leikattiin teatteriversiosta pois.[1]

  • Vaikka Thanos tappoi Lokin Infinity Warissa, myöhemmissä MCU-medioissa nähtiin hahmon vaihtoehtoisen menneisyyden variantti (L1130), jota Hiddleston myös näytteli. Tämä variantti teki ensiesiintymisensä elokuvassa Avengers: Endgame (2019) ja esiintyi myöhemmin omassa Disney+-sarjassaan Loki (2021–2023). Hän teki myös kreditoimattoman cameo-esiintymisen elokuvan Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023) lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa.
    • Lokissa esiintyy myös lukuisia muita Lokin variantteja. Näistä merkittävimpiä ovat naispuolinen variantti nimeltä Sylvie (L0852) (näyttelijänä Sophia Di Martino), Lapsi-Loki (näyttelijänä Jack Veal), iäkäs ja sarjakuvista tuttuihin vaatteisiin pukeutunut Klassinen Loki (engl. Classic Loki) (näyttelijänä Richard E. Grant), tummaihoinen vasaraa aseenaan kantava Pöyhkeä Loki (engl. Boastful Loki) (näyttelijänä DeObia Oparei), Alligaattori-Loki, sekä Presidentti Loki (näyttelijänä Tom Hiddleston).[2]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokia näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1966 Len Carlson Mighty Thor
1981 John Stephenson Spider-Man and His Amazing Friends
2009–2011 Ted Biaselli The Super Hero Squad Show
2009–2011 Graham McTavish The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes Hulk Vs Thor
2011–2013,
2017–2019,
2021–2023
Tom Hiddleston Loki
What If...?
Thor
The Avengers
Thor: The Dark World
Thor: Ragnarök
Avengers: Infinity War
Avengers: Endgame
Ant-Man and the Wasp: Quantumania
Thor: God of Thunder
2012–2019 Troy Baker Ultimate Spider-Man
Avengers Assemble
Lego Marvel Super Heroes

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wigler, Josh: Joss Whedon Explains Why There's No Loki In 'Avengers: Age Of Ultron' MTV News. 1.5.2015. Arkistoitu . Viitattu 16.6.2021. (englanniksi)
  2. Keane, Sean: Loki episode 4 recap: Sylvie and the God of Mischief face the apocalypse CNET. 30.6.2021. Viitattu 30.6.2021. (englanniksi)