Kosminen Kuutio

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kosminen Kuutio

Kosminen kuutio on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä fiktiivinen esine, jka nähtiin ensi kerran lehden Tales of Suspense numerossa 79 (heinäkuu 1966).

Fiktiivinen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kosmiset Kuutiot ovat säilöntälaitteita, joita useat Marvel-universumin sivilisaatiot ovat luoneet, mukaan lukien Skrullit (joiden Kuutio kehittyi Maailmojen Muokkaajaksi) ja monet nimeltä mainitsemattomat sivilisaatiot (joiden Kuutioita Magus himoitsi sarjakuvassa Infinity War ja Juamaltar sarjakuvassa Infinity Crusade). Nämä matriisit—jotka ovat tai eivät ole oikeastaan kuutionmuotoisia—ovat täytetty todellisuutta muokkaavilla energioilla, jotka tulevat Tuonpuoleisten maailmasta.

Lähes kaikki Marvel-universumissa, jopa sen luojat, eivät tiedä mystisen energian luonteesta, että määrittämättömän ajan kuluttua matriisi muodostaa itselleen oman tietoisuuden ja kehittyy itsenäiseksi vapaalla tahdolla varustetuksi olennoksi, jolla on yhä alkuperäisen Kuution voimat; uuden olennon persoonallisuus perustuu Kuutiota kantaneiden uskomuksiin, haluihin ja persoonallisuuksiin (esimerkiksi, Maalmojen Muokkaaja, jota oli pitkän aikaa kantanut sotaisa skrullien keisari, tuhosi oitis suuren osan galaksia).

Maassa Kosmisen Kuution ovat kehittäneet AIM:n tiedemiehet. Esine oli niin voimakas, että se ajoi MODOKin (toisen AIM:n luomuksen, joka auttoi Kuution luomisessa) hulluksi. Entinen natsirikollinen Punakallo sai laitteen haltuunsa aivopestyään yhden AIM:n agentin. Punakallosta tuli kuitenkin liian itsevarma ja Kapteeni Amerikka, joka uskotteli suostuvansa suostuvansa tämän orjaksi, sai kuution pois tämän käsistä, pudottaen sen mereen.[1] Prinssi Namor löysi sen, kun Herkules vahingossa paljasti sen olemassaolon. Myyrämies löysi sen, mutta heitti sen pois, koska ei tajunnut sen todellista arvoa.[2]

Aikaisemmin uskottiin, että joka 32. vuosi ja neljäs kuukausi todellisuuteen avautuu aukko, joka täyttää Kuution miltei-rajattomilla energioilla. Tällöin kuutiota voidaan käyttää eräänlaisena Aladdinin taikalamppuna, joka täyttää omistajansa minkä tahansa toiveen tai halun. Kuutiot, joilla vaikuttaisi olevan osittaista omaa tietoisuutta, eivät voi vaikuttaa kuitenkaan sieluihin (vaikka mikäli omistajalla on tarpeeksi tahdonvoimaa, hän voi kumota tämänkin ongelman).

Viime vuosina Kosmisista Kuutioista on kuitenkin opittu enemmän. Kuution latautumisaika onkin ollut harhaluulo. Se voidaan ladata koska tahansa oikeilla välineillä. On myös selvitetty, että Kuutioiden energia on peräisin samasta ulottuvuudesta, missä Tuonpuoleisten rotu asuu. Tuonpuoleiset ovat kuitenkin omistautuneet muutokselle ja edistykselle, joten näin Kuutioiden toiveita toteuttava luonne on mahdollinen.

Marvelin historiassa on ollut olemassa kolmaskin Kosminen Kuutio. Se oli epäonnistuneen kokeen tulos, joka avasi aukon Tuonpuoleisten ulottuvuuteen. Tämä kolmas Kuutio luovutti samalla osan voimastaan suoraan miehelle nimeltään Owen Reece, josta tuli myöhemmin Molekyylimies. Suurin osa voimasta manifestoitui itsensä Tuonpuoleisen hahmossa.

Amerikkalaisessa JLA/Avengers yhteisseikkailussa selvisi, että Vihreä Lyhdyn sormus voidaan ladata suoraan Kosmisesta Kuutiosta[3].

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tales of Suspense #79–81 (heinäkuu–syyskuu 1966)
  2. Avengers vol.1, #40 (toukokuu 1967)
  3. JLA/Avengers #2. Marvel Comics/DC Comics.