Thor: The Dark World

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thor: The Dark World
Thorthedarkworld.jpg
Ohjaaja Alan Taylor
Käsikirjoittaja Christopher Yost
Christopher Markus
Stephen McFeely
Don Payne
Robert Rodat
Perustuu Stan Leen, Larry Lieberin ja Jack Kirbyn sarjakuvaan Thor
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Brian Tyler
Kuvaaja Kramer Morgenthau
Leikkaaja Dan Lebental
Wyatt Smith
Lavastaja Guðni Líndal Benediktsson
John Bush
Pääosat Chris Hemsworth
Natalie Portman
Tom Hiddleston
Anthony Hopkins
Stellan Skarsgård
Idris Elba
Christopher Eccleston
Adewale Akinnuoye-Agbaje
Kat Dennings
Ray Stevenson
Zachary Levi
Tadanobu Asano
Jaimie Alexander
Rene Russo
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Studios Motion Pictures
Marvel Studios
Ensi-ilta Suomen lippu 30. lokakuuta 2013
Yhdysvaltain lippu 8. marraskuuta 2013
Kesto 112 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 170 miljoonaa $[1]
Tuotto 644,8 miljoonaa $[1]
Edeltäjä Thor
Seuraaja Thor: Ragnarok
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
Allmovie

Thor: The Dark World on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, jonka on ohjannut Alan Taylor. Se on jatkoa vuoden 2011 elokuvalle Thor ja on Marvel Cinematic Universen kahdeksas elokuva. Elokuvassa Thor joutuu liittoutumaan Lokin kanssa pelastaakseen yhdeksän maailmaa Malekithin johtamilta mustilta haltioilta, jotka aikovat syöstä maailmankaikkeuden pimeyteen.

Elokuvan jatko-osan, Thor: Ragnarok, on tarkoitus ilmestyä 3. marraskuuta 2017.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Viisituhatta vuotta sitten Bor, Odinin isä, kohtasi taistelussa musta haltia Malekithin, joka yritti tuhota maailmankaikkeuden aseella nimeltä Aether. Kukistettuaan Malekithin joukot näiden kotimaailmassa Svartalfheimissa Bor asettaa Aetherin vartioitavaksi kivisarakkeelle. Mutta Borin tietämättä Malekith ja hänen luutnanttinsa Algrim sekä kourallinen mustia haltioita pakenevat ja vaipuvat uneen.

Nykypäivän Asgardissa Loki on vangittuna sotarikoksistaan Maassa. Samaan aikaan Thor pysäyttää ystäviensä, Fandralin, Volstaggin ja Sifin, kanssa rosvot Vanaheimissa, Hogunin kotimaailmassa. Taistelun päätyttyä yhdeksän maailmaa on palautettu rauhaan ja kaksi vuotta sitten tuhottu Bifröst-silta jälleenrakennettu. Asgardilaiset huomaavat, että pian koittaa "konvergenssi", jossa yhdeksän maailmaa asettuvat linjaan keskenään ja avaavat satunnaisiin paikkoihin kaikki maailmat toisiinsa yhdistäviä portaaleja.

Lontoossa astrofyysikko Jane Foster ja hänen assistenttinsa Darcy Lewis matkaavat hylättyyn tehtaaseen, jonne on auennut yksi portaali. Jane joutuu erilleen muista ja altistuu toisessa maailmassa Aetherille. Heimdall varoittaa Thoria tästä ja Thor lähtee Maahan. Hän löytää Janen ja tuo tämän mukanaan Asgardiin. Odin on aluksi raivoissaan ihmisen tuomisesta Asgardiin, mutta tunnistaa sitten Aetherin. Hän sanoo, ettei se vain uhkaa Janen henkeä, vaan tekee jälleen mahdolliseksi erään tuhoisan ennustuksen.

Aetherin aktivoitumisen myötä herännyt Malekith muuttaa Algrimin Kurseksi ja hyökkää Asgardiin. He aistivat Aetherin kiinnittyneen Janeen, mutta Thorin äidin, Friggan, uhratessa itsensä Janen suojelemiseksi Malekith ja Algrim joutuvat pakenemaan ilman tätä. Odin kieltää Thoria lähtemästä pois Asgardista, mutta Thor vapauttaa vastahakoisesti Lokin, joka tietää salaisesta portaalista Svartalfheimiin, missä he voivat kohdata Malekithin vaarantamatta Asgardia. Vastineeksi Thor lupaa Lokille mahdollisuuden kostoon heidän äitinsä tappamisesta. Volstagg ja Sif pitävät sotilaat kiireisinä ja Fandral auttaa paossa, minkä jälkeen Thor, Loki ja Jane suuntaavat Svartalfheimiin.

Loki huijaa Malekithin poistamaan Aetherin Janesta, mutta Thorin yritys estää Malekithia itse yhdistymästä sen kanssa epäonnistuu. Malekith lähtee aluksellaan pois ja Loki haavoittuu kuolettavasti taistelussa Algrimia vastaan. Thor lupaa kertoa tämän uhrauksesta isälle. Tämän jälkeen Thor ja Jane löytävät toisen portaalin, jonka kautta he saapuvat Lontooseen ja löytävät Darcyn sekä Janen mentorin, tohtori Erik Selvigin, joka oli ollut mielisairaalassa psyykkisten traumojen vuoksi, joita oli saanut Lokin hyökkäyksestä Maahan. He huomaavat Malekithin aikovan tuhota maailmankaikkeuden ja palauttaa mustat haltiat sen hallitsijoiksi vapauttamalla Aetherin voiman Greenwichissä, jossa konvergenssin keskus oli. Thor taistelee Malekithia vastaan useiden portaalien läpi käytävässä taistelussa, kunnes yksi portaali eristää heidät eri maailmoihin. Thor palaa ajoissa pelastamaan ystävänsä ja tieteellisillä koneillaan he lähettävät Malekithin Svartalfheimiin, jossa tämä murskaantuu oman aluksensa alle.

Thor palaa Asgardiin ja kertoo Odinille, ettei voi vieläkään ryhtyä Asgardin kuninkaaksi, koska uskoo suojelevansa maailmoja parhaiten ilman valtaistuinta. Hän kertoo myös tälle Lokin uhrauksesta, mutta hänen lähdettyään "Odin" muuttuukin iloisesti virnistäväksi Lokiksi, joka olikin vain lavastanut kuolemansa ja kaapannut vallan Asgardissa.

Tekstitysten aikana nähdään kohtaus, jossa Volstagg ja Sif vierailevat Taneleer Tivanin alias Keräilijän luona ja jättävät Aetherin hänen käsiinsä, koska Tesserakti on Asgardissa ja on vaarallista säilyttää kahta Ikuisuuskiveä samassa paikassa. Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Thor palaa Janen luokse, ja Jotunheimista vahingossa Maahan päätynyt jäähirviö jatkaa riehumistaan Lontoossa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Hemsworth  … Thor  
 Natalie Portman  … Jane Foster  
 Tom Hiddleston  … Loki  
 Anthony Hopkins  … Odin  
 Stellan Skarsgård  … tohtori Erik Selvig  
 Idris Elba  … Heimdall  
 Christopher Eccleston  … Malekith Kirottu  
 Adewale Akinnuoye-Agbaje  … Algrim Vahva / Kurse  
 Kat Dennings  … Darcy Lewis  
 Ray Stevenson  … Volstagg  
 Zachary Levi  … Fandral  
 Tadanobu Asano  … Hogun  
 Jaimie Alexander  … Sif  
 Rene Russo  … Frigga  
 Alice Krige  … Eir  
 Chris O’Dowd  … Richard  
 Tony Curran  … Bor  
 Benicio Del Toro  … Taneleer Tivan / Keräilijä (cameo)  
 Ophelia Lovibond  … Carina (cameo)  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Thor: The Dark World boxofficemojo. Viitattu 7.11.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]