Thor: The Dark World

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thor: The Dark World
Thorthedarkworld.jpg
Ohjaaja Alan Taylor
Käsikirjoittaja Christopher Yost
Christopher Markus
Stephen McFeely
Perustuu Stan Leen, Larry Lieberin ja Jack Kirbyn sarjakuvaan Thor
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Brian Tyler
Kuvaaja Kramer Morgenthau
Leikkaaja Conrad Buff
Malcolm Jamieson
Lavastaja Guðni Líndal Benediktsson
John Bush
Pääosat Chris Hemsworth
Natalie Portman
Tom Hiddleston
Stellan Skarsgård
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta Suomen lippu 30. lokakuuta 2013
Yhdysvaltain lippu 8. marraskuuta 2013
Kesto 112 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 170 000 000 dollaria[1]
Tuotto 633 074 790 dollaria[1]
Edeltäjä Thor
Seuraaja Thor: Ragnarok
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Thor: The Dark World on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, jonka on ohjannut Alan Taylor. Se on jatkoa vuoden 2011 elokuvalle Thor ja kuuluu löyhästi toisiinsa liittyvien Marvel Cinematic Universe -elokuvien sarjaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauan sitten Bor, Odinin, isä kohtasi taistelussa musta haltia Malekithin, joka yritti tuhota maailmankaikkeuden aseella nimeltä Aether. Kukistettuaan Malektihin joukot näiden kotimaailmassa Svartalfheimissa, Bor asettu Aetherin vartioitavaksi kivisarakkeelle. Mutta Borin tietämättä Malekith ja hänen luutnanttinsa Algrim sekä kourallinen mustia haltioita heräävät ja pakenevat.

Nykypäivän Asardissa Loki on vangittuna sotarikoksistaan Maassa. Samaan aikaan Thor ystäviensä, Fandralin, Volstaggin ja Sifin kanssa pysäyttävät rosvot Vana heimissa, Hogunin kotimaailmassa. Taistelun päätyttyä yhdeksän maailmaa olivat palautettu rauhaan ja kaksi vuotta sitten tuhottu Bifröst-silta jälleenrakennettu. Asgardilaiset huomaavat tämän jälkeen yhdeksän maailman asettuvan pian linjaan keskenään ja avaavan satunnaisiin paikkoihin kaikki maailmat toisiinsa yhdistäviä portaaleja.

Lontoossa astofyysikko Jane Foster ja hänen assistenttinsa Darcy Lewis matkaavat hylättyyn tehtaaseen, jonne yksi portaali oli auennut. Jane joutuu erilleen muista ja altistuu toisessa maailmassa Aetherille. Heimdall varoittaa Thoria tästä ja Thor lähtee Maahan. Hän löytää Janen ja tuo tämän mukanaan Asgardiin. Odin on aluksi raivoissaan ihmisen tuomisesta Asgardiin, mutta tunnistaa sitten Aetherin. Hän sanoo, ettei se vain uhkaa Janen henkeä, vaan tekee jälleen mahdolliseksi erään tuhoisan ennustuksen.

Aetherin aktiiviseksi tulemisesta herännyt Malekith muutta Algrimin Kurseksi ja hyökkää Asgardiin. He aistivat Aetherin kiinnittyneen janeen, mutta Thorin äidin, Friggan, uhratessa itsensä Janen suojelemiseksi, Malekith ja Algrim joutuvat pakenemaan ilman tätä. Odin kieltää Thoria lähtemästä pois Asgardista, mutta Thor vapauttaa vastahakoisesti Lokin, joka tietää salaisesta portaalista Svartalfheimiin, missä he voivat kohdata Malekithin vaarantamaata Asgardia. Vastineeksi Thor lupaa Lokille mahdollisuuden kostoon heidän äitinsä tappamisesta. Volstagg ja Sif pitävät sotilaat kiireisinä ja Fandral auttaa paossa, mikä jälkeen Thor, Loki ja Jane suuntaavat Svartalfheimiin.

Loki huijaa Malekithin poistamaan Aetherin Janesta, mutta Thorin yritys estää Malekithia itse yhdistymästä sen kanssa epäonnistuu. Malekith lähtee aluksellaan pois ja Loki haavoittuu kuolettavasti taistelussa Algrimia vastaan. Thor lupaa kertoa tämän uhrauksesta isälle. Tämän jälkeen Thor ja Jane löytävät toisen portaalin, jonka kautta he saapuvat Lontooseen ja löytävät Darcyn sekä Janen mentorin, tohtori Erik Selvigin, joka oli ollut mielisairaalassa psyykkisten traumojen vuoksi, joita oli saanut Lokin hyökkäyksestä Maahan. he huomaavat Malekithin aikovan tuhota maailmankaikkeuden ja palauttaa mustat haltiat sen hallitsijoiksi vapauttamalla Aetherin voiman Greenwichissä, jossa mailmojen järjestäytymisen keskus oli. Thor taistelee Malekithia vastaan useiden portaalien läpi käytävässä taistelussa, kunnes yksi portaali eristää heidät eri maailmoihin. Thor palaa ajoissa pelastamaan ystävänsä ja tieteellisillä koneillaan he lähettävät Malekithin Svartalfheimiin, jossa tämä kuolee murskaantuessaan oman aluksensa alle.

Thor palaa Asgardiin ja kieltäytyy jälleen Odinin antamasta mahdollisuudesta nousta kuninkaaksi. Hän kertoo myös tälle Lokin uhrauksesta, mutta hänen lähdettyän Odin muuttuukin iloisesti virnistäväksi Lokiksi, joka olikin vain lavastanut kuolemansa ja kaapannut vallan Asgardissa.

Tekstitysten aikana nähdään kohtaus, jossa Volstagg ja Sif vierailevat Taneleer Tivanin alias Keräilijän luona ja jättävät Aetherin hänen käsiinsä, koska Tesserakti oli Asgardissa ja oli vaarallista säilyttää kahta Ikuisuuskiveä samassa paikassa. Keräilijä toteaa kuinka hänellä oli jo yksi kuudesta kivestä. Lopputekstien jälkisessä kohtauksessa Thor ja Jane tapaavat jälleen toisensa, kun taas Lontoossa Jotunheimista vahingossa Maahan päätynyt jäähirviö jatkoi Lontoossa riehumistaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Hemsworth  … Thor  
 Natalie Portman  … Jane Foster  
 Tom Hiddleston  … Loki  
 Stellan Skarsgård  … tohtori Erik Selvig  
 Idris Elba  … Heimdall  
 Christopher Eccleston  … Malekith Kirottu  
 Adewale Akinnuoye-Agbaje  … Algrim Vahva/Kurse  
 Kat Dennings  … Darcy Lewis  
 Ray Stevenson  … Volstagg  
 Zachary Levi  … Fandral  
 Tadanobu Asano  … Hogun  
 Jaimie Alexander  … Sif  
 Rene Russo  … Frigga  
 Anthony Hopkins  … Odin  
 Benicio del Toro  … Taneleer Tivan/Keräilijä  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Thor: The Dark World boxofficemojo. Viitattu 7.11.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.