Guardians of the Galaxy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Guardians of the Galaxy
Ohjaaja James Gunn
Käsikirjoittaja James Gunn
Nicole Perlman
Perustuu Dan Abnettin ja Andy Lanningin sarjakuvaan Guardians of the Galaxy
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Tyler Bates
Kuvaaja Ben Davis
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija Charles Wood
Pukusuunnittelija Alexandra Byrne
Lavastaja Charles Wood
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta 1. elokuuta 2014
Kesto 122 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 170 miljoonaa dollaria
Tuotto 773 miljoonaa dollaria[1]
Seuraaja Guardians of the Galaxy Vol. 2
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Guardians of the Galaxy on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen avaruusooppera ja supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin luomaan supersankariryhmään Galaksin Vartijat. Se on Marvel Cinematic Universen kymmenes elokuva ja toisen vaiheen neljäs elokuva. Sen on ohjannut James Gunn, joka myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä Nicole Perlmanin kanssa. Elokuvan pääosissa ovat Chris Pratt, Zoë Saldaña, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close ja Benicio del Toro. Elokuvassa Peter Quill lyöttäytyy yhteen muiden lainsuojattomien kanssa pyrkiessään varastamaan voimakkaan artefaktin.

Perlman alkoi työstää käsikirjoitusta vuonna 2009. Tuottaja Kevin Feige mainitsi Guardians of the Galaxyn mahdollisena elokuvan aiheena vuonna 2010, ja heinäkuussa 2012 San Diego Comic-Con Internationalissa, Gunn palkattiin ohjaamaan ja käsikirjoittamaan elokuva. Helmikuussa 2013 Pratt valittiin Peter Quillin / Tähtilordin rooliin, ja pian sen jälkeen valittiin elokuvan sivunäyttelijät. Kuvaukset alkoivat heinäkuussa 2013 Shepperton Studiosilla, Englannissa, ja jatkuivat Lontoossa ennen kuvausten päättymistä lokakuussa 2013.[2] Jälkituotanto päättyi 7. heinäkuuta 2014.

Guardians of the Galaxy sai ensiesityksenä Hollywoodissa 21. heinäkuuta 2014. Yhdysvalloissa se sai ensi-iltansa 1. elokuuta 2014. Elokuva sai kriittisesti ja kaupallisesti hyvän vastaanoton, tuottaen maailmanlaajuisesti 773,3 miljoonaa dollaria, tullen näin eniten tuottaneeksi supersankarielokuvaksi vuonna 2014 sekä kyseisen vuoden kolmanneksi eniten tuottaneeksi elokuvaksi Pohjois-Amerikassa. Elokuvan jatko-osa, Guardians of the Galaxy Vol. 2, sai ensi-iltansa 5. toukokuuta 2017. Kolmas elokuva, Guardians of the Galaxy Vol. 3, sai ensi-iltansa 3. toukokuuta 2023.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1988 nuori Peter Quill joutuu äitinsä, Meredithin, kuoleman jälkeen Yondu Udontan johtamien avaruusrosvojen, ravagerien, kaappaamaksi. 26 vuotta myöhemmin Yondu lähettää hänet noutamaan erään pallon planeetta Moragilta. Palloa tavoittelee kuitenkin myös krii nimeltä Korath, joka palvelee rotunsa fanaattisinta edustajaa, Ronan Syyttäjää. Quill ei kuitenkaan toimita palloa Yondulle, joka raivoissaan petoksesta lupaa tämän päästä palkkion. Ronan puolestaan lähettää salamurhaaja Gamoran etsimään palloa.

Kun Quill matkustaa Nova-imperiumin pääplaneetta Xandariin myydäkseen pallon, Gamora hyökkää ja varastaa sen. Taisteluun sekaantuu myös kaksi palkkionmetsästäjää: geenimanipuloitu pesukarhu Rocket sekä puun kaltainen humanoidi Groot. Nova-joukot pidättävät heidät ja vangitsevat Kylniin. Siellä voimakas vanki nimeltä Drax Tuhoaja haluaa tappaa Gamoran kostoksi siitä, että menetti Ronanin takia perheensä. Quill kuitenkin vakuuttaa Draxin siitä, että Gamora voi johdattaa tämän Ronanin luokse ja Gamora puolestaan paljastaa pettäneensä Ronanin, koska ei halua tämän tuhoavan planeettoja pallon avulla. Kun Gamora kertoo tietävänsä pallolle ostajan, hän, Quill, Drax, Rocket ja Groot pakenevat yhteisvoimin Kylnistä.

Toisaalla Ronan kertoo Gamoran petoksesta tämän adoptioisälle, Thanokselle. Quillin ryhmä puolestaan pakenee tämän aluksella Milanolla kaukaiseen rikollisteen etuvartioon nimeltä Knowhere, joka on rakennettu celestiaalin tuhotun pään sisään. Siellä Gamoran yhteyshenkilö Taneleer Tivan paljastaa pallon sisällä olevan yksi Ikuisuuskivistä. Kivellä oli mittaamaton voima ja se tuhoaisi kaiken paitsi voimakkaimmat sitä käyttävät olennot. Mutta sitten Tivanin kidutettu avustaja, Carina, koskettaa kiveä, joka tuhoaa sekä osan Tivanin arkistosta että itse Carinan.

Humalainen Drax oli kutsunut sillä välin paikalle Ronanin, joka lyö hänet helposti. Muut pakenevat Ronanin seuraajia ja Gamoran adoptiosiskoa Nebulaa. Nebula kuitenkin tuhoaa Gamoran aluksen ja Ronanin kätyrit saavat pallon. Quill antaa kypäränsä Gamoralle auttaakseen tätä selviämään ja antautuu Yondulle, jotta he selviäisivät. Rocket, Drax ja Groot saapuvat tuhoamaan Yondun alusta, mutta Quill neuvottelee heidän välilleen rauhan estääkseen Ronania tuhoamasta galaksia Ikuisuuskiven avulla. Lippualuksellaan, Dark Asterilla, Ronan puolestaan yhdistää kiven sotavasaraansa ja kertoo Thanokselle aikovansa tappaa tämän, kun Xandar on tuhottu. Adoptioisäänsä vihaava Nebula on myös Ronanin puolella.

Xandarin lähellä ravagerit, Quillin ryhmä sekä Nova-joukot yrittävät torjua Dark Asterin, mutta vasaransa avulla Ronan tuhoaa Nova-joukkojen alukset. Taistelun aikana Nebula pakenee ja Rocket vaurioittaa Dark Asteria. Aluksen tehdessä pakkolaskun Groot uhraa itsensä suojellakseen muita ryhmäläisiä. Ronan selviää kuitenkin hengissä ja valmistautuu tuhoamaan Xandarin. Quill kuitenkin häiritsee häntä, jolloin Drax ja Rocket tuhoavat vasaran. Quill tarttuu kiveen ja Gamoran, Draxin sekä Rocketin jakaessa sen aiheuttama rasitus hänen kanssaan, he käyttävät sitä tuhotakseen Ronanin.

Quill antaa pallon Yondulle uskotellen kiven yhä olevan siellä, mutta antaakin kiven oikeasti Nova-joukoille. Yondu toteaa, etteivät asiat menneetkään huonosti, vaikkei auttanutkaan Quilliä löytämään isäänsä. Quillin ryhmä, tunnettu nyt nimellä Galaksin Vartijat, vapautuu kaikista rikossyytteistä ja Quill saa tietää olevansa vain puoliksi ihminen – hänen isänsä on jotakin muinaista ja tuntematonta lajia. Quill myös avaa viimein äidiltään tämän kuolinvuoteella saamansa lahjapaketin, joka sisältää C-kasetin täynnä äidin lempikappaleita. Vartijat lähtevät korjaamaan Milanoa mukanaan Grootin taimi.

Lopputekstien jälkisessä kohtauksessa Tivan istuu tuhoutuneessa arkistossa, jossa on yhä kaksi näytekappaletta: kosmonauttikoira ja antromorfinen ankka.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Pratt  Peter Quill / Tähtilordi  
 Zoë Saldaña  Gamora  
 Dave Bautista  Drax Tuhoaja  
 Vin Diesel  Groot (ääni ja liikkeenkaappaus)  
 Bradley Cooper  Rocket (ääni)  
 Lee Pace  Ronan Syyttäjä  
 Michael Rooker  Yondu Udonta  
 Karen Gillan  Nebula  
 Djimon Hounsou  Korath  
 John C. Reilly  Rhomann Dey  
 Glenn Close  Nova Prime Irani Rael  
 Benicio del Toro  Taneleer Tivan / Keräilijä  
 Laura Haddock  Meredith Quill  
 Sean Gunn  Kraglin Obfonteri  
 Peter Serafinowicz  Denarian Garthan Saal  
 Christopher Fairbank  Broker  
 Wyatt Oleff  nuori Peter Quill  
 Gregg Henry  Quillin isoisä  
 Melia Kreiling  Bereet  
 Mikaela Hoover  Irani Raelin assistentti  
 Alexis Denisof  The Other  
 Ophelia Lovibond  Carina  
 Stan Lee  xandarilainen naistenmies (cameo)  
 Rob Zombie  ravagerien navigaattori (cameo)  
 Josh Brolin  Thanos (cameo)  
 Seth Green  Howard Ankka (ääni, cameo)  
 Tyler Bates  ravagerien pilotti (cameo)  

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guardians of the Galaxy sai maailmanensi-iltansa 21. heinäkuuta 2014 Dolby Theatressa, Hollywoodissa.[3][4] Elokuva sai ensi-iltansa Britanniassa 31. heinäkuuta 2014,[5] ja Suomessa sekä Yhdysvalloissa 1. elokuuta 2014 3D:nä ja IMAX 3D:nä.[6][7][8][9]

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen traileri julkaistiin 18. helmikuuta 2014 Jimmy Kimmel Live! -ohjelmassa[10] ja se sai innostuneen vastaanoton sosiaalisessa mediassa.[11] Toinen traileri julkaistiin verkossa 19. toukokuuta 2014.[12]

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guardians of the Galaxy sai kaksi Oscar-ehdokkuutta parhaasta maskeerauksesta ja parhaista erikoistehosteista.

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guardians of the Galaxy Vol. 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guardians of the Galaxy Vol. 2 sai ensi-iltansa Suomessa 26. huhtikuuta 2017 ja Yhdysvalloissa 5. toukokuuta ja James Gunn palasi sen ohjaajaksi ja käsikirjoittajaksi.[13][14] Pratt, Saldaña, Bautista, Diesel, Cooper, Rooker, Gillan, Sean Gunn ja Close palaavat kaikki edellisestä elokuvasta tuttuihin rooleihinsa.[15][16] Pom Klementieff, Elizabeth Debicki, Chris Sullivan ja Kurt Russell liittyivät näyttelijäkaartiin Mantiksen, Ayeshan, Taserfacen ja Egon rooleissa.[17][15][16]

Guardians of the Galaxy Vol. 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guardians of the Galaxy Vol. 3 sai ensi-iltansa Suomessa 3. toukokuuta 2023. Pratt, Saldaña, Bautista, Cooper, Diesel, Sean Gunn, Klementieff, Rooker ja Gillan palasivat edellisistä elokuvista tuttuihin rooleihinsa.[18][19][20] Will Poulter liittyi näyttelijäkaartiin Adam Warlockin roolissa.[21]

The Guardians of the Galaxy Holiday Special[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Guardians of the Galaxy Holiday Special on Marvel Studios Special Presentation -spesiaali, joka julkaistiin Disney+:aan 25. marraskuuta,[22][23] Gunnin ohjatessa ja käsikirjoittaessa sen,[24] sekä Prattin, Bautistan, Gillanin, Klementieffin, Dieselin, Cooperin, Sean Gunnin ja Rookerin paltessa rooleihinsa.[25] Spesiaalin tapahtumat sijoittuvat ennen Vol. 3:n tapahtumia.[26]

I Am Groot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: I Am Groot

Joulukuussa 2020 julkistettiin, että Disney+:aan oli suunnitteilla pikku-Grootiin keskittyvä lyhytanimaatiosarja I Am Groot.[27] Se julkaistiin elokuussa 2022.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Guardians of the Galaxy Box Office Mojo. Viitattu 14.2.2016. (englanniksi)
  2. Marvel Studios Begins Production on Guardians of the Galaxy Marvel.com. 20.7.2013. Viitattu 16.3.2014. (englanniksi)
  3. Ryder, Taryn: On the Red Carpet at the 'Guardians of the Galaxy' Premiere Yahoo!. 22.heinäkuuta 2014. Arkistoitu 12.3.2016. Viitattu 21. toukokuuta 2016. (englanniksi)
  4. Lewis, Hilary: 'Guardians of the Galaxy' Cast to Appear on 'Jimmy Kimmel Live' The Hollywood Reportere. 17.7.2014. Arkistoitu 12.3.2016. Viitattu 21.5.2016. (englanniksi)
  5. Tilly, Chris: 15 Reasons To Get Excited About Guardians Of The Galaxy IGN. 16.5.2014. Arkistoitu 12.3.2016. Viitattu 21.5.2016. (englanniksi)
  6. Kit, Borys: Comic-Con 2012: Marvel Names 'Avengers' Follow-Ups; Robert Downey Jr. Makes Surprise Appearance The Hollywood Reporter. 14.7.2012. Arkistoitu 12.3.2016. Viitattu 21.5.2016. (englanniksi)
  7. Captain America & Guardians Coming in 3D Marvel.com. 14.1.2013. Arkistoitu 5.11.2013. Viitattu 21.5.2016. (englanniksi)
  8. Guardians of the Galaxy An IMAX 3D Experience IMAX. Arkistoitu 8.12.2015. Viitattu 21.5.2016. (englanniksi)
  9. Guardians of the Galaxy (2D) Finnkino. Arkistoitu 4.1.2019. Viitattu 3.1.2019.
  10. Truitt, Brian: 'Guardians of the Galaxy' crew comes down to Earth Usa Today. 17.2.2014. Viitattu 5.4.2014. (englanniksi)
  11. Lang, Brent: ‘Guardians of the Galaxy’ Trailer a Social Media Smash, Bigger Than ‘Man of Steel’ The Wrap. 19.2.2014. Viitattu 5.4.2014. (englanniksi)
  12. Towers, Andrea: Marvel unveils newest trailer for ’Guardians of the Galaxy’ Entertainment Weekly. 19.5.2014. Viitattu 20.5.2014. (englanniksi)
  13. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2D) Finnkino. Arkistoitu 4.1.2019. Viitattu 3.1.2019.
  14. Khatchatourian, Maane: ‘Guardians of the Galaxy’ Sequel Gets Title Variety. 29.6.2015. Arkistoitu 30.6.2015. Viitattu 30.6.2015. (englanniksi)
  15. a b Marvel Studios Begins Production on Marvel's 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' Marvel.com. 17.2.2016. Arkistoitu . Viitattu 22.5.2016. (englanniksi)
  16. a b Kroll, Justin: Kurt Russell to Play Chris Pratt’s Father in ‘Guardians of Galaxy Vol. 2’ Variety. 17.2.2016. Arkistoitu 16.2.2016. Viitattu 22.5.2016. (englanniksi)
  17. Lincoln, Ross: ‘Compton’s Neil Brown Jr. Signs On For ‘Sand Castle’; Pom Klementieff Joins ‘Guardians Of The Galaxy 2’ Deadline.com. 29.10.2015. Arkistoitu 30.5.2016. Viitattu 22.5.2016. (englanniksi)
  18. Stedman, Alex & Lopez, Ricardo: 'Guardians of the Galaxy' Cast Says It 'Fully Supports' James Gunn Variety. 30.7.2018. Arkistoitu . Viitattu 30.11.2018. (englanniksi)
  19. Agar, Chris: Chris Pratt Confirms Guardians of the Galaxy 3 Films Next Year Screen Rant. 3.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)
  20. Weintraub, Steve: Dave Bautista Talks 'Avengers: Infinity War' Spoilers and Working with Jodie Foster in 'Hotel Artemis' Collider. 29.5.2018. Arkistoitu 12.9.2021. Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)
  21. Kroll, Justin: 'Guardians Of The Galaxy Vol. 3': Will Poulter To Play Adam Warlock In Next Installment Of Marvel Franchise Deadline Hollywood. 11.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.10.2021. (englanniksi)
  22. Graves, Sabina: The Guardians of the Galaxy Holiday Special Was the First Marvel Studios Project Created for Disney+ Gizmodo. 18.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.12.2022. (englanniksi)
  23. Woerner, Meredith: Guardians of the Galaxy Kidnap Kevin Bacon in 'Holiday Special' Trailer, Coming in November Variety. 25.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.12.2022. (englanniksi)
  24. Anderton, Ethan: 'Guardians of the Galaxy' is Getting a Live-Action Holiday Special in 2022 Before Vol. 3 Arrives in 2023 /Film. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 2.12.2022. (englanniksi)
  25. Paige, Rachel: Unwrap the 'The Guardians of the Galaxy Holiday Special' Trailer marvel.com. 20.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.12.2022. (englanniksi)
  26. Davis, Brandon: Guardians Of The Galaxy Director Finishes Holiday Special Script ComicBook.com. 22.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 2.12.2022. (englanniksi)
  27. Marvel Releases ’Eternals’ First Look Including Ripped Kumail Nanjiani UPROXX. 3.5.2021. Viitattu 3.5.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]