Aikavarianssivirasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aikavarianssivirasto (AVV) (engl. Time Variance Authority, TVA) on kuvitteellinen järjestö Marvel-universumissa. Järjestö teki ensiesiintymisensä Thor-lehden numerossa 372 lokakuussa 1986.

Fiktiivinen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AVV väittää valvovansa multiversumin olemassaoloa ja hävittävänsä sellaiset aikajanat, joiden olemassaoloa pidetään lian vaarallisena. He voivat myös estää menneisyyden tai tulevaisuuden muuttumisen. Heidät nähtiin ensi kerran, kun he lähettivät Justice Peacen, lakimiehen tulevaisuudesta, matkustamaan 1900-luvulle pidättämään murhaajan nimeltä Zaniac. Peace onnistui tehtävässään Thorin avustuksella.[1]

AVV:n vaikutus aikaan ei ollut kuitenkaan täysin ehdoton. Elävä myrsky Alioth oli kaukaisessa menneisyydessä aiheuttanut heille ongelmia ja muilla aikakausilla heille aiheuttavat ongelmia myös Kang Valloittaja sekä Delubric Consortium.[2] Näiden lisäksi tunnetaan myös muitakin tapauksia, joissa AVV ei ole onnistunut korjaamaan ajan tai todellisuuden kärsimiä vahinkoja.

Edellisen universumin lopussa Jäljellä oleva (engl. He Who Remains) (esiintynyt Suomessa myös nimellä Hän joka jää), Aikavarianssiviraston viimeinen johtaja, oli luonut kolme Aikavartijaa (engl. Time Keepers) nimeltä Ast, Vorth ja Zanth valvomaan ja johtamaan seuraavan universumin AVV:tä.[3][4]

Tunnetut työntekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Professori Justin Alphonse Gamble – Entinen työntekijä, joka erosi ja varasti yhden aikakapseleista
  • Mobius M. Mobius[5] – Byrokraatti, joka on joutunut Marvel-universumin sankareiden kanssa tekemisiin enemmän kuin kukaan muu työntekijä. Syytti kerran Ihmenelosia AVV:n lakien rikkomisesta.
  • Herra Ouroboros[6] – Herra Paradoksin tulevaisuuden klooni, joka lakkasi olemasta, kun Clockwise hävitti Herra Paradoksin.
  • Herra Paradoksi[6] – Työntekijä, joka lakkasi olemasta, kun Clockwise ampui häntä retroaktiivisella tykillä.
  • Herra Tesserakti – Mobiuksen alainen, joka sai tehtäväkseen koota ja korjata Maa-616:n kadotettu data.
  • Justice Peace[7] – Entinen freelancer-agentti, jota rangaistiin aikamatkustusrikkomuksista. Hän palvelee nykyään Brooklynpoliksen poliisivoimissa.
  • Jäljellä oleva (engl. He Who Remains)[3] – Aikavarianssiviraston viimeinen johtaja ajan lopussa.
  • Aikavartijat (engl. Time Keepers)[4] – Ast, Vorth ja Zanth ovat kolme olentoa, jotka Jäljellä oleva loi suojelemaan aikaa ja valvomaan Aikavarianssivirastoa.
  • Aikavarianssiviraston poliisivoimat[8] – auttoivat Justice Peacea pidättämään Godwulfin.
  • Minuuttimiehet (engl. Minutemen)[9] – Haarniskoituja agentteja, jotka vartioivat AVV:n laitoksia. Jokainen sen jäsen on joko klooni, kyborgi tai robotti.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aikavarianssivirasto (AVV) teki ensiesiintymisensä Marvel Cinematic Universeen (MCU) sijoittuvassa Disney+-sarjassa Loki (2021–2023). Mobius M. Mobiusta näytteli Owen Wilson ja Jäljellä olevaa (joka on Kang Valloittajan hyväntahtoinen variantti) näytteli Jonathan Majors (joka on myös Aikavartijoiden ääninäyttelijä). Metsästäjiä B-15, C-20, D-90 ja X-5 näyttelivät Wunmi Omsaku, Sasha Lane, Neil Ellice ja Rafael Casal. Lisäksi Ravonna Renslayer (näyttelijänä Gugu Mbatha-Raw) toimii AVV:n tuomarina ja järjestön maskottina toimii antropomorfisena kellona esiintyvä tekoäly Neiti Minuutti (ääninäyttelijänä Tara Strong). Jäljellä oleva oli luonut AVV:n pysäyttääkseen multiversumin sodan, estääkseen Kangin pahantahtoisten varianttien olemassaolon ja rajoittaakseen multiversumiin yhteen ”pyhään aikajanaan”. Hän oli kerännyt eri aikajanoilta variantteja, pyyhkinyt heidän muistonsa, ja uskotellut heille AVV:n ja sen työntekijöiden olevan Aikavartijoiden (jotka olivat oikeasti vain androideja) luomuksia. Toisella tuotantokaudella AVV:n jäsenistä esiteltiin kenraali Dox (näyttelijänä Kate Dickie), tuomarineuvoston jäsen Gamble (näyttelijänä Liz Carr) sekä insinööri Ouroboros (näyttelijänä Ke Huy Quan). Ensimmäisellä tuotantokaudella AVV:n pidättämäksi joutunut Lokin variantti L1130 kohtaa naispuolinen variantin, Sylvien, ja päätyy auttamaan tätä selvittämään totuuden Aikavarianssivirastosta ja tuhota sen. Lopulta he tapaavat kauden päätösjaksossa Jäljellä olevan, joka tarjoaa heille mahdollisuuden johtaa AVV:tä heidän tilallaan. Mutta Sylvie kieltäytyy, lähettää Lokin takaisin AVV:hen, ja tappaa Jäljellä olevan. Toisella tuotantokaudella Loki oli saanut kyvyn aikalipsua eli siirtyä ajasta toiseen, vaikka sen ei pitäisi olla mahdollista AVV:ssä, joka sijaitsi ajan ulkopuolella. Lisäksi Ajan loimi, jonka kutoi raakaa aikaa fyysiseksi aikajanaksi, alkoi ylikuormittua aikajanahaarojen vaikutuksesta. Kun yritykset kapasitettin päivittämiseksi epäonnistuivat, Loki oppi hallitsemaan aikalipsumista, ja aikalipsui hetkeen ennen Jäljellä olevan kuolemaa, ja sai selville, että loimi oli pelkkä turvamekanismi, joka tuhoaisi AVV:n lisäksi myös aikajanahaarat, ja säästäisi vain Pyhän aikajanan. Mutta sen sijaan, että peruisi Jäljellä olevan kuoleman, Loki päättääkin antaa loimen tuhoutua, elvyttää kuolevat aikajanat omalla taikuudellaan, järjestelee ne puun kaltaiseen muotoon, ja jää ikuisesti ajan loppuun valvomaan ja ylläpitämään niitä. AVV ottaa sen jälkeen tehtäväksi etsiä ja pysäyttää Kangin variantit.
  • Aikavarianssivirasto tulee esiintymään myös elokuvassa Deadpool & Wolverine (2024), jossa Paradoksi (näyttelijänä Matthew Macfadyen) ja minuuttimiehet pidättävät X-Men -elokuvasarjan universumista kotoisin olevan Wade Wilsonin / Deadpoolin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thor #372 (lokakuu 1986). Marvel Comics.
  2. Avengers: The Terminatrix Objective #3 (Nov. 1993). Marvel Comics.
  3. a b Thor #245 (maaliskuu 1976). Marvel Comics.
  4. a b Thor #282. Marvel Comics.
  5. Fantastic Four #346 (marraskuu 1990). Marvel Comics.
  6. a b She-Hulk vol. 2 #3 (helmikuu 2006). Marvel Comics.
  7. Thor #371 (syyskuu 1986).
  8. Deathlok vol. 2 #32 (helmikuu 1994). Marvel Comics.
  9. Fantastic Four #352. Marvel Comics.
Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.