Uatu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uatu
128883-watcher 400.jpg
Uatu, Seuraaja
Luojat Stan Lee & Jack Kirby
Tiedot
Oikea nimi Uatu
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Seuraajat
Henkilöllisyydet Seuraaja
Sukulaiset Aron (veljenpoika)
Voimat Kosminen Voima, joka suo hänelle miltei jumalan kaltaiset kyvyt, rajoittamattomat tieteelliset taidot, kuolemattomuus

Uatu on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä kosminen puolijumala, Seuraajien rotuun kuuluva olento, joka rotunsa muinoin vannoman valan mukaisesti tarkkailee ja arkistoi aurinkokuntamme tapahtumia kehittyneen teknologiansa avulla. Koska Marvel-universumin merkittävät tapahtumat liittyvät usein supersankarien edesottamuksiin, ovat nämä joutuneet usein tekemisiin Uatun, jota sankarit useimmiten kutsuvat Seuraajaksi, kanssa. Hahmon loivat Stan Lee ja Jack Kirby. Ensiesiintyminen tapahtui Fantastic Four -lehden numerossa 13 (huhtikuu 1963).

Suomessa Seuraajan ensiesiintyminen tapahtui Ihmesarjan numerossa 12 (1968).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uatu tarkkailemassa sisällissodan alun tapahtumia.

Kuten muutkin Seuraajat, Uatu on vannonut olevansa puuttumatta toisten rotujen ja olentojen asioihin. Hän on kuitenkin rikkonut valaansa useita kertoja ihmiskuntaa auttaakseen. Uatu asuu Kuun Sinisellä alueella, kriiden hylkäämällä kaupungilla. Ensimmäisellä kohtaamisellaan maapallon olentojen kanssa Uatu tapasi Ihmeneloset ja rikkoi valaansa ensimmäisen kerran paljastamalla olemassaolonsa ihmisille. Uatu, joka on Seuraajien standardeilla nuorekas ja kapinallinen rotunsa muihin jäseniin verrattuna, rikkoi valansa myöhemmin lukuisia kertoja. Kuuluisin näistä kerroista lienee, kun Uatu yritti estää maailmojen syöjä Galactusta saapumaan maapallolle ja lopulta antoi Ihmenelosille avaimen Galactuksen karkottamiseksi - Kaikenlopettajan.[1]

Tämän jälkeen Uatu on säännöllisesti esiintynyt enigmaattisena tarkkailijana Marvel-universumin seikkailuissa. Hänen tiedetään saapuvan paikalle ainoastaan suuren vaaran tai mullistuksen uhatessa, kuten Uatu teki sisällissodan alkaessa,[2] samaten Uatu näkyi hääseremonian aikana Stormin ja Mustan Pantterin mennessä naimisiin. Uatu hymyilee poikkeuksellisesti vihkivalaa vannottaessa. Uatu on aina suhtautunut Ihmenelosiin erityisellä lämmöllä ja jopa kerran todennut Herra Fantastisen olevan kenties ainoa olento koko universumissa, jota hän voisi kutsua ystäväkseen.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uatu omaa valtavat psioniset kyvyt, kuten telepatian, kyvyn manipuloida energiaa tahdon avulla ja kyvyn luoda vakuuttavia illuusioita. Uatun yli-inhimillisen monimutkainen älykkyys antaa hänelle mahdollisuuden tarkkailla maapallon ja aurinkokuntamme tapahtumia samanaikaisesti. Uatu kykenee muuttamaan itsensä tuntemattomaksi energianmuodoksi, jonka avulla hän kykenee matkustamaan hyperavaruuden kautta paikasta toiseen säilyttäen kuitenkin samalla tietoisuutensa. Uatu kykenee myös salaperäisten "deltasäteiden" avulla pitämään itsensä kuolemattomana, mutta kykenee myös kuolemaan mikäli menettää halunsa elää.

Uatu muissa jatkumoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Amerikkalaisessa Earth X -tarinakokonaisuudessa (joka ei kuulu normaaliin Marvel-universumin jatkumoon) Uatu esitetään kylmänä ja nihilistisenä manipulaattorina, joka pitää itseään ylivertaisena tarkkailemiinsa ihmisiin verrattuna. Sarjassa Uatu tarkkailee maapallon supersankareita vain siksi, että maapallo kantaa sisällään celestiaalien uutta jäsentä.

Uatu muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uatu Marvel: Ultimate Alliance -videopelissä.
  • Uatu on yksi 140:stä hahmosta Marvel: Ultimate Alliance -videopelissä. Pelissä hahmon osuudet dubbasi Phil LaMarr. Pelissä Uatu pelastaa sankarit Tohtori Doomin kuolettavilta juonilta ja kertoo, mistä pelaaja löytää esineet Tohtori Doomin tuhoamiseen. Pelin lopussa Uatu valistaa vielä pelaajaa hänen pelin aikana tekemien juoniratkaisujen vaikutuksista. Uatu on NPC-hahmo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ihmesarja #32 (1968). Kuvajulkaisut Oy.
  2. Hämähäkkimies #6 (2007). Egmont Kustannus.