Carol Danvers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Carol Danvers
Carol Danvers Neiti Ihmeenä.
Carol Danvers Neiti Ihmeenä.
Luoja(t) Roy Thomas & Gene Colan
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Carol Danvers:
Marvel Super-Heroes #13 (maaliskuu 1968)
Neiti Ihmeenä:
Ms. Marvel #1 (tammikuu 1977)
Binarina:
Uncanny X-Men #164 (joulukuu 1982)
Kapteeni Ihmeenä:
Avenging Spider-Man Vol. 1 #9 (syyskuu 2012)
Henkilötiedot
Oikea nimi Carol Susan Jane Danvers
Ryhmäsidokset Yhdysvaltain ilmavoimat
Nasa
YPKVV
Ryhmä-X
Kostajat
Henkilöllisyydet Neiti Ihme, Binari, Sotalintu, Catherine Donovan, Kapteeni Ihme
Voimat Supervoimakkuus, supernopeus, superkestävyys, energian manipulointi, ja lentäminen.

Carol Danvers on Marvel-kustantamon sarjakuvien hahmo. Roy Thomasin ja Gene Colanin luoma hahmo teki ensiesiintymisensä Yhdysvaltain ilmavoimien everstinä Marvel Super-Heroes -lehden numerossa 13 (maaliskuu 1968) ja teki ensiesiintymisensä ensimmäisenä Neiti Ihmeenä Ms. Marvel -lehden numerossa 1 (tammikuu 1977), saatuaan supervoimat krii-rodun DNA:n sekoittumisesta omaan DNA:hansa, mikä tapahtui Captain Marvel -lehden numerossa 18.

Danvers esiintyi 1970-luvulla lähinnä oman lehtensä päähenkilönä ennen kuin alkoi tehdä yhteistyötä supersankariryhmien, kuten Kostajien ja Ryhmä-X:n kanssa. Danvers on supsersankarihistoriansa aikana käyttänyt myös nimiä Binari (engl. Binary), Sotalintu (engl. Warbird) ja Kapteeni Ihme (engl. Captain Marvel), ja on esiintynyt myös televisiosarjoissa ja videopeleissä.

Hahmon tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carol Danvers työskenteli upseerina Yhdysvaltain ilmavoimissa sekä turvallisuuspäällikkönä sotilastukikohdassa, jossa hän tapasi myös tohtori Walter Lawsonin, joka oli todellisuudessa krii-supersankari Kapteeni Ihmeen peitehenkilöllisyys.[1] Vaikka Kapteeni Ihme pelasti hänen henkensä eräässä räjähdyksessä, Danvers haavoittui silti erittäin vakavasti.[2]

Myöhemmin ilmeni, että Danvers oli saanut räjähdyksestä osan Kapteeni Ihmeen DNA:ta, mikä antoi hänelle useita supervoimia, rajoitetut näkijän kyvyt sekä vastustuskyvyn useita myrkkyjä vastaan. Näin hän otti käyttöön supersankaritittelin "Neiti Ihme". Vaikka hän toimi aluksi yksin, hän alkoi myöhemmin silloin tällöin osallistua taisteluihin superrikollisia vastaan Puolustajien,[3] Kostajien, Hämähäkkimiehen,[4] Möykyn,[5] ja Rautamiehen kanssa.[6]

Hän kokee myös useita vastoinkäymisiä, kun Mystikko tappaa hänen rakastajansa Michael Barnettin[7], ja kuinka rinnakkaistodellisuudesta tullut Immortusin pojaksi itseään kutsuva "Marcus" teki hänet raskaaksi. Danversin synnyttämä poika ikääntyi epätavallisen nopeasti Marcusin vaihtoehtoiseksi versioksi. Kyseisen version Marcusista kuoltua vanhuuteen ja Danversin palattua takaisin Maahan, Rogue poisti pysyvästi hänen voimansa ja muistonsa. Professori X myöhemmin palautti muistot ja Danvers syytti Kostajia Marcusin manipulointiin lankeamisesta.[8] Myöhemmin, poistaessaan Pentagonista tiedot sekä Ryhmä-X:stä että itsestään, Danvers lähtee avaruusmatkalle Ryhmä-X:n kanssa. Brood-nimisen avaruusoliorodun tekemät kokeet antavat hänelle uudet supervoimat, jolloin hän ottaa käyttöön koodinimen "Binari".[9][10] Hän kykeni ammentamaan voimaa valkoisista aukoista, ja joutuu Ryhmä-X:n lisäksi useisiin kohtaamisiin Uusien Mutanttien sekä brittiläisen supersankariryhmä Excaliburin kanssa.[11][12][13][14]

Tarinan "Operation Galactic Storm" aikana Danvers menetti yhteytensä valkoiseen aukkoon, ja hänen voimansa palautuivat samanlaisiksi kuin aikana, jolloin hän oli vielä Neiti Ihme. Hänen energianmanipulointivoimansa Binaarina kuitenkin säilyivät, mutta heikommalla tasolla. Useiden seikkailujen jälkeen hän palaa Kostajien jäseneksi uudella koodinimellä "Sotalintu".[15][16] Hän ajautuu kuitenkin alkoholismiin ja kamppailee voimiensa ja muistojensa menetyksen kanssa. Lopulta hänet poistetaan kenttätyöstä.[17]

Danvers päätyi elämään "Kapteeni Ihmeenä" valetodellisuudesta, johon Purppuranoita oli hänet vanginnut. Tämä todellisuus oli muodostunut hänen halustaan tulla hyväksytyksi, hänen tullessa lopulta todistaneeksi olevansa maailman suosituin supersankari. Hänen palatessa taas aktiiviseksi, hän otti jälleen käyttöön Neiti Ihmeen tittelin ja oli Rautamiehen ohella yksi vahvimmista superihmisten rekisteröimislain kannattajista.[18]

Heinäkuussa 2012 alkaneessa sarjakuvassa Kaaossota, alkuperäisen Kapteeni Ihmeen kuoltua uudelleen pian henkiinheräämisensä jälkeen taistelussa Kaaoskuningasta vastaan, Danvers omaksuu Kapteeni Ihmeen tittelin ja alkaa tutkia tarkemmin menneisyyttään.[19]

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marvel Cinematic Universessa Carol Danversiä näyttelee Brie Larson.[21]
    • Ensimmäinen viittaus hahmoon esiintyi elokuvan Avengers: Infinity War (2018) lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa, jossa Nick Fury ennen Thanoksen napsahduksen uhriksi joutumistaan aktivoi hakulaitteen, jossa esiintyi Kapteeni Ihmeen tunnus.
    • Hahmo teki ensiesiintymisensä elokuvassa Captain Marvel (2019), jossa hän oli kärsinyt muistinmenetyksestä viimeiset kuusi vuotta ja luuli olevansa krii, palvellen näiden erikoisryhmässä Tähtijoukoissa nimellä Vers) taistellakseen skrulleja vastaan. Kun hän palaa Maahan, hän saa tietää todellisen henkilöällisyytensä selä työskennelleensä ilmavoimissa tohtori Wendy Lawsonina esiintyneelle Mar-Vellille (nimen Vers ollessa peräisin hänen haljenneesta tunnuslevystään). Kun kriit Yon-Rogg ja Minn-Erva olivat hyökänneet heidän kimppuunsa ja tappaneet Mar-Vellin, Danvers oli räjäyttänyt Tesseraktin energiaa hyödyntävän moottorin estääkseen näitä saamasta sitä käsiinsä. Räjähdys oli antanut Danversille hänen voimansa ja aiheuttanut muistinmenetyksen. Saatuaan muistonsa takaisin ja puolustettuaan Maassa piileskeleviä skrulleja kriiltä, hän lähtivät takaisin avaruuteen ja päivitti Furyn hakulaitteen, jotta hänet voisi hätätilanteessa kutsua takaisin Maahan. 23 vuotta myöhemmin Danvers palasi Maahan ja tapasi supersankariryhmän Kostajat, jotka Fury oli nimennyt Danversin entisen lentäjäkoodinimen ”Kostaja” mukaan.
    • Elokuvassa Avengers: Endgame Danversistä oli tullut Kostajien jäsen, mutta vietti suurimman osan ajasta avaruudessa, tutkimassa Thanoksen tekojen vaikutusta muilla planeetoilla. Hän palasi Maahan, kun Kostajat olivat onnistuneet kumoamaan ”napsahduksen” vaikutukset, mutta joutuneet taisteluun vaihtoehtoisesta menneisyydestä tullutta Thanoksen versiota vastaan. Hänet nähtiin viimeisen kerran vieraana Tony Starkin hautajaisissa.
    • Elokuvan Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021) lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Danvers ja Bruce Banner auttoivat Wongia tutkimaan Xu Wenwulle kuuluneita kymmentä rengasta ja tutustuivat samalla Shang-Chi’hin ja Katy Cheniin. He eivät tienneet mistä renkaat olivat peräisin, mutta havaitsivat renkaiden lähettävän signaalia jonnekin.
    • Disney+-sarjan Ms. Marvel päätösjakson lopputektien välissä näytetyssä kohtauksessa, kun Kamalan Khan teleporttautui pois huoneestaan isoisoäidilleen kuuluneen rannerenkaan hohtaessa, Danvers teleporttautui vastavuoroisesti Maahan, ja siellä Kamalan huoneeseen.
    • Hahmo esiintyy seuraavan kerran elokuvassa The Marvels (2023)
  • Vaihtoehtoisia versioita Carol Danversistä esiintyy Disney+-animaatiosarjassa What If...? (2021–), ääninäyttelijänä Alexandra Daniels.
    • Jaksossa ”Mitä jos… maailma menettäisi suurimmat sankarinsa?”, universumissa, jossa Hank Pym oli murhannut Kostajat-hankkeen muut ehdokkaat, Nick Fury valmistautui kutsumaan Danversin hakulaitteella Maahan sekä vapauttamaan jäästä Steve Rogersin auttamaan taistelussa Lokia ja asgardilaisia vastaan.
    • Jaksossa ”Mitä jos… Thor olisi ainoa lapsi?”, universumissa, jossa Thor käytti suuren osan ajastaan järjestäen intergalaktisia juhlia, Maria Hill kutsui Danversin Maahan pysäyttämään Thorin, joka oli nyt tuonut juhlansa Maahan aiheuttamaan vakavaa tuhoa. Aluksi Danvers häviää taistelun Thoria vastaan yrittäessään välttää lisätuhojen aiheuttamista, mutta käy myöhemmin uuteen taisteluun tätä vastaan Siperiassa. Taistelu keskeytyy, kun Frigga ottaa yhteyttä Thoriin, joka oitis korjaa juhliensa aiheuttamat vahingot.
    • Jaksossa ”Mitä jos… Ultron olisi voittanut?”, universumissa, jossa Ultron oli saanut haltuunsa kaikki kuusi Ikuisuuskiveä, Danvers yritti puolestaa planeetta Xandaria Ultronilta, mutta Ultron onnistuu tuhoamaan samalla iskulla sekä Danversin että planeetan.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neiti Ihme on esiintynyt kolmessa videopelissä: Marvel: Ultimate Alliance, Marvel: Ultimate Alliance 2 ja Marvel Super Hero Squad.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1994 Roscoe Handford X-Men
2006
2009
April Stewart Marvel: Ultimate Alliance
Marvel: Ultimate Alliance 2
2009–2011
2017
2020
Grey Griffin The Super Hero Squad Show
Guardians of the Galaxy
Spider-Man
Marvel Super Hero Squad
2010
2012
Jennifer Hale The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes
2013 Danielle Nicolet Lego Marvel Super Heroes
Marvel Heroes
2017 Kate O’Sullivan Lego Marvel Super Heroes 2
2018 Kim Raver Marvel Rising: Secret Warriors
2019
2021–2023
Brie Larson Ms. Marvel Captain Marvel
Avengers: Endgame
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
The Marvels
2021 Alexandra Daniels What If...?
2022 Erica Lindbeck Marvel’s Midnight Suns

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Captain Marvel #1 (toukokuu 1967)
  2. Captain Marvel Vol. 1, #18 (marraskuu 1969)
  3. Defenders #62-63 (elokuu–syyskuu 1978)
  4. Marvel Team-Up #77 (tammikuu 1979)
  5. Marvel Two-in-One #51 (toukokuu 1979)
  6. Iron Man #125-126 (elokuu–syyskuu 1979)
  7. Marvel Super-Heroes Vol. 2 #11 (lokakuu 1992)
  8. Avengers Annual #10 (1981)
  9. Uncanny X-Men #158 (kesäkuu 1982)
  10. Uncanny X-Men #164 (joulukuu 1982)
  11. Uncanny X-Men #166-167 (helmi–maaliskuu 1983); #171, 174 (heinäkuu, lokakuu 1983); #200-201 (joulukuu 1985 – tammikuu 1986)
  12. New Mutants #19 (syyskuu 1984); #50-51 (huhti–toukokuu 1987)
  13. Excalibur #17 (joulukuu 1989)
  14. Marvel Fanfare #24 (tammikuu 1986)
  15. Avengers #350-351 (elokuu 1992); Starblast #1 (tammikuu 1994); X-Men Unlimited #1 (joulukuu 1996); Excalibur #116 (tammikuu 1998)
  16. Avengers vol. 3 #4 (toukokuu 1998)
  17. Avengers vol. 3 #8 (syyskuu 1998)
  18. Sisällissota #1-7 (heinäkuu 2006 – tammikuu 2007)
  19. Beard, Jim: WonderCon 2012: Captain Marvel Marvel.com. 17.3.2012. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)
  20. Busis, Hillary: 'Marvel's Avengers Confidential: Black Widow & Punisher': See the trailer here! EXCLUSIVE 21.1.2014. Entertainment Weekly. Arkistoitu 23.10.2014. Viitattu 9.10.2015. (englanniksi)
  21. Breznican, Anthony: Brie Larson officially announced as Captain Marvel Entertainment Weekly. 23.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]