Ronan (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ronan, kriiden ylin syyttäjä
Ronan, kriiden yleinen syyttäjä ilman haarniskaansa
Ronan, kriiden yleinen syyttäjä ilman haarniskaansa
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Fantastic Four #65 (1967)
Henkilötiedot
Oikea nimi Ronan
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset
Voimat Suuret fyysiset voimat ja kestävyys, lentokyky. Kyberneettinen haarniska ja taisteluvasara, jolla muuntaa materiaa tai iskeä voimakkaita energiaiskuja, tähtienvälinen teleportaatio

Ronan, ylin syyttäjä on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä krii-rotuun kuuluva avaruusolio ja superroisto, jonka ensiesiintyminen tapahtui Fantastic Four -lehden numerossa 65 (1967). Ronanin loivat Stan Lee ja Jack Kirby.

Ronan esiintyi ensimmäistä kertaa Suomessa Ihmesarjan numerossa 22 (1967).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ronan on krii-kansan aristokratiaan kuuluva jäsen. Kriiden ylimystö kykenee jäljittämään sukunsa alkuperän aina rodun kotiplaneetta Halan natiiviheimoihin. Koulutuksensa jälkeen Ronan listautui Kriiden Yleisiin Syyttäjiin. Ronan etenee urallaan erittäin nopeasti ja hänelle satelee ylennyksiä toisensa jälkeen. Lopulta Ronan pysäyttää yksin kriiden alueelle hyökkäävän skrullien laivaston ja kriiden Ylin Tajunta myöntää Ronanille Ylimmän Syyttäjän viran. Viranhaltijan vastuulla on kriiden lakien ja asetusten valvonnan noudattaminen kaikkialla imperiumissa ja avaruuden kolkissa.

Toiminta maapallolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ronanin velvollisuudet saattavat hänet usein konfliktiin monien maapallon supersankarien kanssa. Ensimmäisellä tapaamisellaan maapallon asukkien kanssa Ronan hyökkäsi Ihmenelosia vastaan[1]. Syy tähän oli se, että Ihmeneloset olivat lomaillessaan herättäneet kriiden Vartijan, voimakkaan robottipalvelijan eräässä salaisessa tukikohdassa ja tuhonneet koneen[2]. Ylin tajunta lähetti Ihmenelosille myöhemmin uneen viestin, jossa tämä kehotti supersankareita valmistautumaan tuomioon Vartijan tuhoamisesta. Pian Ronan saapuu maapallolle ja hyökkää Ihmenelosia vastaan. Supersankarit kuitenkin onnistuvat voittamaan Ronanin ja ajamaan tämä pois maapallolta.

Myöhemmin Ronan etsii keinoja palauttaa kriiden imperiumi entiseen loistoonsa ja yrittää jopa saada epäinhimilliset manipuloitua taistelemaan puolestaan. Kaikki hänen suunnitelmansa kuitenkin valuvat hiekkaan skrullien ja kriiden välisessä sodassa, johon myös osa Kostajista ottaa osaa.

Amerikkalaisessa Maximum Security -tarinajatkumossa Ronanille määrätään vanginvartijan virka maapallolla, kun on päätetty, että planeetasta tulee vankila rikollisille avaruusolennoille. Tänä aikana Ronan imee itseensä Egon, elävän planeetan voimat ja nousee miltei jumalaiseksi voimiltaan tekonsa seurauksena. Kvasaari kuitenkin palauttaa Egon voimat ja nujertaa Ronanin.

Annihilation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ronan taistelee hullua valloittajaa Annihilusta vastaan amerikkalaisessa Annihilation-minisarjassa. Sarjassa Ronania syytetään petoksesta krii-imperiumia vastaan ja hän matkustaa Godthab Omega -nimiselle planeetalle löytääkseen todistajan puhumaan puolestaan. Planeetalla hän kohtaa universumin kuolettavimman naisen, Gamoran ja joutuu taistelemaan tätä vastaan. Löydettyään tarvitsemansa todisteet Ronan matkustaa takaisin Halalle, kriiden valtaistuinplaneetalle ja tuhoaa krii-imperiumia hallitsevat korruptoituneet liikemiehet yhdessä Superskrullin kanssa. Tämän jälkeen Ronan löytää Ylimmän tajunnan lobotomisoituna ja armollisesti Ronan tappaa krii-kansan puolijumalan. Tällä hetkellä Ronan nousee koko krii-imperiumin hallitsijaksi.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ronan taisteluhaarniskassaan.

Ronan kuuluu kriiden avaruusrotuun, joiden maapallon ihmistä kehittyneemmät lihakset (kiitos kriiden kotiplaneetta Halan korkeamman painovoiman) kykenevät lihaskudosten suuremman tiheyden vuoksi nostamaan huomattavasti enemmän. Keskiverto krii on karkeasti arvioiden noin kaksi kertaa maapallon ihmistä voimakkaampi. Ronanilla, jonka fyysinen lähtötaso on täten jo suurempi, on fyysistä olemusta muokattu edelleen kriiden geneettisellä tietämyksellä. Ronan kykeneekin nostamaan noin 10 tonnia. Hänen erikoisrakennettu taisteluhaarniskansa lisää Ronanin voimia entisestäänkin niin, että tämä kykenee nostamaan noin 60 tonnia.

Ronanin voimakkain ase on kuitenkin hänen vasaransa, joka on hänen Ylimmän syyttäjän valtansa symboli. Ronanin vasara on kaikkein hienostunein ja kehittynein kriiden syyttäjien aseista ja se hyödyntää salaperäistä kosmista voimaa, jota velloo kaikkialla Marvel-universumissa. Vasara hyödyntää voimaa erilaisin tavoin. Ronan kykenee aseensa avulla haihduttamaan, uudelleen järjestelemään ja muokkaamaan materiaa projektoimalla siihen mentaalisesti kontrolloitua Kosmista voimaa. Vasaran avulla Ronan voi myös suorittaa tähtienvälisiä teleportaatioita ja siirtyä hyperavaruuteen.

Ronanin haarniska lisää hänen luonnollista voimaansa ja antaa hänelle korkean kestävyyden haavoja ja muita vaurioita vastaan. Haarniska kykenee myös muuttamaan Ronanin näkymättömäksi ja haarniskaan kuuluvat hanskat kykenevät generoimaan kylmyyttä, joka vaivuttaa tiettyjä eliömuotoja horrokseen[3].

Rajoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johtuen Ronanin krii-fysiologiasta, hänen pitää nauttia eräänlaista seerumia, joka mahdollistaa hänen hengittämisensä maan ilmakehässä (joka on hengityskelvotonta kriille). Ronan kykenee myös haarniskansa avulla suodattamaan ilman kelvolliseksi fysiologialleen.

Ronan muissa jatkumoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Ronan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Marvel -jatkumossa Ronan debytoi amerikkalaisessa Ultimate Fantastic Four -lehden numerossa 35.

Ronan muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ronan vuonna 2006 tehdyssä Ihmenelosten animaatiosarjassa.

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ronan esiintyy Marvel Cinematic Universen elokuvissa ja televisiosarjoissa, näyttelijänään Lee Pace.
    • Ronan teki ensiesiintymisensä vuoden 2014 elokuvan Guardians of the Galaxy päävihollisena. Ronan oli fanaatikko, joka vastusti krii-imperiumin ja Xandarin Nova-joukkojen välistä rauhaa. Ronan oli liittoutunut Thanoksen kanssa, joka halusi tämän tuovan hänelle mystisen pallon. Vastineeksi Thanos lupasi tuhota Xandarin Ronanin puolesta. Mutta saadessaan selville, että pallo sisälsi Voimakiven, yhden Ikuisuuskivistä, Ronan päättikin käyttää sitä tuhotakseen Xandarin itse ja sen jälkeen Thanoksen. Ronan onnistuu heikentämään Nova-joukkojen puolustusta, mutta epäonnistuvat, kun Galaksin Vartijat jakavat Voimakiven mahdin keskenään ja käyttävät sitä tuhotakseen Ronanin.
    • Ronan esiintyi vuoden 2019 elokuvassa Captain Marvel, joka sijoittuu 19 vuotta ennen Guardians of the Galaxyn tapahtumia. Hän työskenteli yhteistyössä Tähtijoukkojen kanssa, metsästäen skrulleja ympäri galaksia. Kun skrullit löytyvät Maasta, Tähtijoukkojen komentaja Yon-Rogg kutsuu Ronanin pommittamaan planeettaa ballistilla ohjuksilla skrullien tuhoamiseksi. Kriiden manipuloinnista vapautunut Carol Danvers kuitenkin pysäyttää ohjukset ja pakottaa Ronanin perääntymään. Ronan vannoo kuitenkin palaavansa saadakseen Danversin voimat jonain päivänä käsiinsä.
  • Vaihtoehtoinen versio Ronanista esiintyy Disney+-animaatiosarjan What If...? (2021–) jaksossa ”Mitä jos… Nebula liittyisi Nova-joukkoihin?” Kyseisessä jaksossa hän surmasi Thanoksen ja Gamoran, ennen kuin yritti valloittaa Xandarin. Xandar sulkeutui läpäisemättömän kuvun taakse, kunnes viisi vuotta myöhemmin Nova-imperiumin vangitsema Yon-Rogg sekä toivonsa menettänyt Nova Prime Irani Rael yrittivät avata kuvun päästääkseen Ronanin valtaamaan Xandarin. Nova-joukkoihin kyseisessä universumissa liittynyt Nebula kuitenkin sabotoi kuvun lähdekoodia niin, että se sulkeutui uudestaan ja samalla tuhosi Ronanin. Ronan ei puhunut kyseisessä jaksossa lainkaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ihmesarja #22. (1967). Kuvajulkaisut Oy.
  2. Ihmesarja #20. (1967). Kuvajulkaisut Oy.
  3. Official Handbook Of The Marvel Universe Deluxe Edition #11. Marvel Comics.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]