Ultron

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ultron
Ultron, miltei tuhoutumattomasta adamantiumista rakennettu pahansuopa robotti
Ultron, miltei tuhoutumattomasta adamantiumista rakennettu pahansuopa robotti
Luoja(t) Roy Thomas & John Buscema
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Avengers #54 (1968)
Henkilötiedot
Oikea nimi Ultron
Status Aktiivinen
Pituus 184 cm
Paino 243 kg
Ryhmäsidokset Pahuuden Mestarit
Voimat Yliluonnollisen korkea voimakkuus ja nopeus, melkein täydellinen tuhoutumattomuus (mikäli keho adamantiumia), lentokyky, energiaiskut, voimakentät, hypnoosi, erittäin älykäs, nero
Suhteet
Sukulaiset Alkhema ("vaimo") Henry "Hank" Pym (rakentaja "isä")

Ultron on Marvel-kustantamon luoma miltei tuhoutumattomasta adamantiumista rakennettu robotti. Ultron uskoo orgaanisen elämän olevan mitätöntä ja koneiden ottavan vielä joskus vallan. Ultron tuhoaa tunteettomasti halveksimiaan elollisia olentoja tai muuttaa ne kyborgeiksi. Ultron esiintyi ensimmäisen kerran Avengers-lehden numerossa 54 ja sen loivat Roy Thomas ja John Buscema.

Vuonna 2009 Ultron oli listattu sijalle 23 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[1]

James Spader näytteli hahmoa vuonna 2015 elokuvassa Avengers: Age of Ultron.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry Pym, nerokas tiedemies loi primitiivisen Ultron-1 robotin, joka tuntemattomasta syystä kääntyi luojaansa vastaan. Ultron-5 oli ensimmäinen, joka taisteli Kostajia vastaan. Vasta Ultron-6 robotin suurimman edun, kun se uudelleenrakensi itsensä adamantiumista. Sen jälkeen Ultron on voitettu useasti, mutta se on aina palannut.

Ultron on yksi kostajien vaarallisimmista vihollisista, sillä edes Thorin vasara ei pysty tuhoamaan sen kuorta.

Kun Salatuissa Sodissa Galactus imi Ultronin voimat, Tohtori Doom käynnisti sen uudelleen. Tällä kertaa Ultron totteli vain Tohtori Doomia, jolloin hän pystyi johtamaan vihollisjoukkoa. Ultron tuhoutui tämän jälkeen, mutta palasi taas.

Länsirannakon Kostajat onnistuivat kuitenkin pysäyttämään hänet, ennen kuin se muutti suurimman osan Kalifornian väestöstä roboteiksi. (Sarjakuvalehdet: 4, 8/92 Avengers West Coast 65-68.)

Ultron on luonut liittolaisia ja vastustajia: Se loi Hullun Haihattelijan antamasta Ihmissoihdun ruumiista Visionin, josta tuli Kostajien jäsen. Ultron loi myös Jocastan, joka oli myös tuhoutumattomasta adamantiumista tehty robotti.

Ultron halusi Jocastasta vaimonsa, mutta se siirtyi Kostajien puolelle. Ultron oli tehnyt ennen Jocastaa Alkheman, joka kääntyi Ultronia vastaan ja on ollut myös pitkäaikainen Kostajien vihollinen. Ultron nauhoitti robotteihinsa aivokäyriä.

Jocastalla oli Ampiaisen aivokäyrä ja Alkhemalla Matkijalinnun. Visionilla oli Ihmemiehen aivokäyrät. Ultronilla oli luojansa, Henry Pymin aivokäyrät.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultron jaksaa nostaa noin 70-90 tonnia, riippuen mikä Ultron on kyseessä. Ultron yrittää aina parannella itseään ja tulee koko ajan vahvemmaksi. Ultron voi ampua kaikenlaisia säteitä käsistään. Salatuissa sodissa Tohtori Doom asensi Ultroniin eräänlaisen atomihajottajan, mutta se ei ollut myöhemmin käytössä.

Ultron on yhtä nerokas kuin Henry Pym, koska robotilla on hänen aivokäyränsä.lähde?

Muut mediat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultron esiintyy Marvel Cinematic Universessa tekoälynä, jonka Tony Stark ja Bruce Banner loivat tutkimalla Lokin valtikassa olevaa Mielikiveä (yhden Ikuisuuskivistä) sekä hyödyntämällä paroni Wolfgang von Struckerin tekemiä tutkimuksia siitä. Ultron luotiin rauhanturvatarkoitukseen S.H.I.E.L.D.:n tilalle. Hän kuitenkin kääntyy luojiaan vastaan ja uskoo ainoan keinon ratkaisun rauhan saavuttamiseen olevan ihmiskunnan tuhoaminen.

  • Ultron esiintyy elokuvassa Avengers: Age of Ultron, liike- ja ääninäyttelijänään James Spader.[2] Ultron eliminoi J.A.R.V.I.S.:n, julistaa Kostajille aikeensa tuhota ihmiskunta, ja siirtyy Sokoviaan Hydran hylättyyn tukikohtaan, alkaen rakentaa itselleen useita uusia kehoja. Hän värvää Pietro ja Wanda Maximoffin avukseen ja päivittää robottikehojeen Ulysses Klauelta ostetun vibraniumin avulla. Hän yrittää luoda voimakkaimman kehonsa Etelä-Koreassa Helen Chon kehittämän synteettisen kudoksen avulla ja asettaa Mielikiven sen otsaan. Kostajat vievät tämän kehon häneltä ja luovat siitä Visionin. Lisäksi Maximoffit kääntyvät Ultronia vastaan, tajutessaan tämän todelliset aikeet. Ultron aikoo nostaa jäljelle jääneestä vibraniumista rakentamallaan laitteella Sokovian pääkaupungin, Novi Gradin, yläilmoihin ja iskeä sen maahan asteroidin tavoin aiheuttaakseen joukkosukupuuton. Kostajat kuitenkin evakuoivat kaupungin ja tuhoavat sen sekä yksitellen kaikki Ultronin kehot, Visionin ollessa se, joka tuhoaa viimeisen kehon.
  • Vaihtoehtoisen aikajanan versio Ultronista, Ikuinen Ultron (engl. Infinite Ultron), esiintyy animaatiosarjan What If...? ensimmäisen tuotantokauden kolmessa viimeisessä jaksossa, ääninäyttelijänään Ross Marquand. Ensin hänet nähdään jakson ”Mitä jos... Thor olisi ainoa lapsi?” lopussa, kun hän tunkeutuu Juhlija-Thorin aikajanaan. Jaksossa ”Mitä jos... Ultron olisi voittanut?” paljastetaan Ikuisen Ultronin syntytarina. Hän oli onnistunut omassa aikajanassaan lataamaan tietoisuuteensa Visionin kehoon ja laukaissut kaikki Maan ydinohjukset, tuoden ydintalven. Kun Thanos saapui viiden muun Ikuisuuskiven kanssa, Ultron tappoi hänet välittömästi ja otti kivet itselleen. Hän rakensi armeijan, jolla tuhosi myös muita planeettoja, mukaan lukien Asgardin, Sovereignin, Sakaarin, Egon ja Xandarin. Onnistuttuaan, Ultron tuntee, ettei hänellä ole enää tarkoitusta. Mutta sitten hän tulee tietoiseksi maailmojen keskuksessa oleskelevan Seuraajan sekä muiden aikajanojen olemassaolosta. Ajettuaan Seuraajan pakosalle pitkän taistelun jälkeen pakosalle, Ultron alkaa käyttää maailmojen keskusta tunkeutuakseen muihin aikajanoihin. Jaksossa ”Mitä jos... Seuraaja rikkoisi valansa?” Ultron päätyi taisteluun Seuraajan värväämiä Multiversumin Vartijoita vastaan, jotka veivät häneltä ensin Sielukiven ja myöhemmin latasivat Arnim Zolan tietoisuuden Visionin kehoon tuhotakseen Ultronin joukkomielen.
  • Marquand ääninäytteli myös Maan-838:n versiota Ultronista elokuvassa Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022), jossa se ei koskaan kääntynyt ihmiskuntaa vastaan, vaan työskenteli Illuminatille ja käytti robottikehojaan järjestön tukikohdan turvallisuusjoukkoina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ultron is number 23 IGN Viitattu 8.8.2009 (englanniksi)
  2. ‘Avengers 2′ Story Details: Ultron & Vision’s MCU Origins Clarified 9.4.2014. Screen Rant. Arkistoitu 18.3.2015. Viitattu 9.4.2015. (englanniksi)