Thanos

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thanos
Thanos1.JPG
Thanos Ron Limin ja Jimmy Palmiottin kuvittamana
Luojat Jim Starlin
Tiedot
Oikea nimi Thanos
Status Kuollut
Pituus 200 cm
Paino 446 kg
Ryhmäsidokset Ikuisuusvahti
Henkilöllisyydet Hullu titaani
Sukulaiset Alars (isä)
Sui-San (äiti, kuollut)
Eros (veli)
Terraxia (luomus, kuollut)
Gamora (adoptoitu tytär)
Voimat Suunnattomat fyysinen voima, miltei rajaton kestävyys, haavoittumattomuus, yli-inhimillinen älykkyys, energian manipulointi, teleportaatio, levitaatio, mielenhallinta, täydellinen kuolemattomuus Kuoleman hylättyä hänet

Thanos on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto, universumin valloitusta havitteleva mielipuoli. Thanoksen loi käsikirjoittaja Jim Starlin. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui Iron Man-lehden numerossa 55 helmikuu, 1973.

Vaikka Starlin oletettavasti tarkoitti Thanoksen Rautamiehen viholliseksi, hahmo on kasvanut vuosien varrella ensin Adam Warlockin ja lopulta koko Marvel-universumin sankareiden planeettainväliseksi arkkipahaksi. Thanos palvoo valtiatar Kuolemaa, joka on Marvel-universumissa personifioitunut nuoreksi naiseksi.

Thanos on valloittanut universumin ainakin kolme kertaa, mutta on jokaisella kerralla päästänyt sen oman kyvyttömyytensä takia livahtamaan otteestaan. Nykyään titaani viettää rauhallisempaa elämää.

Suomessa Thanos esiintyi ensimmäisen kerran MARVEL-lehden numerossa 5 (1993).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thanos syntyi Titaania hallitsevan Mentorin lapseksi Saturnuksen Titanilla. Suurin osa Ikuisista näyttää tavallisilta ihmisiltä, mutta Thanos syntyi purppuraisen nahan kanssa. Vaikka Ikuiset kohtelivat häntä hyvin, Thanos kasvoi sisäänpäinkääntyneeksi ja pakkomielteiseksi.

Hän vahvisti itseään bionisilla lisäosilla ja meditaation avulla hänen voimansa kasvoivat valtaviksi. Samalla hän ihastui muinaisessa temppelissä Kuolemaan ja palvoakseen tätä tuhosi suurimman osan Titanista ja miljoonia Ikuisia ydinräjähteillä — mukaan lukien oman äitinsä. Rikostensa vuoksi Thanos karkotettiinkin Titanilta.

Kiinnittääkseen Kuoleman huomion Thanos matkusti maapallolle ja kaappasi sieltä valtavia voimia sisältävän Kosmisen Kuution. Kostajat ja Kapteeni Ihme saivat kuitenkin Kuution tuhottua.

Myöhemmin Thanos kiinnostui vielä voimakkaammasta kosmisesta voimasta, Ikuisuuskivistä, joiden avulla hän saisi täydellisen herruuden universumiin. Pitkän keräilyn jälkeen Thanos sai haltuunsa kaikki Ikuisuuskivet Universumin vanhimmilta. Adam Warlock sai Thanoksen pysäytettyä hänen käyttäessään yhtä Ikuisuuskivistä. Kuolema kuitenkin palautti titaanin kuolleista, koska universumissa oli enemmän sieluja kuin mitä koskaan oli syntynytkään.

Kuolema halusi Thanoksen paikkaavan ongelman ja massiivisen urakkansa suorittaakseen Thanos sai haltuunsa kaikki Ikuisuuskivet, jotka hän yhdisti nk. Ikuisuuden Rautahanskaan. Thanoksesta tuli niin vahva, että hän tuli tappaneeksi puolet universumin asukkaista, voitti taistelussa lähes kaikki sankarit ja lopulta myös suurimman osan Marvelin kosmisista olennoista (joukossa oli mm. Galactus, Celestiaalit ja jopa itse Ikuisuus), jotka hyökkäsivät Thanoksen kimppuun yhtä aikaa apunaan Kuolema ja Mefisto. Omnipotentti mielipuoli sai aikaan suurta tuhoa universumissa, kunnes Adam Warlock ja Thanoksen alitajuiset pelot saivat hullun jumalan kaadettua. Tämä tarina esitettiin Suomessakin, Semic-kustantamon MARVEL-lehdessä 5 & 7 vuodelta 1993.

Näiden tapahtumien jälkeen Thanos vakuutti muuttuneensa ja hänestä tuli peräti yhden Ikuisuuskiven vartija. Nykyään Thanos keräilee kiinnostavina pitämiään tiedonhippusia kosmoksen saloista ja hakee vertaistaan haastetta. Hän on taistellut universumin voimakkaimpien olentojen, kuten Hopeasurffarin, Thorin ja hänen isänsä Odinin sekä Galactuksen kanssa.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thanosilla on lukuisia eri supervoimia. Niistä vaarallisin lienee hänen nerokas mielensä. Thanos on osoittanut useasti kykyä rakentaa erilaisia teknisiä laitteita ja hän on loistava strategikko.

Thanosilla on miltei laskemattomissa oleva fyysinen voima. Marvel-universumin suurin nostoluokka on 100 tonnia, mutta esimerkiksi sarjakuvakäsikirjoittaja Peter David on todennut Thanoksen voimaluokan olevan omaa luokkaansa. Thanos on esimerkiksi taistellut Thoria ja Möykkyä vastaan yhtäaikaisesti ilman sen suurempia rasituksia.

Thanoksen kestävyys on myös uskomattomalla tasolla. Thanos kesti ylijumala Odinin täyden hyökkäyksen, mutta sai vain naarmuja ja mustelmia. Thanos ei myöskään tarvitse happea, ruokaa tai juomaa selvitäkseen elossa. Hän selviää tyhjiössä ja suuristakin lämpötiloista vahingoittumattomana.

Thanoksen psioniset kyvyt ovat myös varteenotettavia. Telepatiallaan hän kykenee hallitsemaan ja aivopesemään jopa kokeneita telepaatikkoja (kuten Kuukäärmeen). Thanos pystyy myös teleporttaamaan itsensä ja suurin ponnistuksin muita ihmisiä. Tämä kyky löytyy kaikilta Ikuisilta (jotka kuitenkin pitävät kokemusta epämiellyttävänä).

Thanos kykenee myös manipuloimaan Kosmista Voimaa ja lisäämään sen avulla mahtavia kykyjään entistäkin suuremmiksi. Thanoksen tuottamien energiasäteiden arvellaan tuottavan 13780 kPa suuruisen voiman neliötuumaa kohden.

Thanos käyttää rakentamiaan avaruusaluksia matkustaessaan universumissa. Lisäksi hänellä on valtaistuimen muotoinen ja kokoinen istuin, jolla hän matkustaa lyhyempiä matkoja. Thanoksella on lisäksi palvelijoinaan robottien armeija.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Starlin luultavasti johti Thanoksen nimen kreikan kielen sanasta "thanatos", joka merkitsee kuolemaa. Thanatos oli kreikkalaisessa mytologiassa esiintyvä kuoleman ruumiillistuma.

Muut versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thanos esiintyy myös Marvel Cinematic Universessa. Hän esiintyi ensimmäisen kerran elokuvan The Avengers, jossa häntä näytteli Damion Poitier. Myöhemmissä elokuvissa häntä näytteli Josh Brolin.

Vaikka Thanos nähtiin The Avengerisissa vain lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa, hän toimi elokuvan tapahtumien taustavaikuttajana, sillä hänen visiirinsä, The Other, välitti Lokin käyttöön mielenhallintavoimia käyttävällä jalokivellä varustetun valtikan sekä armeijan Chitauri-nimisiä avaruusolentoja. Vastineeksi tästä Lokin piti tuoda hänelle Tesserakti, joka oli yksi Ikuisuuskivistä. Kun hyökkäys epäonnistui ja sekä Loki että Tesserakti vietiin Asgardiin, The Other raportoi tästä Thanokselle. Visiiri kuvaili mestarilleen ihmiskunnan haastamista "Kuoleman kosiskeluksi", minkä kuullessaan Thanos vain hymyili.

Seuraavan kerran Thanos esiintyi elokuvassa Guardians of the Galaxy, jossa hän oli tehnyt sopimuksen Krii-rodun fanaattisen edustajan, Ronan Syyttäjän, kanssa. Ronanin piti toimittaa hänelle toinen Ikuisuuskivi, joka oli kätketty planeetta Moragille erään kuulan sisään. Ronanin avuksi Thanos värväsi adoptiotyttärensä Gamoran ja Nebulan. Mutta Peter Quill (tunnettu myös nimellä "Tähtilordi") sai kuulan ensin ja lisäksi Gamora petti Thanoksen. Lisäksi kun Ronan lopulta sai kiven haltuunsa, hän ei antanutkaan sitä Thanokselle, vaan aikoi tuhota sillä ensin planeetta Xandarin ja sitten itse Thanoksen. Tämä kuitenkin epäonnistui, kun Quill ja Gamora yhdessä Drax Tuhoajan ja pesukarhu Rocketin kanssa tuhosivat itse Ronanin kyseisellä kivellä ja luovuttivat sen Nova-joukoille.

Thanoksella tulee olemaan merkittävä rooli vuosina 2018 ja 2019 julkaistavassa kaksiosaisessa Avengers: Infinity War -elokuvassa.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marvel Comicsin materiaalista koonnut Lauri "Mail-Man" Narinen: Marvel. Kustannus Oy Semic, 1993. ISSN 704171-93-05.