The Incredible Hulk

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Samannimisestä videopelistä on erillinen artikkeli.
The Incredible Hulk
Incredible Hulk.jpg
Ohjaaja Louis Leterrier
Käsikirjoittaja Zak Penn
Perustuu Stan Leen ja Jack Kirbyn sarjakuvaan The Incredible Hulk
Tuottaja Avi Arad
Gale Anne Hurd
Kevin Feige
Säveltäjä Craig Armstrong
Kuvaaja Peter Menzies Jr.
Leikkaaja John Wright
Rick Shaine
Vincent Tabaillon
Pääosat Edward Norton
Liv Tyler
Tim Roth
Tim Blake Nelson
Ty Burrell
William Hurt
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Marvel Studios
Valhalla Motion Pictures
Ensi-ilta 13. kesäkuuta 2008
Kesto 112 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, portugali
Budjetti 150 miljoonaa dollaria
Tuotto 263 427 551 dollaria
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
Allmovie

The Incredible Hulk on yhdysvaltalainen Hulk-sarjakuvahahmoon perustuva supersankarielokuva vuodelta 2008. Louis Leterrierin ohjaaman elokuvan ensi-ilta oli 13. kesäkuuta 2008. Elokuvan pääosissa ovat Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth ja William Hurt.

Vaikka The Incredible Hulk ilmestyi vain viisi vuotta Ang Leen ohjaaman Hulkin jälkeen, se ei ole aiemman elokuvan jatko-osa. Sen sijaan elokuva on osa Marvel Cinematic Universe -sarjaa, joskin Hulkin esiintyessä seuraavan kerran vuoden 2012 The Avengers -elokuvassa näyttelijä vaihtui Edward Nortonista Mark Ruffaloon.

Elokuvassa vuosia ympäri maailmaa paossa elänyt Bruce Banner eli Hulk yrittää löytää parannuskeinon tilaansa. Yhdysvaltain armeija jahtaa Banneria, mutta yrittää myös samaan aikaan toistaa Hulkin synnyttänyttä koetta. Sen seurauksena sotilas Emil Blonskysta syntyy Hulkin kaltainen hirviö, Kuvotus (engl. Abomination), jonka riistäytyessä valloilleen vain Hulk pystyy seisomaan vastassa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan alkutekstien aikana käydään läpi elokuvan taustatarina ja Hulkin alkuperä: Kenraali Thaddeus Ross tapaa tohtori Bruce Bannerin, tyttärensä Bettyn kollegan ja rakastetun. Ross haluaa Bannerin elvyttävän toisen maailmansodan aikaisen supersotilasprojektin, mutta ei halua paljastaa tälle totuutta ja kertoo kokeiden tarkoituksena olevan muokata ihmisistä immuuneja gammasäteilylle. Tutkimus epäonnistuu ja sen seurauksena Banner muuttuu hirviömäiseksi Hulkiksi vahingoittaen Bettyä. Banner alkaa paeta Yhdysvaltain armeijaa ja tätä pakoreissua jatkuu viisi vuotta.

Elokuvan alkaessa Banner työskentelee virvoitusjuomatehtaalla Rocinhassa, Brasiliassa ja etsii samalla lääkettä tilaansa analysoimalla harvinaisten kasvien ja yrttien vaikutuksia. Hän saa myös apua internetissä tapaamaltaan mieheltä, jonka hän tuntee ainoastaan salanimellä. Banner myös opiskelee meditaatioteknikoita pitääkseen pulssinsa alhaisena ja hallitakseen vihaansa. Leikattuaan vahingossa sormeaan tehtaalla, pisara Bannerin verta päätyy yhteen pulloista ja saa myöhemmin tämän juoneen miehen sairastumaan. Sairaustapaus päätyy Rossin tietoon, joka lähettää ammattilaissotilas Emil Blonskyn johtamaan ryhmää Bannerin kiinnisaamiseksi. Banner kuitenkin muuttuu takaa-ajon aikana Hulkiksi, tappaa kaikki ryhmäläiset Blonskya lukuun ottamatta ja pakenee paikalta. Tukikohdassaan Ross kertoo Blonskylle kuinka Bannerista tuli Hulk ja tämä suostuu kostonhimoisena ottamaan annoksen supersotilasseerumia, joka antaisi hänelle vahvistetut voimat, nopeuden, ketteryyden, refleksit, kestävyyden ja parantumiskyvyn.

Samalla Banner palaa Culverin yliopistolle, missä Hulk syntyi, ja tapaa jälleen Bettyn, joka tapailee psykiatri Leonard Samsonia. Samson kuitenkin kertoo Bannerista Rossille ja tämä lähettää jälleen Blonskyn joukot liikkeelle. Hulkiksi muuttuva Banner voittaa taistelun iskien Blonskyn sairaalakuntoon ja pakenee Bettyn kanssa paikalta. Kaksikko alkaa paeta yhdessä ja päättävät mennä tapaamaan Bannerin internet-yhteyshenkilöä, joka paljastuu solutieteilijä Samuel Sternsiksi. Hänen luonaan he saavat tietää, että Sterns on valmistanut mahdollisen vastalääkkeen Bannerin tilaan, tai ainakin se kumoaisi yksittäisen muuttumisen. Onnistuneen testin jälkeen Sterns myös paljastaa valmistaneen kopioita Bannerin Brasiliasta lähettämästä verinäytteestä, jotta voisi käyttää sitä saavuttaakseen ihmisten seuraavan tason evoluutiossa. Kauhistuneena Sternsin teosta, ja peläten Hulkin voimien joutuvan vääriin käsiin, Banner käskee Sternsiä tuhoamaan verivarastot, mutta he joutuvat samalla Rossin hyökkäyksen kohteeksi ja Banner sekä Betty vangitaan.

Hulk ja Emil Blonsky kasvokkain.

Kiinnostuneena yhä suuremmista voimista, Blonsky käskee Sternsiä piikittämään häneen Bannerin verta. Sterns yrittää varottaa verisiirron riskeistä, sillä yhdistettynä Blonskyn suonissa virtaavaan seerumiin ja gammahoitoon sillä saataisi olla odottamattomia vaikutuksia. Tästä huolimatta Blonsky pakottaa Sternsiä jatkamaan ja hän muuntuu hirvittäväksi olennoksi, joka saa Hulkin voimat, mutta pitää yhä Blonskyn älykkyyden ja persoonallisuuden. Muututtuaan Blonsky pakenee paikalta ja alkaa riehua ympäri Harlemia saadakseen Hulkin esiin. Samalla Blonskyn laboratoriossa tönäisemä Sterns huomaa tyytyväisenä pääkallonsa laajenevan, koska hieman Bannerin verta oli valunut hänen avoimeen haavaansa.

Banner ymmärtää olevansa ainoa Blonskyn pysäyttämiseen kykenevä ja suostuttelee kenraali Rossin vapauttamaan hänet. Hän pudottautuu helikopterista ja pudotuksesta panikoidessaan muuttuu Hulkiksi. Pitkän ja brutaalin taistelun päätteeksi Hulk päihittää Blonskyn lähes kuristaen tämän kuoliaaksi suurella ketjulla, mutta vapauttaa vastustajansa Bettyn pyynnöstä. Vietettyään hetken Bettyn seurassa, Hulk pakenee paikalta. Kolmekymmentäyksi päivää myöhemmin Banner on Bella Coolassa, Brittiläisessä Kolumbiassa ja muodonmuutoksen tukahduttamisen sijasta yrittää oppia hallitsemaan sitä. Elokuvan lopussa hänen silmänsä muuttuvat vihreiksi ja Banner hymyilee, viitaten hänen alkaneen hallita muutostaan. Juuri ennen lopputekstien alkua nähdään, kuinka baarissa istuvan kenraali Rossin luokse saapuu Tony Stark, joka paljastaa uuden ryhmän olevan perusteilla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Edward Norton  … tohtori Bruce Banner / Hulk  
 Lou Ferrigno  … Hulkin ääni  
 Liv Tyler  … Betty Ross  
 Tim Roth  … majuri Emil Blonsky / Kuvotus  
 Tim Blake Nelson  … Samuel Sterns  
 Ty Burrell  … Leonard Samson  
 William Hurt  … kenraali Thaddeus Ross  
 Robert Downey Jr.  … Tony Stark / Rautamies (cameo)  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]