The Amazing Spider-Man 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Amazing Spider-Man 2
Ohjaaja Marc Webb
Käsikirjoittaja Alex Kurtzman
Roberto Orci
Jeff Pinkner
James Vanderbilt
Perustuu Stan Leen ja Steve Ditkon sarjakuvahahmoon Hämähäkkimies
Tuottaja Avi Arad
Matt Tolmach
Säveltäjä Hans Zimmer
The Magnificent Six
Kuvaaja Dan Mindel
Leikkaaja Pietro Scali
Pääosat Andrew Garfield
Emma Stone
Jamie Foxx
Dane DeHaan
Campbell Scott
Embeth Davidtz
Colm Feore
Paul Giamatti
Sally Field
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Sony Pictures Entertainment
Marvel Entertainment
Arad Productions, Inc.
Matt Tolmach Productions
Levittäjä InterCom
Sony Pictures Entertainment
Netflix
Ensi-ilta Suomi 25. huhtikuuta 2014
Yhdysvallat 2. toukokuuta 2014
Kesto 142 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 200 miljoonaa $
Tuotto 708 982 323 $[1]
Edeltäjä The Amazing Spider-Man
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

The Amazing Spider-Man 2 on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, jonka on ohjannut Marc Webb. Elokuva perustuu Marvelin sarjakuvissa esiintyvään supersankariin Hämähäkkimies. Se on jatko-osa vuoden 2012 elokuvalle The Amazing Spider-Man. Sen ovat käsikirjoittaneet Alex Kurtzman, Roberto Orci ja Jeff Pinkner. Elokuvan pääosissa ovat Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Dane DeHaan, Paul Giamatti, Denis Leary, Chris Cooper ja Sally Field.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedemies Richard Parker kuvaa videolle viestin, jolla hän selittää pojalleen, Peter Parkerille, katoamisensa. Hän jättää videon salkkuunsa ja jättää Peterin Benin ja Mayn luokse ennen kuin lähtee vaimonsa, Maryn, kanssa lentokoneella kohti Sveitsiä. Lentokoneessa Richard lähettää salaisen tiedoston "Projekti Rooseveltistä". Myöhemmin yksi lentäjistä paljastuu salamurhaajaksi ja yrittää ampua sekä Richardin että Maryn. Mies onnistuu tappamaan Maryn, mutta Richard onnistuu kuitenkin päihittämään miehen. Kone kuitenkin syöksyy alas, mutta ennen kuolemaansa Richard onnistuu viimeistelemään tiedoston lähetyksen.

Nykyhetkessä Peter jatkaa taistelua rikollisia vastaan Hämähäkkimiehenä. Hän kohtaa Aleksei Sytsevichin, joka on varastanut rekan täynnä plutoniumia. Jahdin aikana Hämähäkkimies pelastaa Oscorp-yhtiön työntekijän, Max Dillonin. Puhuessaan puhelimessa tyttöystävänsä Gwen Stacyn kanssa, Peter näkee Gwenin kuolleen isän, ylikomisario George Stacyn, muistuttaen häntä pysymään erossa Gwenistä. Lukion valmistujaisten jälkeen Peter tapaa Gwenin kiinalaisen ravintolan luona ja pitääkseen lupauksensa tämän isälle, he eroavat toisistaan.

Peterin lapsuudenystävä, Harry Osborn, palaa kaupunkiin nähdäkseen hänen kuolemaisillaan olevan isänsä, Norman Osbornin, Oscorpin johtajan, viimeisen kerran. Norman kertoo sairautensa olevan periytyvä ja että Harry on siinä iässä, milloin se alkaa. Norman antaa Harrylle pienen laitteen, joka sisältää kaikki Normanin elämän työt. Seuraavana päivänä Norman kuolee ja Harrysta tulee Oscorpin uusi johtaja. Hän syyttää Oscorpin johtokuntaa yrityksistään viedä Osborneilta yhtiön hallinta, koska he tietävät Normanin salaisista biogeneettisistä projekteista ulkomaisia sotilaallisia voimia varten.

Samaan aikaan yksinäinen Max alkaa unelmoida itsensä ja Hämähäkkimiehen olevan parhaita ystäviä. Tehdessään huoltotöitä Oscorpin laboratoriossa, hän saa voimakkaan sähköiskun ja putoaa altaaseen, joka on täynnä muuntogeenisiä sähköankeriaita. Hän muuttuu eläväksi sähkögeneraattoriksi. Sillä välin Peter pyrkii ylläpitämään ystävyyssuhdettaan Gwenin kanssa. Gwen kuitenkin paljastaa hänen saaneen mahdollisuuden stipendin saamiseen Oxfordin yliopistolta, tarkoittaen sitä, että hänen täytyy luultavasti muuttaa Englantiin. Ennen kuin he ehtivät keskustella siitä, Max vaeltelee Times Squarelle ja saa vahingossa aikaan sähkökatkoksen. Hämähäkkimies saapuu paikalle ja rauhoittelee häntä, mutta poliisit tulittavat Maxia, joka luulee Hämähäkkimiehen pettäneen hänet ja käy hyökkäykseen. Hämähäkkimies onnistuu lopulta pysäyttämään hänet ja Max viedään Ravencroftiin.

Harryn sairaus alkaa näyttäytyä ja hän päättelee Hämähäkkimiehen veren pelastavan hänet. Peter yrittää taivutella häntä luopumaan ajatuksesta, selittäen mitä vaikutuksia siirrolla olisi. Kun Peter tulee Harryn luokse Hämähäkkimiehenä ja yhä kieltäytyy, Harrylle kehittyy voimakas viha Hämähäkkimiestä kohtaan. Myöhemmin Oscorpin johtokunta saapuu lavastamaan Harryn syylliseksi Maxin onnettomuuden peittelystä ja erottavat hänet johtajan asemasta. Harryn avustaja ilmoittaa hänelle laitteista, jotka voivat auttaa häntä. Harry murtautuu Ravencroftiin, jossa hän vapauttaa Maxin, joka kutsuu nyt itseään Elektroksi. He palaavat Oscorpin rakennukseen, josta Harry löytää haarniskapuvun, muita Normanin tekemiä laitteita ja myrkkyä geneettisesti muunnelluista hämähäkeistä. Myrkky kiihdyttää hänen sairautta ja muuttaa hänet menninkäisen kaltaiseksi otukseksi. Puku havaitsee hänen tilansa ja sisäänrakennettu hätäprotokolla palauttaa hänen terveytensä.

Peter käyttää hänen isänsä jättämää tietoa etsiessään videoviestiä piilotetusta laboratoriosta. Richard selittää että hänen täytyi lähteä, sillä hän kieltäytyi yhteistyöstä Normanin biogeneettiseen aseteollisuuteen liittyvien suunnitelmien kanssa. Peter saa ääniviestin Gweniltä, joka kertoo saaneensa stipendin Oxfordiin ja lähteneensä aiemmin kuin hän odotti. Peter juoksee Gwenin luokse ja tunnustaa hänelle rakkautensa ennen kuin tyttö päättää lähteä Englantiin. Kesken kaiken Elektro saa aikaan uuden sähkökatkoksen ja Peter sekä Gwen menevät kohtaamaan hänet. He palauttavat virrat ja ylikuormittavat Elektron kehon, tappamalla hänet prosessissa. Harry saapuu paikalle varusteltuna Normanin haarniskassa ja aseistuksessa. Nähtyään Gwenin, Harrylle paljastuu Hämähäkkimiehen todellinen henkilöllisyys ja nappaa Gwenin. Hämähäkkimies seuraa häntä kellotorniin, jossa he taistelevat keskenään. Hän ajautuu kuitenkin tilanteeseen, jossa hänen on samanaikaisesti pysäytettävä Harry sekä estettävä Gweniä putoamasta. Oltuaan hetken Hämähäkkimiehen seitin kuristuksessa Harry menettää tajuntansa, mutta Gweniä otteessaan pitävä seitti katkeaa. Ja kun Peter saa hänestä otteen, Gwen kuolee niskan retkahdusvammaan. Suunniltaan oleva Peter jättää Hämähäkkimiehen velvollisuutensa ja viettää monet seuraavista päivistä Gwenin haudalla.

Seuraavan viiden kuukauden aikana Harry on parantunut muodonmuutoksesta Ravencroftissa. Hänen tuttavansa, Gustav Fiers, vierailee hänen luonaan ja päästää Sytsevichin ulos vankilasta. Varustettuna mekaanisella haarniskalla, Sytsevich, joka kutsuu nyt itseään Rhinoksi, raivoaa kaduilla. Peter, joka inspiroituu Gwenin valmistujaispuheesta, käy taistoon Rhinoa vastaan Hämähäkkimiehenä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Andrew Garfield  Peter Parker / Hämähäkkimies  
 Emma Stone  Gwen Stacy  
 Jamie Foxx  Max Dillon / Elektro  
 Dane DeHaan  Harry Osborn / Vihreä Menninkäinen  
 Campbell Scott  Richard Parker  
 Embeth Davidtz  Mary Parker  
 Colm Feore  Donald Menken  
 Paul Giamatti  Aleksei Sytsevich / Rhino  
 Sally Field  May Parker  
 Felicity Jones  Felicia Hardy  
 Martin Sheen  Ben Parker  
 Max Charles  nuori Peter Parker  
 Marton Csokas  tohtori Kafka  
 Chris Cooper  Norman Osborn  
 B. J. Novak  Alistair Smythe  
 Denis Leary  George Stacy  
 Michael Massee  Gustav Fiers / Herrasmies ("mies varjoissa")  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4. helmikuuta 2013 ohjaaja Marc Webb twiittasi elokuvan kuvausten alkaneen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Amazing Spider-Man 2 Box Office Mojo. Viitattu 25.6.2013. (englanniksi)
  2. Eisenberg, Eric: The Amazing Spider-Man 2 Has Started Production CinemaBlend.com. Viitattu 25.6.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]