Rouva

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Rouva (lyhenne rva[1]) on nimitys, jota käytetään naimisissa olevasta naisesta ja naispuolisesta leskestä. Ennen naimisiin menoa naista kutsutaan neidiksi. Sanan rouva perässä käytetään useimmiten sukunimeä, esimerkiksi "rouva Virtanen". Omaa vaimoaan mies ei koskaan sano rouvaksi; ei siis sanota "rouvani" vaan vaimoni.[2] Puhuteltavan vaimoakaan ei yleensä sanota rouvaksi vaan vaimoksi, siis vaimonne tai vaimosi, ei juurikaan "rouvanne" eikä "rouvasi." Joissakin maissa on tapana, että kaikkia tietyn iän ylittäneitä naisia puhutellaan rouvaksi riippumatta siitä, ovatko tai ovatko he olleet avioliitossa tai ei. Rouva-nimitystä ei enää useinkaan käytetä arkikielessä, vaan pikemminkin vanhahtavassa kohteliaassa puhuttelussa.

Suomen armeijassa naisupseerin tai -aliupseerin sotilasarvon edessä käytetään aina sanaa rouva siinä missä miespuolisen upseerin tai aliupseerin sotilasarvon edessä käytetään sanaa herra. Näinollen siinä missä esim. miespuolisesta kersantista sanotaan herra kersantti, naipuolisesta kersantista sanotaan rouva kersantti, vaikka tämä olisi naimaton ja siis siviilissä neiti. Tarja Halosta kutsuttiin presidenttiaikansa alusta asti rouva presidentiksi eikä neiti presidentiksi, vaikka hän ei ollut naimisissa ensimmäisen presidenttikautensa alussa.

Nimityksen ulkomaisia vastineita ovat muun muassa englannin kielen Mrs.[1], ranskan kielen Madame (Mme), espanjan kielen Señora (Sra.) tai Doña ja saksan kielen Frau (Fr.). Mrs. lausutaan suunnilleen [misis]. Se on alkuperältään lyhenne sanasta mistress, joka tarkoitti talon emäntää, mutta nykyään mistress tarkoittaa rakastajatarta eikä mrs.-lyhennettä voi korvata enää mistress-sanalla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 23.2.2013.
  2. Uusi kieliopas, hakemisto-osa, artikkeli rouva
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.