Philip Glass

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Philip Glass
Philip Glass vuonna 2007.
Philip Glass vuonna 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt31. tammikuuta 1937 (ikä 87)
Baltimore, Maryland, Yhdysvallat
Ammatti säveltäjä
Muusikko
Tyylilajit minimalismi
Soittimet piano, basso ja rumpusettiView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt Virgin RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
philipglass.com

Philip Morris Glass (s. 31. tammikuuta 1937 Baltimore, Maryland[1]) on yhdysvaltalainen säveltäjä, jolla on latvianjuutalaiset sukujuuret.[2] Häntä pidetään yhtenä 1900-luvun jälkipuoliskon vaikutusvaltaisimmista säveltäjistä, jonka sanotaan myös tuoneen taidemusiikin tavallisten ihmisten ulottuville. Tässä mielessä hänen esikuvinaan oli muun muassa Kurt Weill/Bertolt Brecht musiikkiteatterit.lähde?

Glassin musiikkia luonnehditaan useimmiten minimalistiseksi, vaikka Glass itse pitää enemmän näyttämömusiikin ja toistuvien rakenteiden musiikin käsitteistä. Glassin laajaan tuotantoon kuuluu niin sinfonioita, oopperoita, kuoro- ja yhtyemusiikkia kuin lukuisia teoksia soolosoittimille, etenkin pianolle. Glass on tehnyt yhteistyötä useiden nimekkäiden muusikoiden kuten David Bowien, intialaisen Ravi Shankarin sekä elektronisen musiikin pioneereihin lukeutuvan Aphex Twinin kanssa. Hän on säveltänyt myös runsaasti elokuvamusiikkia, muun muassa elokuviin Koyaanisqatsi, Powaqqatsi, Mishima – elämän neljä lukua, Kundun, Tunnit, Silmänkääntäjä, Candyman, Cassandra’s Dream ja Paljastavat merkinnät. Oscar-ehdokkuuksia hänellä on kolme.

Suomessa Philip Glassin lukuisista oopperoista on kuultu neljä: Jean Cocteaun romaaniin perustuva Les Enfants Terribles vuonna 2005, Franz Kafkan novelliin pohjautuva Rangaistussiirtolassa vuonna 2006, non-narratiivinen A Madrigal Opera sekä Edgar Allan Poen novelliin perustuva The Fall of the House of Usher vuonna 2009. Kolme ensimmäistä tuotti moderniin kamarioopperaan erikoistunut oopperaryhmä Ooppera Skaala ja viimeisimmän Suomalainen Kamariooppera.

Glass vieraili Suomessa ensimmäistä kertaa Helsingin juhlaviikoilla vuonna 2013. Toisen kerran hän tuli maahan marraskuussa 2017, jolloin hän esitti pianomusiikkia Helsingin Musiikkitalossa.[3]

Valikoima teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oopperat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. O'Mahony, John: When less means more The Guardian. 24.11.2001. Viitattu 25.12.2014. (englanniksi)
  2. http://www.lrb.co.uk/the-paper/v37/n09/stephen-walsh/coma-friendly
  3. Pesonen, Mikko: Säveltäjälegenda Philip Glass Suomeen Yle Uutiset. 22.5.2017. Viitattu 22.5.2017.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Philip Glass: Words Without Music: A Memoir. New York: Liveright Publishing Company, 2015. ISBN 978-0-87140-438-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.