Aphex Twin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aphex Twin
Aphex Twin esiintymässä Torinossa maaliskuussa 2007.
Aphex Twin esiintymässä Torinossa maaliskuussa 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt18. elokuuta 1971 (ikä 53)
Limerick, Irlanti
Ammatti DJ, muusikko
Muusikko
Taiteilijanimi Aphex Twin
AFX
Polygon Window
GAK
Caustic Window
Q-Chastic
Power Pill
Bradley Strider
Smojphace
Aktiivisena 1991–
Tyylilajit IDM, tekno, ambient, Noise, drum'n'bass
Soittimet rumpukone, syntetisaattori, piano
Levy-yhtiöt Warp Records
Rephlex Records
R&S Records
Sire Records
Aiheesta muualla
www.drukqs.net

Aphex Twin, oikealta nimeltään Richard David James (s. 18. elokuuta 1971 Limerick, Irlanti), on muusikko, joka on tunnettu yhtenä elektronisen musiikin edelläkävijöistä. James vietti lapsuutensa Cornwallissa, minkä vuoksi häntä pidetään irlantilaisen sijasta ensisijaisesti brittiläisenä muusikkona.

James on käyttänyt tuotannossaan myös nimiä AFX, Caustic Window, Polygon Window, Q-Chastic, Power Pill, GAK ja Bradley Strider.

Richard D. James syntyi walesiläisille vanhemmille Irlannin Limerickissä vuonna 1971. Hän aloitti musiikin tekemisen 12-vuotiaana ja toimi teini-iässään DJ:nä Cornwallissa. Jamesin ensimmäinen levytys oli 12" vinyyli-EP Analogue Bubblebath, jonka kaksi viimeistä kappaletta hän teki Tom Middletonin kanssa.

James perusti oman, acid house -musiikkiin silloin suuntautuneen levy-yhtiönsä Rephlex Recordsin vuonna 1991 Grant Wilson-Claridgen kanssa. Vuosien 1991 ja 1993 välillä Richard D. James julkaisi nimellä AFX kolme Analogue Bubblebath -EP:tä ja kaksi Bradley Strider- sekä kolme Caustic Window -EP:tä. Hänen ensimmäiset julkaisunsa nimellä Aphex Twin olivat Xylem Tube EP ja teknomusiikin klassikoksi muodostunut Digeridoo.

Uransa alkuvaiheessa James muutti Lontooseen opiskelemaan elektroniikkaa, mutta jätti opiskelunsa kesken. James pysyi silti Lontoossa ja julkaisi Warp Recordsilla sekä muutamilla pienemmillä levy-yhtiöillä levyjään eri nimien alla. Ensimmäinen Aphex Twin -albumi Selected Ambient Works 85–92 julkaistiin 1992 R&S Recordsilla. Levy oli kriitikoiden ylistämä, ja esimerkiksi musiikkijulkaisu Rolling Stonessa Aphex Twiniä kutsuttiin ambient-musiikin edelläkävijäksi.[1] Vuonna 1994 julkaistu Selected Ambient Works Vol. 2 oli rauhallisempi kuin edeltäjänsä ja muistutti enemmän Brian Enon varhaisia ambient-teoksia.

Albumi ...I Care Because You Do (1995) oli Jamesin viimeisiä levytyksiä analogisella laitteistolla. Samana vuonna James alkoi säveltää musiikkia tietokonetta apuna käyttäen, jolloin hän suuntautui enemmän drum'n'bass-soundiin, johon hän sekoitti monia kokeellisia elementtejä. Hangable Auto Bulb -EP:llä James loi omaperäisen drill'n'bass-tyylin, jota hän jatkoi vuonna 1996 julkaistulla albumilla Richard D. James Album.

1990-luvun lopulla Jamesin musiikki nousi julkisuuteen, kun hän julkaisi kaksi singleä "Come to Daddy" (1997) ja "Windowlicker" (1999). Chris Cunningham ohjasi näille kappaleille omalaatuiset videot, joita esitettiin tiuhaan tahtiin MTV:llä.

Vuonna 2001 Aphex Twin julkaisi albumin drukqs, joka koostui kahdesta CD:stä. Tällä albumilla James otti jälleen käyttöön uudenlaisia työskentelytapoja säveltäen kappaleita mm. John Cagen kehittämää preparoitua pianoa hyväksikäyttäen. Levyllä James säilytti tavaramerkikseen muodostuneen hektisen drill'n'bass-tyylinsä, mutta lisäsi siihen myös vanhemmista levyistä tuttuja rauhallisia ambient-elementtejä. Vuonna 2005 James julkaisi Rephlex Recordsilla 11 osasta koostuvan Analord-vinyylisarjan. Levyt olivat paluu Jamesin juurille, sillä niiden säveltämiseen ei käytetty tietokoneita, vaan ainoastaan vanhoja rumpukoneita ja analogisia syntetisaattoreita.

Richard D. James käyttää levytaiteessaan usein omia kasvojaan, jotka ovat usein muotoiltu epämiellyttäviin ja kieroutuneisiin muotoihin. Jamesin kasvot saa näkyviin myös "Windowlicker"-singlen toisen kappaleen ääntä tietokoneen spektrianalysaattorilla tutkittaessa.[2]

Tuotanto Aphex Twin -nimellä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Aphex Twinin logo.

EP:t ja singlet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Promot ja kokoelmat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Words & Music, promohaastattelu (1994)
  • Classics (1994)
  • 51/13 Singles Collection'' (1996)
  • Cock 10/54 Cymru Beats, drukqs-promo (2001)
  • 26 Mixes for Cash (2003)

Tuotanto muilla nimillä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Aphex Twin Ilosaarirockissa vuonna 2011.

Bradley Strider

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caustic Window

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Universal Indicator

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polygon Window

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]