Oulun Koulun Kohinaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oulun Koulun Kohinaa
Julkaisija Oulun opettajien ammattiyhdistys
Perustettu 1957
Päätoimittaja Riina Kuuselma
Kotikunta Oulu
Kotimaa Suomi
Sivukoko A4
Ilmestymistiheys kerran vuodessa
Aiheesta muualla
www.edu.ouka.fi/kohina

Oulun Koulun Kohinaa on keväisin julkaistava Oulun kaupungin ala-asteiden oppilaiden juttuja ja kuvia sisältävä lehti. Suurin osa lehden myynnistä saaduista tuloista jaetaan stipendeinä oppilaille.

Lehden perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehti ilmestyi ensimmäisen kerran keväällä 1957, Oulun kaupungin kansakoulujen opettajista kootun valiokunnan toimittamana. Tarkoituksena oli jakaa tietoa kaupungin asukkaille kouluasioista sekä oppilaiden että opettajien näkökulmasta. Valiokunnan puheenjohtajana toimi Martti Niemelä. Toinen lehden perustamiseen vaikuttanut henkilö oli Veikko Kerola, joka perusteli julkaisua Helsingissä ilmestyvällä vastaavalla Kevätpörriäinen-lehdellä. Oulun opettajien ammattiyhdistys, jolle Niemelä esitti tämän ajatuksen, hylkäsi kuitenkin sen. Kun lehti muutamaa vuotta myöhemmin vakiinnutti asemansa, Oulun opettajien ammattiyhdistys otti sen julkaistavakseen.

Opettajavaliokunta julkaisi ensimmäisen lehden, päätoimittaja oli opettaja Sirkka-Liisa Hanski. Lehden nimeksi kaavailtiin Potnapekkaa, josta tuli paljon myöhemmin Oulussa kesäisin liikennöivän katujunan nimi. Oulun Koulun Kohinaa –nimen katsottiin kuitenkin kuvaavan hyvin koulujen, koululaisten ja opettajien elämää.

Lehden ensimmäinen numero oli mustavalkoinen. Kuvituksesta vastasi opettaja Pertti Visapää ja toimituskunnassa olivat opettajat Lea Alatulkkila, Tyyne Huittinen, Pirkko Kerhola, Julia Korolainen, Aili Kukkonen, Aura Lampi, Eljas Niskanen, Selma Saari ja Maire Tirronen

Poimintoja jutuista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun Koulun Kohinaa on sisältänyt lehden perustamisen yhteydessä sovitun linjan mukaisesti myös asiatietoa koulusta. Vuonna 1958 lehdessä kerrotaan mm. Hintan vastavalmistuneesta kansakoulusta, vuonna 1960 Nokelan koulusta ja 1961 Korvensuoran koulusta. Kansanedustaja, toimitusjohtaja Otto Karhin kirjoitus ”Kiintopiste elämään” julkaistiin vuonna 1959. Viisi vuotta myöhemmin eli 1964 lehdessä taas oli FL Lea-Hannele Nisosen laaja kirjoitus ”Yhtenäiskoulu – tulevaisuuden koulu” ja 1967 FL Erkki Viljasen juttu ”Peruskoulu syntyy”.

Lehden pääosan ovat kuitenkin aina muodostaneet oppilaiden omat kirjoitukset ja piirustukset. Oppilaiden tekstit päätettiin ensimmäisestä numerosta lähtien julkaista sellaisenaan, ts. ilman kieliasukorjauksia. Esimerkki ensimmäisen numeron jutusta on Koskelan koulun V-luokan oppilaan Pentti Sotkasiiran teksti ”Mieliharrastukseni”, jossa hän kertoo valokuvauksesta. 1970-luvulla lehdessä julkaistiin paljon lyhyitä juttuja, vitsejä ja piirustuksia. Esimerkiksi sopii hyvin seuraava vuonna 1977 julkaistu 2B-luokan Ruut Remeksen juttu: ”Tasapaksu. Meidän opettaja on kauhean kiva. Hän on ihan tasapaksu eikä hänestä puutu mitään”. Myöhemmin lehteä ovat leimanneet juttujen ryhmittely koulujen mukaan, moniväriset kuvat ja myös ilmoittajien mainokset.

Vuosi 1971 oli ainoa, jolloin lehteä ei ilmestynyt. Lehdestä on olemassa myös verkkoversio VerkkoKohina vuodesta 1998 lähtien. Vuosien 1957-1997 lehdistä VerkkoKohinan sivulle on talletettu kansikuvat.

Päätoimittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehden päätoimittajina ovat toimineet seuraavat henkilöt:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saari, Susanna: Oulun koulun Kohinaa on jo viisikymppinen. Kaleva, 22.4.2007, s. 7. Oulu: Kaleva Kustannus Oy. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 15.4.2011.
  • Törmälä, I. (toim.) 1986. Oulun Koulun Kohinaa 30 vuotta 1957-1986. Julkaisija: Oulun opettajien ammattiyhdistys. Painopaikka: Oulun Liikekirjapaino, Oulu. 151 s.
  • Kärki, V. (toim.) 2007. Oulun Koulun Kohinaa 2007. 50 v. Julkaisija: Oulun opettajien ammattiyhdistys. Painopaikka: Painotalo Suomenmaa, Oulu. 130 s.