Oatly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oatlyn logo.

Oatly AB on ruotsalainen elintarvikeyritys, joka tuottaa, kehittää ja valmistaa kaurapohjaisia tuotteita ilman maitoa ja soijaa. Kaikissa tuotteissa on vähemmän kuin 100 ppm (100 mg/kg) gluteenia vehnästä, ohrasta tai rukiista. Se on rinnastettavissa tuotteisiin, joihin saa merkitä ”erittäin alhainen gluteenipitoisuus” ja jotka saavat sisältää korkeintaan 100 ppm gluteenia.

Oatlyn tuoteperheeseen kuuluu kaurajuomia, kaurajogurtteja, kaurajäätelöitä, aamiais- ja välipalajuomia sekä maidottomia aineksia ruuanlaittoon.

Tuotemerkki Oatly esiteltiin vuonna 2001 ja perustui Lundin yliopistossa tehtyyn ruotsalaistutkimukseen. Oatlyn käyttämä ja patentoima entsyymiteknologia kopioi luonnon omaa prosessia, joka tekee kuitupitoisesta kaurasta ravintopitoista juomaa.[1]

Pääkonttori on Etelä-Ruotsissa Malmössä, ja tuotannon ja kehittelyn keskus sijaitsee Landskronassa. Oatlyn tuotteita on saatavilla yli 20 maassa Euroopassa ja Aasiassa.

Kaikki tuotteet on valmistettu ruotsalaisesta kaurasta. Oatlyn luomutuotteiden sisältämä kaura lannoitetaan luujauholla. Syynä on se, että KRAV, joka määrää säännöt ruotsalaiselle luomuviljelylle, ei salli kaupallisten lannoitteiden käyttöä luomuviljelyssä. Osassa Oatlyn tuotteista käytetään palmuöljyä. Niitä ovat vaniljakastikkeet, jäätelöt, fraichet ja påMackan.

Vuodesta 2016 lähtien Oatlyn on omistanut belgialaislähtöinen Verlinvest, kiinalainen valtiollinen yritys China Resources, ruotsalainen Industrifonden sekä Östersjöstiftelsen yhdessä perustajien ja yksityisomistajien kanssa.[2]

Toukokuussa 2021 Oatly listautui New Yorkin pörssiin, ja yhtiön arvo kohosi ensimmäisinä päivinä jopa yli 15 miljardiin euroon. Vajaata vuotta myöhemmin yhtiön arvo oli kaksi miljardia euroa.[3]

Oatly on käyttänyt markkinointiviestintään jopa kymmenen kertaa niin paljon rahaa kuin perinteinen elintarvikeyhtiö[3]. Mainonnan eettisen neuvoston mukaan yrityksen mainonta oli hyvän tavan vastaista kampanjassa, jossa yhtiön tuotetta verrattiin maitoon.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oatly AB 30.6.2013. EAB. Viitattu 8.9.2018.
  2. https://www.oatly.com/fi/about-oatly
  3. a b Heurlin, Alex af: Vegekupla saattoi poksahtaa. HS Visio, 5.5.2022. Artikkelin maksullinen verkkoversio. Viitattu 6.5.2022.
  4. Mainonnan eettinen neuvosto: Oatlyn kohutussa Maitomyytit-kampanjassa hyödynnettiin lasten herkkäuskoisuutta yle.fi. 5.5.2021. Viitattu 6.5.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]