Myrna Loy

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Myrna Loy elokuvassa Parhaat vuodet (kuva trailerista).

Myrna Loy, oik. Myrna Adele Williams (2. elokuuta 1905 Radersburg, Montana, Yhdysvallat14. joulukuuta 1993 New York, New York, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen näyttelijä, aikansa supertähti[1]. Hänen tunnetuin roolinsa on Nora Charles Pettävä varjo -elokuvissa. Näitä komediallisia salapoliisielokuvia valmistui kuusi kappaletta.

Myrna Loy tuli tunnetuksi täydellisten vaimojen esittäjänä. Hän teki läpimurron Hollywoodissa 1930-luvulla. Vuonna 1938 hänet äänestettiin Hollywoodin kuningattareksi, Clark Gablen ollessa kuningas. Loy kuuluikin noihin aikoihin Hollywoodin työllistetyimpiin ja parhaiten palkattuihin tähtiin.

Toisen maailmansodan aikoihin Loy piti taukoa urastaan ja keskittyi sotaponnisteluihin, muun muassa työskentelemällä Punaisen Ristin kanssa. Loy oli niin äänekäs Adolf Hitlerin vastustaja, että hänen nimensä päätyi Hitlerin mustalle listalle.

Sodan jälkeen Myrna Loy palasi elokuviin. Vuonna 1946 valmistui yksi hänen kuuluisimmista elokuvistaan: Parhaat vuodet (The Best Years of Our Lives). Vuosina 1949–1954 hän työskenteli Unescolle. Loy oli aktiivinen demokraattisen puolueen jäsen. 1940-luvun jälkeen Loy näytteli elokuvissa harvemmin. Vuonna 1991 hän sai kunnia-Oscar-palkinnon urastaan.

Myrna Loy oli elämänsä aikana neljästi naimisissa, mutta kaikki avioliitot päättyivät eroon. Hän kuoli vuonna 1993 leikkauskomplikaatioihin 88 vuoden ikäisenä. Hänellä on tähti Hollywood Walk of Famella, osoitteessa 6685 Hollywood Blvd.

Muotoilija Olga Osol nimesi Arabialle suunnitelemansa Myrna-astiaston hänen mukaansa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Myrna Loy.