Mel Brooks

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mel Brooks helmikuussa 1984.

Mel Brooks, oikealta nimeltään Melvin Kaminsky (s. 28. kesäkuuta 1926 New York), on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, näyttelijä ja tuottaja. Brooksia pidetään crazy-huumorin edustajana, joka mielellään parodioi Hollywoodin klišeitä ja perinteisiä lajityyppejä. Hän oli 1960-luvulla mukana tekemässä TV-sarjaa Salainen agentti 86 (Get Smart). Brooksilla on ollut lähes koko ikänsä käheä ääni, mutta se ei ole haitannut hänen elokuvantekoaan. Brooks on näytellyt jokaisessa ohjaamassaan elokuvassa mutta ei televisiosarjoissaan.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melvin Kaminsky syntyi Brooklynin kaupunginosassa New Yorkissa 28. kesäkuuta vuonna 1926. Juutalaisperheen isä oli Maximillian Kaminsky ja äiti Kate Brookman, jonka sukunimen Brooks myöhemmin, hieman muokattuna, otti itselleen. Toisen maailmansodan aikana Brooks toimi pioneerina Yhdysvaltain armeijassa Pohjois-Afrikassa.

Brooks on ollut naimisissa kahdesti. Ensimmäinen avioliitto Florence Baumin kanssa kesti vuodesta 1951 vuoteen 1961. Liitosta syntyi kolme lasta, Stefanie, Nicky sekä Eddie. Liitto päättyi avioeroon. Hänen toinen avioliittonsa Anne Bancroftin kanssa kesti vuodesta 1964 aina Bancroftin kuolemaan saakka, kesäkuuhun 2005. Toisesta avioliitosta syntyi poika Maximillian vuonna 1972.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mel Brooks aloitti uransa stand-up-koomikkona. Edetessään urallaan hän alkoi käsikirjoittaa komediasarjoja televisioon. Läpimurroksi voisi luonnehtia televisiosarjaa Salainen agentti 86, jota tehtiin vuosina 1965–1970. Pääosaa, hieman hölmöä Maxwell Smartia esitti Don Adams.

Siirryttyään televisiosarjoista elokuviin Brooks alkoi itse näytellä käsikirjoittamissaan elokuvissa. Hän toimi monesti myös tuottajana. 1970-luvun puolivälissä valmistuneet elokuvat, kuten Frankenstein junior (Young Frankenstein) ja Villiä hurjempi länsi (Blazing Saddles), nostivat Brooksin satiirisen huumorin elokuvayleisönkin tietoisuuteen.

Vuonna 1980 Mel Brooks perusti tuotantoyhtiö Brooksfilmsin pystyäkseen osallistumaan myös vakavimpien elokuvien tuotantoon – Mel Brooksin nimi kun yhdistettiin heti komedioihin. Brooksin tuotantoyhtiö olikin mukana mm. kuuluisan, jo legendaarisen maineen saavuttaneen kauhuelokuvan Kärpänen (The Fly) ja draamaelokuvan Elefanttimies tuotannossa.

Brooks ei näytellyt omissa televisiosarjoissaan, mutta hän on vieraillut muutamissa muissa sarjoissa, kuten Simpsoneissa. "Hulluna sinuun" -sarjan rooli 1990-luvulla toi hänelle vierailijanäyttelijän Emmy-palkinnon. Viimeaikaisiin esiintymisiin kuuluu mm. äänirooli vuonna 2005 valmistuneessa animaatiossa Robots. Parhaillaan Brooks valmistelee jatko-osaa vuonna 1987 valmistuneelle elokuvalle Avaruusboltsit (Spaceballs).

Mel Brooks on palkittu työstään koomikkona. Hän on saanut Oscar-palkinnon, Emmy-palkinnon, Tony-palkinnon sekä Grammy-palkinnon.

Filmografia ohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]