Frankensteinin hirviö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Boris Karloff Frankensteinin hirviönä

Frankensteinin hirviö on Mary Shelleyn Frankenstein kirjassa esiintyvä kuvitteellinen hirviö. Hirviön loi tohtori Frankenstein, kokeessaan luoda elämää elottomaan ruumiiseen. Nykyään Hirviö on yksi tunnetuimmista kauhuhahmoista ikinä. Hirviö on esiintynyt useissa elokuvissa, joista tunnetuin on ylivoimaisesti vuonna 1931 julkaistu James Whalen ohjaama ja Boris Karloffin, Colin Cliven ja Dwight Fryen tähdittämä elokuva. Elokuvan vaikutus Hirviöön on todella näkyvä, muun muassa Romaanissa ei kerrota mitään hirviön ulkonäöstä, joten nykyään kaikki ottavat elokuvassa olevan Hirviön ulkonäön. Toinen esimerkki on Dwight Fryen roolihahmo Fritz, jota ei ollut romaanissa ollenkaan, mutta kyseisellä hahmolla on kyttyrä selässä, ja kyttyräselkä on nykyään yksi Frankenstein -tarinan tunnetuimpia ominaisuuksia. Yksi asia mikä nykyään yhdistetään hirviöön on nimi Frankenstein, vaikka kyseinen nimi kuuluukin oikeasti miehelle joka loi Hirviön.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjassa ihmiset kammoksuvat hirviötä sen kuvottavan ulkomuodon ansiosta, ja Hirviön opittua puhumaan ja lukemaan ihmiset eivät edelleenkään hyväksy hirviötä joukkoonsa, jonka takia Hirviöstä tulee paha. Hirviö alkaa vihata itseään ja tekijäänsä.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirviö on todella suosittu hahmo kauhuelokuvissa. Tunnetuin niistä on ylivoimaisesti vuoden 1931 Frankenstein (vuoden 1931 elokuva) kyseinen elokuva on nykyään vaikuttanut todella paljon Hirviöön nykypäivänä. Ensimmäinen jatko-osa, Frankensteinin morsian antoi Hirviölle enemmän persoonallisuutta. Kolmas elokuva Frankensteinin poika, teki Hirviöstä enemmänkin sivuhahmon tarinassa (vaikka Hirviöllä on edelleen iso rooli), ja antoi Hirviölle ystävän nimeltä Ygor (usein erehdytty kutsumaan Igoriksi). Neljäs elokuva Ghost of Frankenstein, oli ensimmäinen ilman Boris Karloffia, ja kyseisessä elokuvassa Hirviö saa Ygorin aivot ja siitä tulee älykkäämpi. Viides elokuva aloitti ns. Crossover saagan, eli Frankensteinin hirviö alkoi tavata muita Universalin hirviöitä kuten Wolfmanin ja Draculan.

Tämän jälkeen hirviö on esiintynyt muissa elokuvasarjoissa.