Frankensteinin hirviö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Boris Karloff Frankensteinin hirviönä

Frankensteinin hirviö on Mary Shelleyn Frankenstein - uusi Prometheus -nimisessä kirjassa esiintyvä kuvitteellinen hirviö. Hirviön loi tohtori Victor Frankenstein eräässä kokeessa, jossa Frankenstein yritti luoda elämää elottomaan ruumiiseen. Toisin kuin monet ihmiset luulevat, nimellä Frankenstein ei viitata itse hirviöön vaan sen luojaan, Victor Frankensteiniin. Hirviö itse on nimetön. Nykyään Frankensteinin hirviö on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista kauhuhahmoista. Hirviö on esiintynyt useissa elokuvissa, joista ylivoimaisesti tunnetuin on vuonna 1931 julkaistu James Whalen ohjaama ja Boris Karloffin, Colin Cliven sekä Dwight Fryen tähdittämä elokuva. Tällä elokuvalla on ollut suuri vaikutus ihmisten mielikuviin Frankensteinin hirviöstä ja hirviön tarinasta. Shelleyn romaanissa ei esimerkiksi kerrota Frankensteinin hirviön ulkonäöstä mitään, ja sen seurauksena monet perustavatkin mielikuvansa hirviön ulkonäöstä juuri Karloffin esittämään versioon. Toinen esimerkki elokuvan vaikutuksesta Frankensteinin hirviön tarinaan on Dwight Fryen kyttyräselkäinen roolihahmo Fritz, jota ei ollut romaanissa ollenkaan, mutta elokuvan myötä kyttyräselkäisyydestä tuli yksi tarinan tunnetuimmista ominaispiirteistä.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shelleyn romaanissa ihmiset kammoksuvat Frankensteinin hirviötä tämän kuvottavan ulkomuodon vuoksi. Yksinäisyydestä kärsivä hirviö haluaa ansaita ihmisten hyväksynnän, joten hän opettelee tarinan edetessä puhumaan ja lukemaan. Kun ihmiset kuitenkin hyljeksivät hirviötä edelleen, tämä menettää toivonsa ja muuttuu lopulta pahaksi vihaten sekä itseään että tekijäänsä.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirviö on todella suosittu hahmo kauhuelokuvissa. Niistä ylivoimaisesti tunnetuin on Universal Picturesin tuottama vuoden 1931 Frankenstein, joka on vaikuttanut merkittävästi ihmisten mielikuviin Frankensteinin hirviöstä. Elokuvan ensimmäisen jatko-osa, Frankensteinin morsian, antoi Frankensteinin hirviölle entistä enemmän persoonallisuutta. Elokuvan toisessa jatko-osassa, Frankensteinin pojassa, Frankensteinin hirviöstä tuli enemmänkin sivuhahmo (vaikka hänellä onkin edelleen iso rooli), ja hän sai myös ystävän nimeltä Ygor (jota on usein erehdytty kutsumaan Igoriksi). Neljäs Frankensteinin hirviöön liittyvä elokuva, Ghost of Frankenstein, oli ensimmäinen, jossa hirviötä ei enää esittänyt Boris Karloff. Kyseisessä elokuvassa Frankensteinin hirviö saa Ygorin aivot, ja hänestä tulee entistä älykkäämpi. Viides Frankenstein-elokuva aloitti ns. Crossover-saagan, jossa Frankesteinin hirviö alkoi tavata muita tunnettuja kauhuelokuvissa esiintyviä hirviöitä, kuten Wolfmanin ja Draculan.

Universal Picturesin tuottamien elokuvien lisäksi Frankensteinin hirviö on esiintynyt myös muissa elokuvasarjoissa.