Maltan saarto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Maltan piiritystä toisessa maailmansodassa. Vuoden 1565 piirityksestä on oma artikkelinsa.
HMS Illustrious Maltan satamassa Junkers Ju 87:n hyökkäyksen kohteena. Lentotukialus on kuvan keskellä olevasta suuresta satamanosturista oikealle.

Maltan saarto oli toisessa maailmansodassa akselivaltojen ja liittoutuneiden välinen taistelu Maltasta. Saksan ja Italian sotiessa Pohjois-Afrikassa ne pelkäsivät, että liittoutuneiden koneet ja laivat uhkaisivat Maltalta käsin huoltoyhteyksiä. Saksalaiset suunnittelivat operaatio Herkulesta, jonka tarkoituksena oli valloittaa Malta. Maltan saarrosta ja saaren pommituksista huolimatta liittoutuneiden saattueet onnistuivat huoltamaan maltalaisia joukkoja, jotka pitivät puolensa saksalaisia ja italialaisia vastaan eivätkä hyökkääjät nousseet maihin.

Saarto alkoi 11. kesäkuuta 1940 ja päättyi liittoutuneiden voittoon 20. marraskuuta 1942. Saksa menetti erillisissä taisteluissa yhteensä 357 lentokonetta ja Italia 175 lentokonetta. Lisäksi akselivallat menettivät useita laivoja ja sukellusveneitä. Liittoutuneet menettivät kaksi lentotukialusta, useita taistelulaivoja ja 38 sukellusvenettä. Ison-Britannian kuningas Yrjö VI palkitsi maltalaiset urheudestaan Yrjön-ristillä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Siege of Malta (World War II)
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.