Luettelo Valakian hallitsijoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valakian historiallinen alue.

Valakia (romaniaksi Țara Românească, harvemmin Valahia; turk. Iflak) oli historiallinen ruhtinaskunta nykyisen Romanian eteläosassa 1200-luvun lopulta vuoteen 1859.[1] Ruhtinaskuntaa hallittiin aluksi Târgoviștesta, kunnes ruhtinas Gheorghe Ghika siirsi vuonna 1659 pääkaupungin Bukarestiin.

Nykyisin Valakia luetaan yhdeksi Romanian historiallisista alueista. Maantieteellisesti se rajoittuu etelässä, lännessä ja idässä Tonavaan sekä pohjoisessa Etelä-Karpaatteihin. Oltjoki jakaa Valakian kahteen osaan, Munteniaan eli Isoon-Valakiaan idässä ja Olteniaan eli Vähään-Valakiaan lännessä.

Lista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsija Muotokuva Vuosi Perhe Huom
1. Seneslau[2][3]
noin 1247
Olt joen länsipuolisen alueen Voivodi.
2. Litovoi[3] 12471277 Olt joen länsipuolisen alueen Voivodi.
3. Bărbat[3] noin 12771290 Litovoin veli.
4. Thocomerius[3] noin 12901310 Tunnetaan myös nimellä Tihomir
5. Radu Negru[4] noin 1300 Kuuluisa Valakian voivodi, jotkut historioitsijat pitävät Thocomeriuksen tai Basarab I:n lempinimenä.
Valakian ruhtinaskunta 1300 -luvulla.
1. Basarab I[5][6][7] Basarab I of Wallachia.jpg noin 13101352 Basarab Thocomeriksen poika, joka myöhemmin tunnettiin nimellä Basarab Întemeietorul.
2. Nicolae Alexandru[6][7] Nicolae Alexandru.jpg 13521364 Basarab Basarab I:n poika.
3. Vladislav I[7] Vladislav Vlaicu.jpg noin 13641377 Basarab Nicolae Alexandrun poika aka Vlaicu-Vodă.[7]
4. Radu I[7] Radu I.jpg noin 13771383 Basarab Nicolae Alexandrun poika.[7]
5. Dan I[7][8] noin 13831386 Dăneşti Radu I:n poika. Kaatui sodassa.
6. Mircea I cel Bătrân[6]
(Mircea I Vanha )
MirceatheElder.jpg 13861394 Basarab Radu I:n poika.
7. Vlad I Anastaja[7]
(Vlad I the Usurper)
13941397 Dan I:n poika.
6. Mircea I cel Bătrân[7]
(Mircea I)[9]
MirceatheElder.jpg 13971418 Basarab
8. Mikael I[7] Mircea and Mihail.jpg 14181420 Basarab Mircea cel Bătrân poika. Kuoli sulttaani Mehmed I:n vankina.[7][10]
9. Dan II[7] Dan al II-lea.jpg 14201421 Dăneşti Dan I:n poika, Order of the Dragon-ritarikunnan jäsen
10. Radu II Kalju[7]
(Radu II)
Radu II.jpg
1421
Basarab Mircea cel Bătrân poika.
9. Dan II[11] Dan al II-lea.jpg 14211423 Dăneşti Toinen kausi.
10. Radu II Kalju Radu II.jpg
1423
Basarab Toinen kausi.
9. Dan II[11] Dan al II-lea.jpg 14231424 Dăneşti Kolmas kausi.
10. Radu II Kalju Radu II.jpg 14241426 Basarab Kolmas kausi.
9. Dan II[11] Dan al II-lea.jpg 14261427 Dăneşti Neljäs kausi.
10. Radu II Kalju Radu II.jpg
1427
Basarab Neljäs kausi.
9. Dan II[11] Dan al II-lea.jpg 14271431 Dăneşti
11. Aleksanteri I Aldea[7] 14311436 Drăculeşti Mircea cel Bătrân poika.
12. Vlad II Dracul[2] Vlad Dracul.jpg 14361442 Drăculeşti Mircea cel Bătrân avioton poika Order of the Dragon ritarikunnan jäsen.
13. Mircea II[7]
1442
Drăculeşti Vlad II Draculin poika.
14. Basarab II[7] 1442 – 1443 Dăneşti Dan II:n poika.
12. Vlad II Dracul[2] Vlad Dracul.jpg 1443 – 1447 Drăculeşti Toinen kausi.
15. Vladislav II[7] Vladislav al II-lea.jpg 1447 – 1448 Dăneşti Dan II:n poika, jota tuki Unkarin valtionhoitaja John Hunyadi.
16. Vlad III Ţepeş
(Vlad III)[2][7]
Vlad Tepes 001.jpg
1448
Drăculeşti Vlad II Draculin poika.
15. Vladislav II[6] Vladislav al II-lea.jpg 1448 – 1456 Dăneşti Dan II:n poika. Toinen kausi.
16. Vlad III Ţepeş[2][6] Vlad Tepes 001.jpg 1456 – 1462 Drăculeşti Toinen kausi.
17. Radu III Komea[6][7]
(Radu III)
Radu cel Frumos.jpg 1462 – 1473 Drăculeşti Vlad II Draculin poika.
18. Basarab III Laiotă cel Bătrân[7] [12]
(Basarab III Laiotă )
Laiota basarab fresca.png
1473
Dăneşti Dan II:n poika.
17. Radu III Komea[6] Radu cel Frumos.jpg 1473 – 1474 Drăculeşti Toinen kausi.
18. Basarab III Laiotă cel Bătrân Laiota basarab fresca.png
1474
Dăneşti
17. Radu III Komea[6] Radu cel Frumos.jpg
1474
Drăculeşti
18. Basarab III Laiotă cel Bătrân Laiota basarab fresca.png
1474
Dăneşti
17. Radu III Komea[6] Radu cel Frumos.jpg 1474 – 1475 Drăculeşti
18. Basarab III Laiotă cel Bătrân Laiota basarab fresca.png 14751476 Dăneşti
16. Vlad III Ţepeş[2] Vlad Tepes 001.jpg
1476
Drăculeşti
18. Basarab III Laiotă cel Bătrân Laiota basarab fresca.png 1476 – 1477 Dăneşti
19. Basarab IV Nuori[7]
(Basarab IV Ţepeluş)
1477 – 1481 Dăneşti Basarab II:n poika.
20. Mircea (III)
1481
21. Vlad IV Nuori
(Vlad IV)
Vlad Calugarul.jpg
1481
Drăculeşti Vlad II Draculin poika.
19. Basarab IV Ţepeluş cel Tânăr 1481 – 1482 Dăneşti
21. Vlad IV Nuori[7] Vlad Calugarul.jpg 1482 – 1495 Drăculeşti
22. Radu IV Suuri[7]
(Radu IV)
Radu cel Mare Dealu.jpg 1495 – 1508 Drăculeşti Vlad Călugărul:n poika.
23. Mihnea I Paha[7] Mihnea I cel Rau.jpg 1508 – 1509 Drăculeşti Vlad III Ţepeşin poika.
24. Mircea III[7] 1509 – 1510 Drăculeşti Mihnea cel Răun poika.
25. Vlad V Nuori
(Vlad V)
1510 – 1512 Drăculeşti Radu cel Maren pojan veljenpoika, aka Vlăduţ.
26. Neagoe Basarab V[13][7] Neagoe Basarab 01.jpg 1512 – 1521 Craioveşti
27. Teodosie[7] 041 - Teodosie.jpg 1521 – 1522
28. Radu V[14] Radu of Afumati.jpg 1522 – 1523 Drăculeşti Radu cel Maren avioton poika, liittoutunut Craioveştin kanssa.
29. Vladislav III[7]
1523
Dăneşti Vladislav II:n veljenpoika.
30. Radu VI Bădica[14] [7] 1523 – 1524 Radu IV Suuren poika.
28. Radu V [14][7] Radu of Afumati.jpg
1524
Craioveşti
29. Vladislav III
1524
Dăneşti
28. Radu V[14] Radu of Afumati.jpg 1524 – 1525 Craioveşti
29. Vladislav III
1525
Dăneşti
28. Radu V[14] Radu of Afumati.jpg 1525 – 1529 Craioveşti
31. Basarab VI[15] 1529 Neagoe Basarab V:n poika.
32. Moise[15] Moise Voda.jpg 1529 – 1530
33. Vlad VI Hukkunut[9][15]
(Vlad VI)
1530 – 1532 Drăculeşti Vlad cel Tânărin poika.
34. Vlad VII Vintilă de la Slatina[15] VladVintila.jpg 1532 – 1535 Drăculeşti Radu cel Maren poika.
35. Radu VII Paisie[15] Radu Paisie si fiul sau Marco.jpg 1535 – 1545 Drăculeşti Vlad Vintilă de la Slatinan poika.
36. Mircea IV Ciobanul
(Mircea IV)
Mircea Ciobanul.jpg 1545 – 1552 Drăculeşti Radu cel Maren poika.
37. Radu VIII Ilie Haidăul
(Radu VIII)
1552 – 1553 Drăculeşti Radu de la Afumaţin poika.
36. Mircea IV Ciobanul[15] Mircea Ciobanul.jpg 1553 – 1554 Drăculeşti
38. Pătraşcu cel Bun[15] Patrascu cel Bun.jpg 1554 – 1558 Drăculeşti Radu Paisien poika.
36. Mircea IV Ciobanul Mircea Ciobanul.jpg 1558 – 1559 Drăculeşti
39. Petru I cel Tânăr[15]
(Peter I)
Petru cel Tanar - Snagov.jpg 1559 – 1568 Drăculeşti Mircea Ciobanulun poika.
40. Alexandru II Mircea[6] Alexandru II Mircea.jpg 1568 – 1574 Drăculeşti Mircea II:n poika; aka Oaie Seacă.
41. Vintilă[15]
1574
Drăculeşti Petru Pătraşcu cel Bunin poika. Moldavialaisten nimittämä.
40. Alexandru II Mircea Alexandru II Mircea.jpg 1574 – 1577 Drăculeşti
42. Mihnea II Turcitul[16] 068 - Mihnea Turcitul.jpg 1577 – 1583 Drăculeşti Alexandru II Mircean poika.
43. Petru II Cercel[15]
(Peter II)
069 - Petru Cercel.jpg 1583 – 1585 Drăculeşti Petru Pătraşcu cel Bunin poika.
42. Mihnea II Turcitul[16] 068 - Mihnea Turcitul.jpg 1585 – 1591 Drăculeşti
44. Ştefan I Surdul[15] 1591 – 1592
45. Alexandru III cel Rău[15]
(Alexander III the Mean)
1592 – 1593 Oli myös Moldavian hallitsijana 1592.
46. Mihail II Viteazul[6][9]
(Mihail urhea)[17][2][15]
MViteazul at Alba Iulia.jpg 1593 – 1600 Drăculeşti Petru Pătraşcu cel Bunin avioton poika, joka hallitsi myös Transylvaniaa (1599-1600) sekä Moldaviaa (1600) ja yhdisti nämä kolme aluetta.
47. Simion Movilă[15] Stamp of Moldova 255.gif 1600 – 1601 Movileşti Moldavialaisten asettama.
48. Radu IX Mihnea[15] Stamp of Moldova 444.gif 1601 – 1602 Drăculeşti Minhea II Turcitulin poika.
47. Simion Movilă Stamp of Moldova 255.gif
1602
Movileşti
49. Radu X Şerban Painting of Wallachian voivode Radu Șerban at Horezu Monastery.jpg 1602 – 1610
50. Gabriel I Báthory BathoriG.jpg 1611 Báthory Hallitsi myös Transylvaniaa.
48. Radu IX Mihnea Stamp of Moldova 444.gif
1611
Drăculeşti
49. Radu X Şerban Painting of Wallachian voivode Radu Șerban at Horezu Monastery.jpg
1611
48. Radu IX Mihnea Stamp of Moldova 444.gif 1611 – 1616 Drăculeşti
51. Gabriel II Movilă[15]
1616
Movileşti Simion Movilăn poika. Moldavialaisten asettama.
52. Alexandru IV Iliaş[15] 1616 – 1618
51. Gabriel II Movilă 1618 – 1620 Movileşti
48. Radu IX Mihnea Stamp of Moldova 444.gif 1620 – 1623 Drăculeşti
53. Alexandru V Coconul[15] 1623 – 1627 Drăculeşti Radu Mihnean poika.
52. Alexandru IV Iliaş 1627 – 1629
54. Leon Tomşa [15] Leon Tomsa.jpg 1629 – 1632 Pajarit
55. Radu XI Iliaş[15] 1632
56. Matei Basarab[18][15] Bessaraba.jpg 16321654 Brâncoveneşti
57. Constantin I Şerban [9] Constantin Serban Basarab.jpg 1654 – 1658 Radu Şerbanin avioton poika.
58. Mihnea III[15] Mihnea al III-lea si fiul.jpg 1658 – 1659
59. Gheorghe I Ghica 114 - Gheorghe Ghica.jpg 1659 – 1660 Ghica
60. Grigore I Ghica[15] 116 - Grigore Ghica.jpg 1660 – 1664 Ghica Syntyperältään albaani.
61. Radu XII Leon[15] Radu Leon.jpg 1664 – 1669 Pajarit
62. Antonie Vodă din Popeşti[15] 1669 – 1672
60. Grigore I Ghica 116 - Grigore Ghica.jpg 1672 – 1673 Ghica
63. Gheorghe II Ducas[15] Stamp of Moldova 114.gif 1673 – 1678
64. Şerban Cantacuzino[19] Serban Cantacuzino.jpg 1678 – 1688 Cantacuzene
65. Constantin II Brâncoveanu[6][20] Constantin Brancoveanu.jpg 1688 – 1714 Brâncoveneşti
66. Ştefan II Cantacuzino[21] Stefan Cantacuzino.jpg 1714 – 1715 Cantacuzene
Fanarioottien aikakausi 1715 - 1821
111. Nicolae Mavrocordat[21] NicolaeMavrocordat.gif 1715 – 1716 Mavrocordato
112. Habsburgin miehitys
1716
113. Ioan Mavrocordat[22] Ioan Mavrocordat.jpg 1716 – 1719 Mavrocordato
114. Nicolae Mavrocordat[21] NicolaeMavrocordat.gif 1719 – 1730 Mavrocordato
115. Constantin Mavrocordat[21] Stamp of Moldova RM442.jpg
1730
Mavrocordato
116. Mihai Racoviţă[22] Stamp of Moldova md412.jpg 1730 – 1731 Racoviţă
117. Constantin Mavrocordat[21] Stamp of Moldova RM442.jpg 1731 – 1733 Mavrocordato
118. Grigore II Ghica[22] Stamp of Moldova md413.jpg 1733 – 1735 Ghica
119. Constantin Mavrocordat[21] Stamp of Moldova RM442.jpg 1735 – 1741 Mavrocordato
120. Mihai Racoviţă Stamp of Moldova md412.jpg 1741 – 1744 Racoviţă
121. Constantin Mavrocordat[21] Stamp of Moldova RM442.jpg 1744 – 1748 Mavrocordato
122. Grigore II Ghica Stamp of Moldova md413.jpg 1748 – 1752 Ghica
123. Matei Ghica[22] Matei Ghica.jpg 1752 – 1753 Ghica
124. Constantin Racoviţă[22] 1753 – 1756
125. Constantin Mavrocordat[21] Stamp of Moldova RM442.jpg 1756 – 1758
126. Scarlat Ghica[22] 1758 – 1761 Ghica
127. Constantin Mavrocordat[21] Stamp of Moldova RM442.jpg 1761 – 1763
128. Constantin Racoviţă 1763 – 1764 Racoviţă
129. Ştefan Racoviţă[22] 1764 – 1765 Racoviţă
130. Scarlat Ghica 1765 – 1766 Ghica
131. Alexandru Ghica[22] 1766 – 1768 Ghica
132. Venäjän keisarikunnan miehitys[22]
1768
133. Grigore III Ghica Grigore III Ghica, Prince of Moldavia and Wallachia.jpg 1768 – 1769 Ghica
134. Venäjän keisarikunnan miehitys 1769 – 1770
135. Emanuel Giani Ruset[22] Kherson-28102009(059).jpg 1770 - 1771 Rosetti Manole tai Manolache. Fanarioottisukua.[22]
136. Alexander Ypsilantis[21] Stamp of Moldova md631.jpg 17741782 Ypsilanti
137. Nicolae Caragea[22] 1782 – 1783 Caradja
138. Mihail Suţu[21] Mihail Sutu.jpg 1783 – 1786 Soutzos
139. Nicolae Mavrogheni[22] Nicolae Mavrogheni.jpg 1786 – 1789
140. Habsburgin miehitys 1789 – 1790 Sotilaskomentajana: prinssi Josias of Saxe-Coburg.
141. Mihail Suţu Mihail Sutu.jpg 17911793 Soutzos
142. Alexandru Moruzi[21] Alexandru Moruzi.jpg 1793 – 1796 Mourousi
143. Alexander Ypsilantis[21] Stamp of Moldova md631.jpg 1796 – 1797 Ypsilanti
144. Constantin Hangerli[21][9] Constantine Hangerli.jpeg 1797 – 1799
145. Alexandru Moruzi[9] Alexandru Moruzi.jpg 1799 – 1801 Mourousi
146. Mihail Suţu Mihail Sutu.jpg 1801 – 1802 Soutzos
147. Alexandru Suţu Alexandru Sutu.jpg
1802
Soutzos
148. Constantin Ypsilanti Constantin Ipsilanti.jpg 1802 - 1806 Ypsilanti
149. Venäjän keisarikunnan miehitys[22] 1806 – 1812
150. Ioan Gheorghe Caragea[23] Ion Gheorghe Caragea.jpg 1812 – 1818 Caradja
151. Caimacam
Grigore Brâncovenu
1818
Vornic Barbu Văcărescu, Vistier Grigore Ghica ja Logofăt Samurcaş.
152. Alexandru Suţu Alexandru Sutu.jpg 1818 – 1821 Soutzos
153. Caimacam
Grigore Brâncoveanu
1821
154. Tudor Vladimirescu[6][21]
1821
Valakian vallankumouksen johtaja.
155. Scarlat Callimachi[24] Stamp of Moldova md633.jpg 1821 Callimachi
156. Grigore IV Ghica Grigore Dimitrie Ghica IV.jpg 18221828 Ghica
157. Venäjän keisarikunnan miehitys[22] 1828 – 1834 Komentajina: Fyodor Pahlen, Pyotr Zheltukhin ja Pavel Kiseleff.
Regulamentul Organic hallitus 1832 – 1856
158. Alexandru II Ghica[22] Alexander II. Ghika.jpg 1834 – 1842 Ghica
159. Gheorghe Bibescu[25] Paulus Petrovitz - Domnitorul Gheorghe Bibescu.jpg 1842 – 1848 Bibescu
160. Valakian vallankumouksellinen hallitus[9][22] 1848 Patriarkka Neofit II, jota avustivat Christian Tell, Ion Heliade Rădulescu, Ştefan Golescu, Gheorghe Magheru sekä Gheorghe Scurti.
161. Locotenenţa domnească[9][6]
(Kolmen sijaishallitus)
1848
Christian Tell, Ion Heliade Rădulescu ja Nicolae Golescu.
162. Osmanien ja Venäjän keisarikunnan miehitys[6] 1848 – 1851 Komentajat: Omar Pasha ja Alexander von Lüders.
163. Caimacam[6]
Constantin Cantacuzino
1848
164. Barbu Ştirbei[6] Ion Negulici, Barbu Ştirbei.jpg 1848 – 1853 Ştirbei
165. Venäjän keisarikunnan[6] miehitys 1853 – 1854
166. Osmanien miehitys[22]
1854
167. Itävallan keisarikunnan miehitys[22] 1854 – 1856 Komentajana: Johann Coronini-Cronberg.
168. Barbu Ştirbei[6] Ion Negulici, Barbu Ştirbei.jpg 1854 – 1856 Ştirbei
Autonominen protektoraatti (Pariisin rauha (1856) 1856 – 1859
169. Caimacam
Alexandru II Ghica
Alexander II. Ghika.jpg 18561858
170. Kolmen sijaishallitus[26] 1858 – 1859 Ioan Manu, Emanoil Băleanu ja Ioan A. Filipide.
171. Alexandru Ioan Cuza[6][26] Al I Cuza.jpg 1859 – 1862 Hallitsi myös Moldaviaa.
Valakian ja Moldavian liitto 1862 lähtien.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jussila, Tapani: Romania Passi. Helsinki: Kanki press, 2008. ISBN 978-952-99419-2-6.
  • Le Bass, Tom: Insight Guide Romania. Singapore: Apa Publications Ghmb & Co., 2007. ISBN 978-981-258-610-0. (englanniksi)
  • Korpela, Jukka: Itä-Euroopan historia keskiajalta 1700 -luvulle.. Helsinki: Gaudeamus, 1999. ISBN 951-662-772-2.
  • Georgescu, Vlad: The Romanians – A History. Columbus: Ohio State University Press, 1991. ISBN 0-8142-0511-9. (englanniksi)
  • Giurescu, Constantin C.: Istoria Românilor. Bukarest: , 1938. ISBN ISBN 973-684-169-3. (romaniaksi)
  • Stoicescu, Nicolae: Radu de la Afumaţi. Bukarest: Editura Militară, 1983. (romaniaksi)
  • Xenopol, A.D: Istoria romînilor din Dacia Traiană Vol. V. Iaşi: , 1896. (romaniaksi)
  • Djuvara, Neagu: Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne, s. 31. Bukarest: Humanitas, 1995. (romaniaksi)
  • Ionescu, Ştefan: Bucureştii în vremea fanarioţilor. Cluj-Napoca: Editura Dacia, 1974. (romaniaksi)
  • Hitchins, Keith: Românii (Käännös). Oxfort: Oxfort University Press, 1996. (englanniksi)
  • Harjula, Mirko: Romanian historia. Norderstedt, Saksa: Books on demand GmbH, 2009. ISBN 978-952-92-5264-0.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wallachia History Lonely Planet. Viitattu 2.10.2012.
  2. a b c d e f g Jussila.
  3. a b c d Georgescu, Vlad
  4. Korpela, s.68
  5. Korpela, s.68
  6. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Le Bass, Tom
  7. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Harjula, s.244
  8. [1] Tismanan kaupungin kotisivut. (viitattu 2.10.2012) (romaniaksi)
  9. a b c d e f g h Giurescu, Constantin
  10. Stoneman, s.218
  11. a b c d [2] Uutinen Romanian ja Portugalin yhteistyöstä. (viitattu 2.10.2012) (englanniksi)
  12. Jussila, s.121
  13. [3] Romanian Ortodoksinen kirkko. (viitattu 2.10.2012) (romaniaksi)
  14. a b c d e Stoicescu, Nicolae
  15. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Harjula, s. 245
  16. a b Xenopol, A.D
  17. Korpela, s.123
  18. Korpela, s.124
  19. [4] Romania-insider uutiset. (viitattu 2.10.2012) (romaniaksi)
  20. [5] Romanian ortodoksinen kirkko. (viitattu 2.10.2012) (romaniaksi)
  21. a b c d e f g h i j k l m n o Djuvara, Neagu
  22. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Harjula, s.246
  23. Ionescu, Ştefan
  24. [6] Chirtopherlong.co.uk (viitattu 2.10.2012) (englanniksi)
  25. Hitchins, Keith
  26. a b Harjula, s.247