Liminpuron seisake

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Liminpuron rautatieasema)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liminpuro
Perustiedot
Lyhenne Lmp
Rataosa Oulu–Kontiomäki
Sijainti 64°32′05″N, 027°15′46″E
Osoite Kongasmäentie 43, 91750 Liminpuro
Kunta Vaala
Etäisyydet Oulu 112 km,
Kontiomäki 54 km
Avattu 1930
Lakkautettu 1980-luku
Asemarakennus
Tyyppi laiturirakennus
Suunnittelija Thure Hellström
Materiaali puu
Purettu 1984 (hirret siirretty Rokualle)
Ratapiha
Raiteisto · pääraide
· muut raiteet purettu

Liminpuron seisake (lyh. Lmp) oli rautatieseisake Vaalan kunnassa sijaitsevassa Liminpuron kylässä rataosalla Oulu–Kontiomäki. Liikennepaikka sijaitsi Oulujärveen laskevan samannimisen pikkujoen länsirannalla.

Liikennepaikalla oli pieni Thure Hellströmin laatimien tyyppipiirustusten mukaan rakennettu pysäkkirakennus. Ratapiha käsitti pääraiteen lisäksi yhden läpiajettavan sivuraiteen junien kohtaamisia sekä tavaran kuormausta varten. Sekä liikennepaikkarakennus että ratapiha on purettu. Liikennepaikka lakkautettiin lättähattuliikenteen päättyessä 1980-luvulla.

Liikennepaikkarakennuksen hirret siirrettiin vuonna 1984 Rokualle, jossa niistä rakennettiin ravintolan yhteyteen kahvio ja vastaanottotilat.[1]

Liminpurossa pysähtyvät toisinaan Pohjois-Suomen Rautatieharrastajien operoimat lättähattumuseojunat. Entisen liikennepaikkarakennuksen paikka on museoliikennettä varten merkitty pienellä nimikyltillä.

Ratahallintokeskus on varannut uudelle suunnitellulle liikennepaikalle nimen Liminpuro ja liikennepaikkalyhenteen Lmp. Mahdollisesti avattava uusi Liminpuron liikennepaikka sijaitsee suunnilleen samalla kohdalla kuin entinen liikennepaikka.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hotelli Rokuanhovi: Historia − 1984 (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Luettelo rautatieliikennepaikoista 3.6.2007 (Varatut nimet, s. 74) 03.06.2007. Ratahallintokeskus. Viitattu 01.07.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.