Franz Stangl

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Franz Stangl (26. maaliskuuta 190828. kesäkuuta 1971) oli SS-upseeri ja Sobibórin ja Treblinkan keskitysleirien komendantti toisen maailmansodan aikana.

Stangl syntyi yövartijan pojaksi Altmünsterissa Itävallassa. Hänen suhteensa isään oli huono, hän pelkäsi tätä suuresti, ja tämä kuoli aliravitsemukseen 1916. Suhteestaan huolimatta Stangl sanoi oppineensa vihaamaan "isänsä univormua". Myöhemmin hän sanoi pitävänsä turvallisuudesta ja puhtaudesta, joita Itävallan poliisin univormut toivatlähde?. Stangl työskenteli nuoruudessaan kutojana, ja liittyi Itävallan poliisiin 1931. Kertomansa mukaan Stangl liittyi natsipuolueeseen Anschlussin jälkeen 1938. Stangl myös antoi natseille rahallista avustusta.

Stangl yleni poliisivoimissa nopeasti, ja järjesteli vanhojen poliisiviranomaisten pidätyksiä Itävallassa. 1940 Heinrich Himmlerin suoralla käskyllä, Stanglista tuli T-4 Eutanasiaohjelman ylitarkastaja eutanasiainstituutissa Schloss Hartheimissa, minne henkisesti ja fyysisesti vammaisia lähetettiin surmattaviksi. Siellä Stangl kohtasi ensimmäistä kertaa Christian Wirthin. 1942 hänet siirrettiin Puolaan missä hän työskenteli Odilo Globocnikin alaisena. Stangl oli Sobibórin komendantti maalis-syyskuussa 1942. Stangl väitti että Globocnik kertoi hänelle, että Sobibor oli tarvikeleiri armeijalle, ja leirin todellinen luonne selvisi hänelle, kun hän löysi metsään piilotetut kaasukammiot. Myöhemmin hän kertoi Globocnikin tiedottaneen, että Stangl saattoi tappaa "juutalaiset, jotka eivät työskennelleet tarpeeksi kovasti" ja Globocnik lähettäisi uusia tilalle.lähde?

Tänä aikana Stangl solmi uusia yhteyksiä Wirthiin, joka tänä aikana johti täysin toimivia Belzecin ja Chelmnon leirejä. Joko 16. tai 18. toukokuuta 1942 Sobibor tuli täysin toimintakuntoon. Kun Stangl oli johdossa, noin 100 000 surmattiin ennen konerikkoa lokakuussa, mihin aikaan Stangl oli lähtenyt leiristä. Sobiborin aikana Stanglin vaimo sai selville mitä leirillä tapahtui ja kysyi siitä mieheltään. Stangl kertoi hänelle “sinä tiedät, että tämä on palvelusasia enkä voi puhua siitä. Kaikki mitä voin sanoa tai kertoa on: mikä on väärin, minulla ei ole mitään tekemistä sen kanssa".lähde? Syyskuussa 1942 Stangl aloitti tehtävänsä Treblinkan tuhoamisleirillä. Treblinkassa hän aloitti juopottelun, ilmeisesti sen jälkeen, kun oli nähnyt kollegansa Wirthin seisomassa kuopan ääressä, joka oli täynnä palaneita ruumiita. Wirth oli huutanut mitä "moisille mätäneville jätteille piti tehdä".lähde?

Sodan jälkeen Stangl vaihtoi henkilöllisyyttä. Vaikka Yhdysvaltain armeija oli pidättänyt hänet 1945, ja vaikka oli ollut Itävallassa vähän aikaa vankilassa, hän pakeni Italiaan Sobibórin kollegansa Gustav Wagnerin kanssa. Vatikaanin viranomaiset, huomattavimpana piispa Aloïs Hudal, auttoivat häntä pakenemaan "rottalinjalla", ja hän saapui Syyriaan punaisen ristin pakolaispassilla. Hudalin toiminta aiheutti lehdistöskandaalin vuonna 1947,ja hän erosi 1951 ja asui Roomassa kuolemaansa saakka 1963. Stanglin perhe liittyi hänen seuraansa ja he muuttivat Syyriasta Brasiliaan 1951. Oltuaan vuosia muissa töissä Stangl sai töitä Volkswagen-tehtaalta São Paulossa ystäviensä avulla, ja käytti yhä omaa nimeään.

Hänen roolinsa leireillä tehtyihin joukkomurhiin oli Itävallan viranomaisten tiedossa, mutta hänestä julistettiin etsintäkuulutus vasta 1961. Huolimatta siitä, että hän rekisteröityi Brasilian Itävallan konsulaatissa omalla nimellään, vei kuusi vuotta ennen kuin natsien metsästäjä Simon Wiesenthal jäljitti hänet ja pidätytti hänet Brasiliassa. Hänet luovutettiin Länsi-Saksaan, jossa hänet todettiin syylliseksi 900 000 kuolemaan. Hän myönsi tappamiset, mutta sanoi: "Omatuntoni on puhdas. Tein vain yksinkertaisesti velvollisuuteni...".lähde? Hänet todettiin syylliseksi 22. lokakuuta 1970 ja tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Hän kuoli vankilassa Düsseldorfissa sydämen vajaatoimintaan 28. kesäkuuta 1971.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1. ^ Michael Phayer, The Catholic Church and the Holocaust
  • 2. ^ Sereny, Gitta Into That Darkness: from Mercy Killing to Mass Murder, a study of Franz Stangl, the commandant of Treblinka 1974
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Franz Stangl