Chris Jericho

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chris Jericho Rawissa vuonna 2010

Christopher Keith Irvine (s. 9. marraskuuta 1970 Manhasset, New York), paremmin tunnettuna kehänimellään Chris Jericho, on Amerikkalaissyntyinen kanadalainen showpainija, televisio- ja teatterinäyttelijä, kirjailija, radio- ja televisiojuontaja sekä Fozzyn laulaja. Hänet tunnetaan parhaiten painiurastaan WCW:ssä ja WWE:ssä. Jericho painii tällä hetkellä WWE:n Raw-brändissä.

Jerichon taiteilijanimi tulee saksalaisen metalliyhtyeen Helloweenin Walls of Jericho -albumin nimestä, joka taas tulee Jerikosta. Häntä kutsutaan myös nimellä Y2J.

Jericho painaa 103 kilogrammaa ja on 178 senttimetriä pitkä. Jerichoa valmensi entinen ammattilaispainija Keith Hart.

Chris Jericho on syntynyt Manhassetissä New Yorkissa ja kasvanut Winnipegissä Kanadan Manitobassa. Hän asuu vaimonsa ja lastensa kanssa Yhdysvalloissa kahdessa kaupungissa, Tampassa Floridan osavaltiossa sekä Los Angelesissa. Oman ilmoituksensa mukaan hän on kanadalainen. Hänellä on silti myös Yhdysvaltain kansalaisuus ja on näin sekä Kanadan että Yhdysvaltain kansalainen. Hänen isänsä Ted Irvine on entinen ammattilaisjääkiekkoilija, joka pelasi NHL:ssä.

Painiuran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jericho harjoitteli Stu Hartin ammattilaispainijaleirillä Calgaryssä Albertassa kesäkuusta syyskuuhun 1990. Debyytti ammattilaisena tapahtui 2. lokakuuta 1990, ja vuoden 1996 kesällä Jericho paini useissa pienissä vapaapainiyhtiöissä, kuten Bay Area Wrestling, World Wrestling Association, Catch Wrestling Alliance, New Japan Wrestling, Smoky Mountain Wrestling (missä hän oli aluksi tag teamissä nimeltä The Thrillseekers Lance Stormin kanssa) sekä Extreme Championship Wrestling. ECW:ssä Jericho voitti ECW World Television Championship -mestaruuden. Hän paini myös kerran maailman vanhimmassa painipromootiossa: Consejo Mundial de Lucha Libressä.

World Championship Wrestling[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 1996 Jericho teki ensiesiintymisensä WCW:ssä. 15. syyskuuta 1996 hän esiintyi ensimmäisessä Pay-per-view –ottelussaan Chris Benoit'ta vastaan.

1997[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jericho sai paljon menestystä uransa alkuaikoina WCW:ssä. 28. kesäkuuta Jericho voitti WCW Cruiserweight Championship –mestaruuden Los Angelesissa Sean "Syxx" Waltmanilta. Hän voitti mestaruuden uudelleen 12. elokuuta Alex Wrightilta.

1998[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1998 Jericho kääntyi pahikseksi voittamalla mestaruuden kolmannen kerran Rey Mysteriolta 24. tammikuuta Souled Out -tapahtumassa. Jericho pakotti Mysterion luovuttamaan tekemällä lopetusliikkeen "Liontamer". Ottelun jälkeen Jericho loukkasi Mysterion polven lyömällä sitä työkalupakilla. Mysterio joutui sen seurauksena olemaan puoli vuotta poissa kehästä.

Jericholla oli myöhemmin pitkä kiista Juventud Guerreran kanssa, koska tämä halusi Jerichon mestaruuden. Kiistan tuloksena oli "Title vs. Mask" -ottelu Super Brawlissa 22. helmikuuta San Franciscossa. Guerrera hävisi ottelun ja joutui riisumaan maskinsa. Tästä ottelusta alkaen Jericho alkoi kerätä ja pitää yllään kehässä hänen voittamiensa vastustajien tavaroita, kuten Guerreran maski ja Prince Iaukean havaijilainen puku.

Myöhemmin Jericho aloitti pitkän kiistan Dean Malenkon kanssa. Jericho ei kuitenkaan pitkään aikaan suostunut painimaan Malenkoa vastaan.

WCW Thunderin jaksossa Malenko voitti Jerichon, jolla oli päässään Guerreran maski. Maskin alta kuitenkin paljastui Lenny Lane, jonka Jericho oli lahjonut esittämään itseään. Tämä johti lyhyeen kiistaan Lanen ja Malenkon välillä. 15. maaliskuuta Jericho suostui lopulta painimaan Malenkoa vastaan ja voitti hänet. Malenko joutui näin jättämään ammattilaispainin.

J. J. Dillon merkitsi Slamboree 1998:n aikatauluun "Battle Royal" -ottelun, jonka voittaja saisi heti mestaruusottelun Jerichoa vastaan Cruiserweight Championship -mestaruudesta. Jericho suostui tähän ja 17. toukokuuta järjestettiin ottelu, jonka voittaja sai haastaa Jerichon. Ennen ottelun alkua Jericho tuli haukkumaan Battle Royalin muita ottelijoita, minkä jälkeen hän meni backstagelle kahville. Battle Royalin voitti lopulta paluun tehnyt Dean Malenko, jonka ei oltu kuitenkaan mainittu osallistuvan otteluun.

Jericholta oli näin viety mestaruus ovelan petoksen avulla. Jericho käveli ympäri Washingtonia yllään kyltti, jossa luki Conspiracy victim, eli salaliiton uhri.

Washingtonissa ollessaan Jericho löysi kongressin kirjastosta National Wrestling Alliancen sääntökirjan, jonka mukaan mestarin on tiedettävä ketä vastaan hän painii. Koska Malenkoa ei ollut ilmoitettu otteluun, Jericho saisi mestaruutensa takaisin. Malenko luovutti mestaruuden suosiolla Jericholle vain päästäkseen pian uudestaan painimaan häntä vastaan. Jericho voitti Malenkon The Great American Bashissä 14. kesäkuuta, kun Malenko diskattiin hänen lyötyä tuolilla Jerichoa.

"Bash at the Beach" -tapahtumassa paluun tehnyt Rey Mysterio voitti mestaruuden Jericholta "No disqualification" -ottelussa Dean Malenkon autettua häntä kielloista huolimatta.

13. heinäkuuta kuitenkin Jericho sai mestaruuden takaisin vedoten jälleen sääntökirjan sääntöön, jonka mukaan pidätetyn painijan sekaantuessa otteluun tulos ei ole pätevä.

Jericho kuitenkin hävisi mestaruuden Juventud Guerreralle ottelussa, jossa vierailevana tuomarina oli Dean Malenko. Jericho voitti tämän jälkeen WCW World Television Championship -mestaruuden Stevie Rayltä.

Pian tämän jälkeen Jericho aloitti kiistan Goldbergin kanssa. Jericho sai avustajikseen Ralphusin ja Jericholic Ninjan.

30. marraskuuta Jericho hävisi TV-mestaruutensa Konnanille.

1999[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jericho aloitti kiistansa Perry Saturnia vastaan aikaisin vuonna 1999. Kiista sisälsi monia erikoisia otteluita, joista muistettavin oli Souled Outissa käyty Loser Must Wear A Dress -ottelu, jonka Jericho voitti. Super Brawl IX:ssä käytiin uusi Dress-ottelu, jonka Jericho voitti jälleen. Saturn voitti Jerichon viimein Uncensored-tapahtumassa.

Jericho päätti WCW-uransa myöhemmin samana vuonna.

Word Wrestling Federation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WCW-uransa jälkeen ja hieman ennen WWF-uransa alkua Jericho paini jonkin aikaa japanilaisilla kiertueilla. 9. elokuuta Jericho nähtiin ensimmäisen kerran WWF:ssä Chicagossa, Illinois'ssa. Silloin The Rock oli kehässä, kun Jericho tuli areenalle ja ilmoitti nimekseen "Y2J".

2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jericholla oli kiistoja Chynan kanssa Intercontinental-mestaruudesta. Kuukausien väännön jälkeen mestaruus päätyi kuitenkin lopulta Kurt Anglelle.

2. huhtikuuta Jericho oli mukana Triple Threat -ottelussa Wrestlemaniassa Anglen ja Chris Benoitin kanssa Triple Threat -ottelussa, jonka panoksena oli Anglen Intercontinental-mestaruus sekä hänen WWF European -mestaruus. Ensimmäisen selätyksen tai luovutuksen saanut saisi Intercontinental-mestaruuden ja toisen selätyksen tai luovutuksen saanut saisi European-mestaruuden. Benoit selätti ensimmäisenä Jerichon, mutta Jericho selätti myöhemmin Benoitin ja sai näin European-mestaruuden. Jericho menetti mestaruutensa kuitenkin jo seuraavana päivänä RAW'ssa Eddie Guerrerolle, jota auttoi heeliksi kääntynyt Chyna.

17. huhtikuuta Jericho kohtasi Triple H:n WWF-mestaruusottelussa. Jerichon selätettyä Triple H:n tuomari Earl Hebner teki nopean laskun kolmeen ja mestaruusvyö siirtyi Jericholle.

Myöhemmin Jericholla oli jälleen kiista Chris Benoit'n kanssa. 4. toukokuuta Jericho voitti Benoitin ja WWF-mestaruuden toisen kerran, mutta hävisi mestaruuden Benoit'lle neljä päivää myöhemmin RAW'ssa.

Jerichon maine alkoi kasvaa Triple H:ta ja hänen vaimoaan Stephanie McMahonia vastaan käydyissä kiistoissa. Päätepiste oli Full Loaded 2000 -tapahtuma, jossa he ottelivat Last Man Standing -ottelussa. Jericho hävisi ottelun vain yhdellä sekunnilla.

Loppuvuonna Jericholla oli kahakoita muun muassa X-Pacin ja Kanen kanssa. Jericho voitti Kanen Last Man Standing -ottelussa Armageddonissa.

2001[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2001 Royal Rumblessa Jericho voitti Benoit'n Ladder-ottelussa ja voitti Intercontinental-mestaruuden kolmannen kerran. Hän oli puolustava mestari X-Pacia, Chris Benoit'ta ja Eddie Guerreroa vastaan. Wrestlemania 17:ssä Jericho puolusti jälleen Intercontinental-mestaruuttaan William Regalia vastaan ja voitti, mutta hävisi sen neljä päivää myöhemmin Triple H:lle RAW'ssa.

Toukokuussa Judgement Day -tapahtumassa Jericho ja Benoit voittivat Tag Team Turmoil -ottelun, jonka voittajille luvattiin mestaruusottelu Steve Austinia ja Triple H:ta vastaan heidän hallitsemastaan WWF Tag Team -mestaruudesta. Jericho ja Benoit voittivat ottelun, ja Jerichosta tuli ensi kertaa Tag Team -mestari. Jericho ja Benoit kuitenkin hävisivät mestaruutensa Dudley Boyzille 19. kesäkuuta.

Seuraavien kuukausien aikana WWF:ssä WCW- ja ECW-painijat yrittivät storylinen mukaan vallata WWF:n. Jericho pysyi WWF:n joukkojen puolella ja pysyi facenä eli hyviksenä. Jerichon takinkääntö heeliksi tapahtui hänen aloitettuaan kiistan The Rockin kanssa. Jericho voitti Rob Van Damin ottelussa, jonka voittaja sai mestaruusottelun The Rockia vastaan. Jericho kohtasi The Rockin No Mercyssä WCW World Heavyweight -mestaruusottelussa, jonka Jericho voitti Stephanie McMahonin avulla iskettyään The Rockia tuolilla. Seuraavana iltana Jericho ja The Rock unohtivat erimielisyytensä ja voittivat Tag Team -mestaruuden Dudley Boyzilta. Jerichosta tuli siten samanaikaisesti sekä WCW World Heavyweight -mestari että Tag Team -mestari. Hävittyään mestaruuden Testille ja Booker T:lle Jericho ja The Rock jatkoivat kiistaansa. 5. marraskuuta The Rock voitti Jerichon RAW'ssa.

9. joulukuuta Vengeancessa Jericho voitti The Rockin WCW World Heavyweight -mestaruuden ja Stone Cold Steve Austinin WWF Heavyweight -mestaruuden. Jerichosta tuli ensimmäinen samanaikaisesti molempia mestaruuksia pitävä mestari ja ensimmäinen WWF Undisputed -mestari. Kahden raskaansarjan mestaruusvyön haltijana Jericho oli uransa huipulla.

World Wrestling Entertainment[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikeusjutun seurauksena WWF muutti nimekseen World Wrestling Entertainment (WWE). Seuraavissa pay-per-view'ssä Jericho puolusti titteliään ensin The Rockia vastaan Royal Rumblessa ja sitten Stone Cold Steve Austinia vastaan No Way Outissa.

Jericho hävisi raskaansarjan tittelinsä Triple H:lle Wrestlemania 18:ssa. Tämän jälkeen Chris Jericho siirtyi SmackDown-miehistöön, jossa hän jatkoi kiistaansa Triple H:ta vastaan. Tuloksena oli Judgement Day -tapahtumassa käyty Hell In A Cell -ottelu, jonka Jericho hävisi.

Vähän ajan päästä Jericho siirtyi takaisin RAW'hon, jossa hän voitti Intercontinental-mestaruuden Rob Van Damilta ja voitti Christianin kanssa Tag Team -mestaruuden Kaneltä ja The Hurricanelta 14. lokakuuta.

Vuonna 2002 Jericho osallistui kaikkien aikojen ensimmäiseen Elimination Chamber -otteluun, jossa olivat mukana myös Shawn Michaels, Booker T, Triple H, Rob Van Dam ja Kane. Ottelun voitti lopulta Shawn Michaels, josta tuli uusi raskaansarjan mestari.

Armageddonissa 15. joulukuuta 2002 Jericho ja Christian hävisivät Tag Team -mestaruuden Booker T:lle ja Goldustille Fatal Four Way -ottelussa, johon osallistuivat myös Dudley Boyz sekä Lance Storm ja William Regal.

2003[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jerichon sisääntulo

Jericho aloitti kiistan Shawn Michaelsin kanssa 2003. 13. tammikuuta Jericho voitti Over-the-top-rope -ottelun Kanea, Rob Van Damia ja Batistaa vastaan ja sai näin valita sisääntulonumeronsa Royal Rumbleen. Jericho valitsi numeron 2 aloittaakseen ottelun numerolle 1 merkityn Michaelsin kanssa. Royal Rumblessa 2003 Jericho eliminoi Michaelsin iskemällä tätä terästuolilla. Myöhemmin Test eliminoi Jerichon jo pudonneen Michaelsin avustamana. Jericho sanoi ottelun jälkeen haastattelussa pitäneensä Michaelsia idolinaan ja että hän oli jopa yrittänyt pukeutua samalla tavalla kuin Michaels. Michaels ja Jericho kohtasivat Wrestlemania 19:ssä, jossa Jericho matki ottelun aikana Michaelsin liikkeitä ja tavaramerkkejä, kuten flying forearm ja Michaelsin tavaramerkiksi muodostunutta hyppyä jaloilleen kehän pinnasta. Tämän jälkeen Jericho poseerasi yleisölle Michaelsin tavaramerkiksi muodostuneella poseerauksella. Jericho teki myös hyvin samankaltaisen Sweet Chin Musicin, joka on Michaelsin lopetusliike. Loppujen lopuksi Michaels kuitenkin voitti ottelun. Jericho raivostui tästä niin paljon, että ottelun loputtua hän potkaisi Michaelsia nivusiin.

Tämän jälkeen Jericholla oli kiistaa Goldbergin kanssa, minkä jälkeen Jericho voitti Rob Van Damin luovutuksella 27. lokakuuta RAW'n jaksossa. Samalla Intercontinental-mestaruus siirtyi Jericholle. Steve Austin kuitenkin järjesti uusintaottelun, joka käytiin häkissä ja jonka Van Dam voitti.

2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jerichon kiista entistä parasta kaveriaan Christiania vastaan alkoi 30. elokuuta, kun Christian palasi RAW'hon. Jericho hävisi Christianille Wrestlemaniassa, kun Trish Stratus kääntyi häntä vastaan. Jericho voitti myöhemmin Stratusin ja Christianin Handicap-ottelussa Backlashissä. 12. syyskuuta Jericho voitti Christianin ladder-ottelussa, jossa oli panoksena Intercontinental-mestaruus. Jericho hävisi mestaruutensa Shelton Benjaminille Taboo Tuesdayssä häviten myös uusintaottelun seuraavalla viikolla.

2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wrestlemania 21:ssä oteltiin kaikkien aikojen ensimmäinen Money in the Bank -ottelu, jonka Jericho keksi. Ottelussa olivat vastakkain Shelton Benjamin, Edge, Chris Benoit, Kane ja Christian. Ottelun voitti Edge.

Jericho kääntyi jälleen heeliksi John Cenaa vastaan. Jericho kohtasi Cenan mestaruusottelussa SummerSlamissä. Seuraavana iltana Jericho kohtasi Cenan RAW'ssa ottelussa, jonka häviäjä saisi potkut. Jericho hävisi ottelun ja raivostui niin, että turvamiehet joutuivat kantamaan hänet pois kehästä.

2005-2007: Tauko painiympyröistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WWE:n viralliset WWW-sivut vahvistivat 28. heinäkuuta 2005, että Chris Jericho oli allekirjoittanut lyhyen jatkosopimuksen entisen umpeuduttua, minkä piti tapahtua 22. elokuuta häviöllä John Cenalle.

Tähän aikaan ei ollut tiedossa, palaisiko Jericho painimaan WWE:ssä tai missään promootiossa. Lisää spekulointia hieman Jerichon saamien "potkujen" jälkeen aiheutti Total Nonstop Action Wrestlingin eli TNA:n WWW-sivuilla näkynyt Jerichon tavaramerkkiposeeraus, joka antoi ymmärtää Jerichon jatkavan painiuraa TNA:ssa. Myöhemmin paljastui, että kyseessä oli Jerichon itsensä tekemä käytännön pila.

25. elokuuta Chris Jericho julkaisi lausunnon omilla WWW-sivuillaan, jossa hän ilmoitti olevansa henkisesti loppuunpalanut 15 raskaan painivuoden jälkeen. Hän sanoi lausunnossa myös, että tällä hetkellä painissa ei ole enää hänelle haasteita jäljellä ja että hän on saavuttanut jo kaiken mahdollisen. Jericho jatkoi lausunnossaan, että elokuussa painittu "You're fired"- eli "Saat potkut" -ottelu John Cenaa vastaan oli hänen viimeisensä "toistaiseksi". Jos paluu painiareenoille tulisi ajankohtaiseksi, se tapahtuisi WWE:n riveissä. Lausunto hävisi pian ilmestymisen jälkeen Jerichon WWW-sivuilta.

Pian Jerichon virallisille WWW-sivuille ilmestyi erillinen lehdistötiedote, jossa hän ilmoitti keskittyvänsä heavy metal -yhtyeensä Fozzyn kiertueisiin, näyttelemiseen, omaan radioshow'hun ja televisiotöihin VH1- ja MuchMusic-musiikkikanavilla.

Painisivusto Backstagewrestling.com ilmoitti 14. joulukuuta 2005, että Jericho on allekirjoittanut sopimuksen muistelmiensa kirjoittamisesta otsikolla "A Lion's Tale".

2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2007 syksyllä huhut Jerichon paluusta WWE:hen kuitenkin kasvoivat, koska RAW'ssa oli esitetty oudot Save_us.222, Savior_self ja No Mercyssä 2nd_coming videot. Fanit löysivät niistä viittauksia Chris Jerichoon. Uusissa videoissa esiintyi teksti "break_the_walls", joka vahvasti viittaa Jerichon tunnuskappaleessakin esiintyvään lauseeseen "break the walls down" (suom. murretaan [Jerikon] muurit).

Jericho palasi virallisesti WWE:hen 19. marraskuuta 2007 keskeyttäen Randy Ortonin promotilaisuuden ja samalla julistaen, että hän on tullut takaisin aikoen pelastaa RAW'n itse Randy Ortonilta. Chris Jerichon uusi lopetusliike on The Codebreaker.

2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JeriShow

Royal Rumblessa vuonna 2008 Jericho kohtasi JBL:n ja hävisi ottelun diskauksella. Pian Royal Rumble:n jälkeen Jericho nimettiin Jeff Hardyn ykköshaastajaksi tämän Intercontinental-mestaruuteen. 10. maaliskuuta 2008 esitetyssä RAW'ssa Jericho voitti Jeff Hardyn ja Jerichosta tuli Intercontinental-mestari ennätyksellisen kahdeksannen kerran. Vielä samalla viikolla 14. maaliskuuta Chris Jericho esiintyi ensimmäistä kertaa SmackDown!-kehässä kuuteen vuoteen ja voitti ottelussaan MVP:n.

Unforgiven-tapahtumassa 7. syyskuuta 2008 Jericho otteli kahdessa ottelussa; ensimmäisen hän hävisi Shawn Michaelsille, ja toisessa hän korvasi loukkaantuneen CM Punkin, jonka Randy Orton Punt Kick -liikkeellään rampautti, eikä tämä voinut osallistua otteluun. Kyseinen ottelu oli raskaansarjan maailmanmestaruusottelu, jonka hän voitti nousten uudeksi mestariksi. Hän hävisi vyönsä Cyber Sundayssa Batistalle, mutta voitti sen takaisin Raw 800 -juhlajaksossa. Mutta hän hävisi mestaruutensa Suvivors Series 2008 -tapahtumassa John Cenalle. Armageddonissa Chris yritti voittaa mestaruuden mutta hävisi. Samana vuonna Chris Jericho voitti vuoden painija -palkinnon Raw'n 800:n osan juhlajaksossa.

2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jericho oli mukana Royal Rumble -ottelussa, mutta hänet eliminoi The Undertaker. Jericho karsiintui Elimination Chamber -otteluun, joka taistellaan World Heavyweight -mestaruudesta, voitettuaan CM Punkin Codebreakerillaan. Hän hävisi ottelun eliminoitumalla neljäntenä. Seuraavissa RAW-ohjelmissa hän on pieksinyt ja haukkunut legendoja. Sen seurauksena hän otteli WrestleMania 25 Handicap ottelun "Superfly" Jimmy Snukaa, "The Dragon" Ricky Steamboatia ja "Hot Rod" Roddy Piperia päin. Hän voitti heidät kaikki ja WWE Draft 2009 hänet draftattiin SmackDown!iin. Myöhemmin Judgement Dayssa Jericho hävisi Rey Mysteriolle ja Mysterio piti WWE Intercontinental Champion- tittelin itsellään. Pian Extreme Rulesissa Jericho voitti WWE Intercontinental-mestaruuden itselleen.

Jericho World mestarina

The Bash -tapahtumassa Rey Mysterio voitti Jericholta Intercontinental-mestaruuden takaisin ja samassa tapahtumassa Jericho voitti Edgen kanssa Unified Tag Team -mestaruudet Triple Threat Tag Team -ottelussa. Edge loukkaantui pari viikkoa tag team mestaruuden voiton jälkeen hyläten Edgen jolloin Edge kääntyi Faceksi, sen jälkeen Jericho otti joukkue parikseen The Big Show:n jonka kanssa hän voitti Yhdidtetyt Tag mestaruudet The Bashissa. Night of Championissa he kohtasivat Cody Rhodesin ja Ted DiBiasen onnistuneesti. SummerSlamissa he kohtasivat Cryme Tymen, jotka Jericho & Show voittivat. Breaking Pointissa Show & Jericho voittivat MVP:n ja Mark Henryn. Hell in a Cell:ssä Big Show ja Jericho kohtasivat pitkä aikaiset ystävät Rey Mysterion ja Batistan. Jeri-Show säilytti mestaruudet. Bragging Right:ssa Jericho osallistui Team RAW vs. Team SmackDown matsiin, jonka voitti Team SmackDown. Survivor Seriessä Jericho ja Big Show kohtasi The Undertakerin Triple Threat ottelussa, mutta 'Taker voitti luovutuksella. WWE TLC: Tables, Ladders & Chairsissa Jeri-Show hävisi Yhdistetyt Tag mestaruudet D-Generation X:lle TLC matsissa.

2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jericho voitti viidennen kerran raskaansarjan maailmanmestaruuden 21. helmikuuta 2010 Elimination Chamber -tapahtumassa silloiselta mestarilta The Undertakerilta. WrestleMania XXVI:ssä Jericho puolusti mestaruuttaan Edgeä vastaan voitokkaasti. Jericho kuitenkin menetti mestaruutensa ensimmäisessä WrestleManian jälkeisessä SmackDown-jaksossa Jack Swaggerille, joka lunasti kyseisessä jaksossa WrestleManiassa voittaneensa Money in the Bank -salkun. Seuraavassa maksu-tv-lähetyksessä eli Extreme Rulesissa Jericho kohtasi WrestleMania-revanssissa Edgen. Ottelu oli Steel Cage -ottelu, ja se päättyi Edgen voittoon. Vuoden 2010 draftissa Jericho siirrettiin SmackDown!:sta RAW'n riveihin. Over the Limit tapahtumassa Jericho ja The Miz ottelivat Tag Team mestareita Hart Dynastya vastaan mutta eivät onnistuneet voittamaan mestaruuksia. Kuukausi myöhemmin Jericho hävisi Evan Bournelle WWE Fatal 4 Way tapahtumassa mutta voitti Bournen uusintaottelussa seuraavana iltana jolloin hän laittoi ottelun panokseksi painiuransa. 19. heinäkuuta hänen jouduttua Rawissa The Nexusin hyökkäyksen kohteeksi hän vaikutti kääntyvän faceksi kun hän osallistui otteluun Edgen, John Morrisonin, R-Truthin, Great Khalin, Bret Hartin ja joukkueen johtaman John Cenan kanssa The Nexusia vastaan SummerSlam (2010) tapahtumassa. Kuitenkin pari viikkoa tiimiin liittymisen jälkeen, Jericho kritisoi Cenan syytä perustaa kyseinen tiimi SummerSlamiin mistä seurasi ottelu heidän välilleen jossä häviäjä jättää tiimin. Ottelun hävisi Jericho. Matsin jälkeen Cena tarjosi paikkaa takaisin tiimiin, mutta Jericho kieltäytyi. Tämän jälkeen Jericho ja Edge (joka oli jättänyt tiimin myös samana iltana) sopivat riitansa ja liittoutuivat jälleen ennen kuin Rawin toimitusjohtaja ilmoitti matsin jossa heitä vastaan ovat Bret Hart ja John Cena sekä The Nexusin jäsenet lumberjackeina. Tämä ottelu julistettiin tasapeliksi kun Nexus yritti hyökätä Cenan ja Hartin kimppuun kunnes Morrison, R-Truth sekä takaisin tiimiin liittyneet Jericho ja Edge ajoivat Nexusin pois kehästä. Jericho ja muu tiimi voittivat Nexusin SummerSlamissa. Pian sen jälkeen Jerichon paljastettiin olevan yksi kilpailija Night of Champions (2010) tapahtumassa Six-Pack Challenge ottelussa WWE Championshipistä jota piti silloin hallussaan Sheamus. Kaksi viikkoa myöhemmin Rawissa Jericho menetti paikkansa mestaruusottelussa hävittyään John Morrisonille toimitusjohtajan määräämässä ottelussa. Kuitenkin 13. syyskuuta Rawissa Jericho pääsi takaisin mukaan mestaruusotteluun voitettuaan The Hart Dynastyn handicap Steel Cage matsissa. Hän ei kuitenkaan voittanut mestaruutta Night of Championsissa oltuaan ensimmäinen eliminoitu. 27. syyskuuta Jericho kohtasi illan pääottelussa Randy Ortonin. Ottelun voitti diskauksella Sheamusin häirinnän vuoksi Orton joka vielä ottelun jälkeen iski Jericholle punt kickin jolloin Jericho piti kantaa kehästä pois paareilla. Jericho otti sen jälkeen taukoa WWE:stä, sillä hän lähti kiertueelle bändinsä Fozzyn kanssa. Kohta tämän jälkeen Jerichon profiili siirrettiin Rawin sivuilta Alumniin (WWE:stä poistuneiden painijoiden sivulle). Myöhemmin haastattelussa Jericho ilmoitti tekevänsä varmasti paluun WWE:hen, mutta ei tiedä vielä milloin.

2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chris Jericho palasi vuonna 2012 WWE:hen Monday night Rawssa,monen viikon jälkeisten mystisten promo videoiden lähettämisen jälkeen, mutta poistui sanomatta yhtään mitään, kukaan ei tiedä mitä hän tarkoitti, sillä hän itki raa'sti. Tämä toistettiin joka viikko noin kuukauden ajan, käyttäen aina eri tunnetiloja. Jericho ilmoitti Rawssa osallistuvansa Royal Rumble otteluun, ja vannoi voittavansa sen samalla sanoen että se tulee olemaan "The end of the world as you know it". Jericho selvisi Rumble ottelussa kahden viimeisen painijan joukkoon elimnoituaan 28 muuta, mutta hävisi ottelun Sheamukselle. Rumblen jälkeen Jericho hyökkäsi WWE mestarin CM Punkin kimppuun kesken CM Punk vs Daniel Bryan, mestari vs mestari ottelun ja aloitti Punkin kanssa feudin viitaten siihen, että Punk on Jericho "wannabe" eli hän matkii ja varastaa Jerichon luomat lausahdukset, kuten Best In The World, jota Punk oli käyttänyt kesästä 2011 lähtien viitaten täten itseensä. Jericho osallistui Elimination Chamber otteluun joka käytiin WWE:n mestaruudesta. Kyseisen ottelun jälkeen seuraavassa Rawssa hän jatkoi feudiaan hallitsevan WWE mestarin CM Punkin kanssa voittaen No.1 Contender ottelun WrestleManiaan, jossa hän haastoi CM Punkin WWE mestaruudesta. Seuraavissa Raweissa Jericho kertoi ihmisille Punkin isän alkoholiongelmista ja Punkin sisaren huumeriippuvuudesta ja sanoen,että Punkin "Straight Edge" elämäntyyli oli keino välttää samaa kohtaloa. Jericho vannoi kääntävänsä Punkin alkoholistiksi voittamalla hänet WrestleManiassa ja viemällä Punkin mestaruuden itselleen. John Laurinaitis(Rawin ja SmackDownin hetkellinen toimitusjohtaja) teki Punkin ja Jerichon WreslteMania otteluun stipulaation, jonka mukaan CM Punk häviäisi WWE mestaruuden Jericholle, jos Punk diskattaisiin. Tämä sai Jerichon yllyttämään ja härnäämään Punkia jotta tämä tekisi jotain sääntöjen vastaista jotta Punk diskattaisiin. Punk ei kuitenkaan tehnyt mitään sellaista,vaan voitti ottelun Anaconda Vise luovutusliikkeellään kun Chris Jericho luovutti kyseiseen liikkeeseen. Seuraavissa kahdessa Rawssa Jericho jatkoi feudia Punkin kanssa hyökäten hänen kimppuunsa ja kaataen tämän päälle alkoholia sen jälkeen kun Mark Henry oli piessyt Punkin. Extreme Rules tapahtumassa Jericho kohtasi jälleen Punkin WWE mestaruudesta Chicago Street Fight -ottelussa, muttä hävisi kyseisen ottelun ja näin ollen epäonnistui toistamiseen WWE mestaruuden tavoittelussa. Jericho haastoi Over The Limit tapahtumassa hallitsevan World Heavyweight mestari Sheamuksen yhdessä Alberto Del Rion ja Randy Ortonin kanssa Fatal-Four Way ottelussa. Sheamus kuitenkin säilytti mestaruutensa selättämällä Jerichon. Huhtikuun lopussa WWE house show’ssa, Brasiliassa, Jericho polkaisi Brasilian lippua, jonka johdosta paikalliset viranomaiset olivat vähällä pidättää hänet. Jericho pyysi yleisöltä anteeksi, ja show jatkui normaalisti. Samana päivänä WWE langetti Jericholle 30 päivän hyllytyksen, jota pidettiin myös tapana saada hänet pois televisiosta jotta hän pääsee aloittamaan kiertueen bändinsä Fozzyn kanssa. Kesäkuun 25. päivän Rawssa Jericho teki paluun keskeyttän John Cenan ja ilmoitti itsensä kolmantena miehenä Money In The Bank otteluun Cenan,Big Show’n,Kanen ja The Mizin kanssa, jonka voittaja saisi mahdollisuuden haastaa WWE mestarin vuoden sisällä milloin haluaa. Jericho ei pystynyt voittamaan tuotakaan ottelua. Money In The Bank tapahtuman jälkeisessä Rawssa Jericho keskeytti SmackDownin Money In The Bank ottelun voittajan Dolph Zigglerin, joka alkoi puhua että Jericho olisi menettänyt otteensa kehässä ja että hän ei pysty voittamaan enää isoja otteluita. Tämän jälkeen Jericho iski Zigglerille Codebreakerin ja teki samalla face turnin kääntyen pahiksesta hyvikseksi. SummerSlam tapahtumassa Jericho palasi vanhaan "Y2J" hyvis hahmoon,ja kohtasi Zigglerin SummerSlamissä. Jericho voitti kyseisen ottelun kun Ziggler luovutti Jerichon "Walls of Jericho" luovutusliikkeeseen. Seuraavassa Rawssa,Rawin GM AJ Lee teki ottelun,jonka panoksena oli Zigglerin Money In The Bank salkku ja Chris Jerichon WWE sopimus. Ziggler voitti kyseisen ottelun ja näin ollen Jericho jätti WWEn ja lähti kiertueelle Fozzyn kanssa, päättäen kolmannen paluunsa WWEssä.

2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chris Jericho teki shokeeraavan yllätyspaluun 27.tammikuuta järjestetyssä Royal Rumble tapahtumassa ja kyseisessä ottelussa, ollen toinen osallistuja ja hän aloitti ottelun Dolph Zigglerin kanssa. Jericho kesti yli 47 minuttia kyseisessä ottelussa, ennen kuin Ziggler eliminoi hänet. Seuraavassa Rawssa Jericho paljasti Zigglerille ja tämän tyttöystävälle,AJ Leelle, että uusi Rawin GM, Vickie Guerrero, oli palkannut hänet takaisin. Guerrero laittoi Zigglerin ja Jerichon Tag Team otteluun Team Hell No:ta(Kane ja Daniel Bryan) vastaan. Ottelu päättyi kun Kane iski Chokeslam liikkeensä Zigglerille sen jälkeen kun Jericho oli tönäissyt Kanea, mutta tämä luuli sen olleen Ziggler. Seuraavalla viikolla Jericho voitti WrestleMania rematch äänestyksen, jossa selvisi että hän kohtaa CM Punkin illan Main Eventissä. Jericho ja Punk ottelivat pitkän ja hyvä ottelun, jonka Punk voitti. 11.helmikuuta Jericho voitti Daniel Bryanin ja ansaitsi paikkansa Elimination Chamberissä World Heavyweight Championshipistä. Hän oli kolmen viimeisen miehen joukossa, mutta Randy Orton eliminoi hänet. Seuraavana iltana Jericho liitoutui Rybackin ja Sheamuksen kanssa kohtamaan The Sheildin(Dean Ambrose,Seth Rollins,Roman Reigns) 6 Man Tag Team ottelussa mutta hävisi kun Dean Ambrose selätti Jerichon. 11.maaliskuuta hän kohtasi The Mizin ykköshaastajuus matsissa Wade Barrettin Intercontinental mestaruuteen,mutta ottelu päättyi ratkaisemattomana kun Barrett hyökkäsi molempien miesten kimppuun. Sen seurauksena molemmat miehet laitettiin ottelemaan Barrettia vastaan hänen Intercontinental mestaarudesta,mutta Barrett säilytti mestaruutensa. Jericho aloitti feudin Fandangon kanssa ja kohtaa tämän WrestleMania 29 tapahtumassa.

Painissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Codebreaker
 • Lopetusliikkeet
  • Breakdown (Full Nelson Facebuster) (2001-2002)
  • Codebreaker (Double knee Facebreaker) (2007-nykyinen)
  • Lionsault (Springboard Moonsault)
  • Walls of Jericho (Elevated Boston Crab)
 • Lempinimet
  • "Y2J"
  • "The Ayatollah of Rock 'n' Rolla"
  • "The First (Ever) Undisputed (WWF/E) Champion"
  • "Highlight of the Night"
  • "Larger than Life"
  • "Lionheart"
  • "The Manitoban Jet"
  • "The Mental Mastermind"
  • "The Man of 1004 Holds"
  • "The Millennium Man"
  • "The King of the World"
  • "The Real Face of SmackDown"
  • "The Best In The World At What He Does"
 • Sisääntulo musiikki
  • "Break The Walls Down" esitti Adam Morenoff ja Jim Johnston loi

Mestaruudet ja saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jericho on 9 kertainen Intercontinental mestari
 • Canadian Rocky Mountain Wrestling
  • CRMW Heavyweight mestaruus (1 kerta)
  • CRMW North American Tag Team mestaruus (2 kertaa) -Lance Stormin kanssa
 • Consejo Mundial de Lucha Libre
  • NWA World Middleweight mestaruus (1 kerta)
 • Extreme Championship Wrestling
  • ECW World Television mestaruus
 • Pro Wrestling Illustrated
  • PWI Vuoden "Comeback" (2008)
  • PWI Vuoden Feudi (2008) Shawn Michaelsia vastaan
  • PWI Vihatuin Painija (2002, 2008)
  • PWI 2. paras painija vuonna 2009
 • World Championship Wrestling
  • WCW Cruiseweight mestaruus (4 kertaa)
  • WCW World Television mestaruus (1 kerta)
 • World Wrestling Federation/World Wrestling Entertainment
  • WCW mestaruus (2 kertaa)
  • World Heavyweight mestaruus (3 kertaa)
  • WWF European mestaruus (1 kerta)
  • WWF Hardcore mestaruus (1 kerta)
  • WWF/E Intercontinental mestaruus (9 kertaa)
  • WWE Tag Team mestaruus (2 kertaa) -Edgen ja Big Show’n kanssa
  • WWF Undisputed mestaruus (1 kertaa)
  • WWF/E World Tag Team mestaruus (4 kertaa) -Chris Benoitin, The Rockin, Christianin, Edge & Big Show’n kanssa
  • Slammy Award Superstar of the Year (2008)
  • Slammy Award Tag Team of the Year (2009) -Big Show’n kanssa
  • 9. Triple Crown mestari
  • 4. Grand Slam mestari
 • Wrestle Assocation "R"
  • WAR International Junior Heavyweight mestaruus (1 kerta)
  • WAR International Junior Tag Team mestaruus (1 kerta) -Gedon kanssa
 • World Wrestle Assocatio
  • WWA World Tag Team mestaruus (1 kerta) -El Dandyn kanssa
 • Wrestling Observer Newsletter
  • Parhaat haastattelut (2003, 2008, 2009)
  • Vuoden Feudi (2008) Shawn Michaelsia vastaan
  • Vuoden matsi (2008) No Mercy:ssä Shawn Michaelsia vastaan
  • Vuoden aliarvostetuin painija (1999, 2000)
  • Vuoden Painija (2008, 2009)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Chris Jericho.