Adam Copeland

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Edge

Adam Joseph Copeland (s. 30. lokakuuta 1973), joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Edge, on kanadalainen entinen showpainija. Hänet tunnetaan parhaiten ajastaan World Wrestling Entertainmentissa. Lopetusliikkeinään Edge käytti Spearia ja Edgecutionia. Hän painaa 110 kiloa ja on 196 senttiä pitkä. Oikeasti hän on noin 193 senttiä pitkä, ja paino alhaisempi. Edgen tunnusmusiikki on Alter Bridge yhtyeen tekemä kappale Metalingus.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painiuran alku (2000-2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edgen painiura WWE:ssä lähti nousuun, kun hän hävisi joukkuemestaruuden ystävänsä Christian kanssa vuonna 2000. Christian petti Edgen kun hän voitti King of The Ring- turnauksen. Vuonna 2002 Edge draftattiin Smackdowniin, jossa hän aloitti feudin Kurt Anglen kanssa. Edge voitti Kurt Anglen Hair vs Hair- ottelussa Judgement day:ssä. Hän myös voitti WWE Tag team mestaruudet Rey Mysterion kanssa.

Ensimmäinen mestaruus ja feudi DX:n kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2006 tammikuussa New Year Revolution -tapahtumassa Edge voitti ensimmäisen kerran WWE:n mestaruusvyön John Cenaa vastaan, käyttäen Money in The Bank- salkkunsa sen jälkeen, kun Cena oli puolustanut vyötä viittä muuta painijaa vastaan. Hän menetti mestaruuden vain kolmen viikon jälkeen 29. tammikuuta John Cenalle. Uuden tilaisuuden Edge sai 3. heinäkuuta Triple Threat -ottelussa Rob Van Damia ja John Cenaa vastaan. Edge voitti ottelun, joten ensimmäistä kertaa miltei viiteen vuoteen mestaruusvyö vaihtoi omistajaa RAW-ohjelmassa, ja Edgestä tuli toisen kerran WWE:n mestari. Revanssia yli kaksi kuukautta hakenut John Cena voitti Edgen Unforgiven -tapahtumassa 17. syyskuuta TLC-mestaruusottelussa (Tables, Ladders and Chairs, suom. Pöydät, tikapuut ja tuolit -ottelu).

TLC:n häviön myötä Edge on keskittynyt Randy Ortonin kanssa D-Generation X:n (Triple H ja Shawn Michaels) tuhoamiseen. Cyber Sunday -ottelutapahtumassa Edge ja Orton voittivat DX:n, ja pari viikkoa myöhemmin Raw'ssa Edge ja Orton voittivat World Tag Team -mestaruuden Ric Flairilta ja Roddy Piperiltä. He hävisivät vyöt tammikuun lopussa John Cenalle ja Shawn Michaelsille.

Raskaan sarjan maailmanmestariksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän jälkeen Edge riiteli vähän aikaa George Bushin kanssa mutta voitti Mr. Kennedyä vastaan käydyn ottelun Kennedyn voittamasta Money in The Bank -salkusta. Seuraavassa SmackDownissa Edge käytti Money in The Bank -salkkunsa ja selätti Undertakerin, joka oli otellut Batistaa vastaan Steel cage match -ottelun ja ollut Mark Henryn hyökkäyksen kohteena. Edgestä tuli näin World Heavyweight Champion (suom. Raskaan sarjan maailmanmestari).

Edge World Heavyweight mestarina

Mestaruuskausi ja feudi The Undertakerin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mestaruuskautenaan Edge voitti monia suuria nimiä, kuten The Undertaker ja Batistan. Hänen piti puolustaa mestaruutta Kanea vastaan The Great American Bashissa, mutta joutui luopumaan mestaruudestaan heinäkuussa Kanen runneltua häntä pahasti. Mestaruusvyöstä käytiin 20 Battle Royale -ottelu, minkä The Great Khali voitti. Kun Edge palasi jälleen kehään, hän sotki The Undertakerin ja Batistan Hell in Cell -maailmanmestaruusottelun ja sai tästä rangaistukseksi maailmanmestaruusottelun Batistaa vastaan. Ottelun sotki The Undertaker, joka oli katkera Edgelle. Ottelun jälkeen Teddy Long määräsi maailmanmestaruuskolmiottelun Edgen, Batistan ja The Undertakerin välille Armageddonissa joulukuussa 2007. Edge käytti ottelussa Major brother'seja apunaan ja voitti mestaruuden.

Ensimmäistä kertaa Edge puolusti mestaruuttaan Royal Rumblessa Rey Mysteriota vastaan. Ottelussa Vickie Guerrero auttoi häntä hädän hetkillä, ja Edge säilyi maailmanmestarina. No Way Outissa määrättiin maailmanmestaruusottelu WrestleMania 24:seen Edgen ja The Undertakerin välille. Undertaker voitti ottelun ja säilytti voittamattoman Wrestlemania putkensa 16-0 ja tuli samalla toisen kerran maailmanmestariksi. Edge sai uusinnan Backlashiin, mutta ottelu päättyi, kun Edge vietiin paareilla pois. Undertaker joutui neljättä kertaa ottelemaan Edgeä vastaan One Night Stand -tapahtuman TLC-ottelussa. Jos Undertaker olisi hävinnyt, hänen uransa olisi päättynyt. Edge voitti ottelun Ryderin, Hawkinsin, Chavo Guerreron ja Bam Neelyn autettua häntä, ja Undertakerin ura päättyi. Samalla tavalla Edge puolusti mestaruutta onnistuneesti Night of Champions -tapahtumassa Batistalta, mutta hävisi seuraavassa RAW:issa CM Punkille sen takia että Batista kävi hänen kimpuunsa ennen ottelua. Edge jätti tyttöystävänsä Vickie Guerreron heinäkuussa SmackDownissa, mutta he palasivat yhteen Vickien keskeyttäessä Edgen häviön partaalla olleen ottelun Big Show'ta vastaan. He menivät pari viikkoa myöhemmin naimisiin.

Häät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smackdownin erikoisjaksossa, jossa juhlittiin Edgen ja Vickien häitä, Triple H:n näytti hääparille kuvaa Edgestä suutelemassa WWE:n uusinta tähteä, Alicia Foxia. Tällöin Vickie sai tietää Edgen pettäneen häntä. Vickie raivostui, ja seuraavan viikon Smackdownissa Vickie näytteli antavansa anteeksi Edgelle, mutta yllättikin hänet ja yleisön julistamalla, että Edge ottelisi Summerslamissa Undertakeria vastaan Hell in a Cell -ottelussa. Edge hävisi ottelun. Ottelun jälkeen Undertaker palasi häkkiin ja ´´poltti`` Edgen.

Jälleen mestariksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edge vs. Jeff Hardy

Edge kuitenkin palasi Survivor Seriesissä ja voitti jälleen WWE:n Mestaruuden. Edge hävisi mestaruutensa vuoden 2008 Armageddonissa Jeff Hardylle. Ottelussa oli mukana myös Triple H. Royal Rumble -tapahtumassa 2009 Edge voitti mestaruuden uudelleen Jeff Hardylta. No Way Out:ssa Edge hävisi WWE:n mestaruutensa hävittyään ensimmäisenä Elimination Chamber matsissa. Ei edes kahta tuntia, kun Edge pieksi Kofi Kingstonin ja meni oma-aloitteisesti toiseen Elimination Chamber matsiin, joka taisteliin World Heavyweight mestaruudesta. Edge tuli kehään viidentenä ja selätti John Cenan ja toiseksi viimeisimmän Rey Mysterion, jonka myötä hänet julistettiin nelinkertaiseksi Maailman raskaansarjan mestariksi. 2. maaliskuuta Edge voitti John Cenan diskauksella lyömällä Cenaa mestaruusvyöllä (Ottelu oli maailman raskaan sarjan mestaruudesta), mutta ottelun jälkeen Vickie Guerrero ilmoitti Big Shown olevan #1 haastaja WrestleMania 25:sessa. John Cena pääsi myös mukaan otteluun näytettyään Edgen vaimon Vickie Guerreron suutelevan Big Show’n kanssa. Wrestlemania XXVssä Edge hävisi mestaruutensa ja voittajaksi julistettiin John Cena. Seuraavassa RAW:ssa Edge ilmoitettiin John Cenan vastustajaksi Backlashiin, otteluun joka tulisi olemaan Last Man Standing ja Last Chance matsi. Edge voitti kun Big Show chokeslammasi Cenan valonheittimeen ja Edge voitti World Heavyweight Championshipin jo viidennen kerran. Edge puolusti mestaruuttaan Jeff Hardya vastaan Judgement Day:ssä ja piti mestaruutensa. Edge hävisi mestaruutensa Jeff Hardylle Extreme Rulesissa, mutta ottelun lopussa Cm punk tuli kehään käyttämään sopimuksensa, ja iski väsyyneelle Hardylle go to sleepen ja vei mestaruuden. Seuraavan päivän RAW:ssa Edge haukkui Vickietä kelvottomaksi ja hyödyttömäksi ja halusi erota, koska Vickie erosi pääjohtajan hommasta (Edge paljasti kaikille että oli Vickien kanssa vain koska hänellä on valtaa). Seuraavan viikon RAW 3 for all:ssa nähtiin World Heavyweight-mestaruusottelu CM Punk vastaan Edge vastaan Jeff Hardy, mutta Punk säilytti mestaruutensa kipeästä polvesta huolimatta. Edge ja Chris Jericho tekivät yllätysvierailun The Bashissa ja voittivat yhdistyneet tag team mestaruudet(Edge hyökkäsi Spearilla ja selätti vastustajan).

Kaksi viikkoa ennen Night of championsiä Edge loukkasi jalkansa ja joutui leikaukseen. Pari päivää leikkauksensa jälkeen Edgeä haastateltiin siitä että milloin hän palaisi takaisin, mutta kesken haastatelun Chris Jericho tuli kehään ja syytti Edgeä siitä että Edge ei ollut välittänyt hänestä ja Chris solvasi Edgeä siitä että Edge on loukkaantumismagneetti ja että Edge on joukkueen heikoin lenkki. Edge vastasi kommentiin sillä että kun hän palaa hän tulee näyttämään ettei hän ole heikko ja Edge sanoi vielä että tulee lähettämään Chris Jerichon vuorostaan sairaalaan (tämän jälkeen yleisö alkoi hurrata Edgelle).

Paluu loukkaantumisen jälkeen (2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edgen Wrestlemania XXVI sisääntulo

Edge palasi 31. tammikuuta 2010 WWE:hen facena Royal Rumblessa tullen sisään 29:tenä. Hän eliminoi Chris Jerichon ja John Cenan voittaen Royal Rumblen. 22.helmikuuta 2010 Edge ilmoitti Rawissa käyttävänsä mestaruus mahdollisuuden Chris Jerichoa vastaan World Heavyweight Mestaruudesta. Hän otteli WrestleMania XXVI:ssä Jerichoa vastaan, mutta hävisi Jerichon lyötyä Edgeä mestaruusvyöllä päähän ja tehtyään Codebreakerin Edgelle. Ottelun jälkeen Edge kuitenkin iski Jerichon aidan läpi Spearilla. 16. huhtikuuta Edgellä oli mahdollisuus voittaa World Mestaruus Triple Threat matsissa SmackDownissa Jericho ja Swaggeria vastaan, mutta Swagger voitti ottelun. Extreme Rules 2010:ssä Edge kohtasi Jerichon uudelleen tällä kertaa steel cage matsissa jonka Edge voitti. Seuraavana iltana 2010 WWE Draftissa hän siirtyi RAW:iin ja myöhemmin samana iltana teki entiselle partnerille Randy Ortonille spearin mikä maksoi Ortonin ykkös haastaja paikan WWE Mestaruudesta John Cenaa vastaan. 30. huhtikuuta SmackDown:ssa Edge sanoi yleisölle ettei haluaisi lähteä RAW:hon, mutta Christian tuli kehään ja sanoi hänta valehtelijaksi ja halusi matsin Edgeä vastaan. Tämän jälkeen Edge kääntyi jälleen heeliksi ja sanoi ettei voi odottaa lähtevänsä show’sta ja kutsui yleisöä nukeiksi, joita Edge oli kontrolloinut esimerkiksi hokemalla Spear, Spear, Spear. Money in the bank, pay-per-viewissä Edge otteli MITB matsissa jonka The Miz lopulta voitti. 19. heinäkuuta Raw jaksossa Edge liittyi (heelinä) John Cenan, John Morrisonin, R-truthin, Chris Jerichon, The Great Khalin ja Bret Hartin tiimiin joka kohtaa Nexusin Summerslam 2010 tapahtumassa. Edege lähti tiimistä, ja liittoutui Chris Jerichon kanssa, mutta kun Nexus hyökkäsi heidän, ja Cenan, ja Bret Hartin kimppuun, hän kääntyi faceksi, ja tuli Jerichon kanssa takaisin Cenan tiimiin. Summerslamissa Cenan tiimi voitti Nexuksen, ja Edge oli Night Of Championsin 6-Pack matsissa WWE Mestaruudesta, mutta ei onnistunut voittamaan. Hell In A Cell PPV:ssä Edgellä oli matsi Jack Swaggeriä vastaan, jonka Edge voitti.

Paluu Smackdowniin ja uran lopettaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edge Tribute to the Troops tapahtumassa joulukuussa 2010.

Edgen riitelyn RAW:in toistaiseksi nimettömänä pysyvän toimitusjohtajan kanssa sai toimitusjohtajan vaihtamaan Edgen takaisin Smackdowniin. Smackdown paluussaan hän voitti Jack Swaggerin. 15. lokakuuta hän voitti Dolph Zigglerin ja ansaitsi paikan Smackdownin tiimiin Bragging Rights (2010) tapahtumaan. Tapahtumassa Edge voitti Bragging Rights pokaalin toisen kerran Smackdownille Rey Mysterion kanssa. Pian sen jälkeen hän aloitti feudin Kanen kanssa. Feudin kasvaessa Edge kidnappasi Kanen isän Paul Bearerin ennen heidän välistä mestaruusotteluaan Survivor Series (2010) tapahtumassa. Edge oli saanut ykköshaastajuuden voitettuaan Mysterion ja Alberto Del Rion. Mestaruusottelu päättyi tasapeliin. Edgen ja Kanen välisen Tables, Ladders and Chairs mestaruusottelun lähestyessä Edge jatkoi Kanen mielen sekoittamista mm. tuhoamalla erilaisia Paul Beareria muistuttavia nukkeja. 13. joulukuuta Rawissa Edge esitteli ja voitti "Oh Snap Meltdown of the Year" Slammy Award palkinnon hänen vanhan ystävänsä Christianin kanssa. 19. joulukuuta Edge voitti Kanen, Rey Mysterion ja Alberto Del Rion Fatal Four Way Tables, Ladders and Chairs matsissa TLC: Tables, Ladders & Chairs (2010) tapahtumassa jolloin hänestä tuli kuusinkertainen World Heavyweight Champion ja samalla kymmenkertainen World Champion. Royal Rumble 2011 tapahtumassa Edge voitti Dolph Zigglerin Heavyweight mestaruudesta matsissa jossa Edge olisi hävinnyt mestaruuden jos hän olisi käyttänyt Spear liikettään. Elimination Chamber 2011 tapahtumassa Edge otteli Elimination Chamber ottelussa mestaruudestaan Rey Mysteriota, Kanea, Drew McIntyrea, Big Show’ta ja Wade Barrettia vastaan ja voitti ottelun. WrestleMania XXVII:ssä Edge kohtasi Alberto Del Rion joka oli ansainnut mestaruusottelun Royal Rumble ottelun voitolla. Edge voitti ottelun.

11. huhtikuuta 2011 esitetyssä RAW-jaksossa Edge ilmoitti, että hänellä on diagnosoitu selkäydinahtauma, ja näin ollen hän noudattaa lääkärin neuvoja ja jää eläkkeelle showpainista. Hän ilmoitti myös luopuvansa World Heavyweight Championship -vyöstä. 15. huhtikuuta SmackDownissa Edge luopui virallisesti mestaruudestaan.

2014 Helmikuun alussa syntyi Edgen ja Beth Phoenixin ensimmäinen lapsi tyttö nimeltään Lyric.

Feudit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Lopetusliikkeet
  • Spear, joskus myös toiselta kehäköydeltä tehtynä.
  • Edgecator (Inverted Sharpshooter) - 2004-2011
  • Downward Spiral (Leg hook reverse STO) - 1998-2000
  • One man con-chair-to - käytetty lähinnä Hardcorematseissa
  • Edgecution / Impaler DDT (Lifting DDT)
 • Nimikkoliikkeet
  • Edge–O–Matic (Sitout rear mat slam)
  • Big boot
  • Camel clutch
  • Diving crossbody
  • Flapjack
  • Electric chair drop
  • Half nelson bulldog
  • Inverted DDT
  • Missile dropkick
  • Russian legsweep
 • Lempinimet
  • "King Edge the Awesome"
  • "Mr. Money in the Bank"
  • "Mr. Lucha de Apuesta"
  • "The Grand Puppetmaster"
  • "The Rated-R Superstar"
  • "The Ultimate Opportunist"
  • "The Master Manipulator"
 • Sisääntulomusiikit

Mestaruudet ja saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edge juhlii nelinkertaista WWE mestaruuttaan

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Adam Copeland.