Alkemisti (kirja)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alkemisti
O Alquimista
Alkuperäisteos
Kirjailija Paulo Coelho
Kieli portugali
Julkaistu 1988
Suomennos
Suomentaja Sanna Pernu
Kustantaja WSOY (Santiagon unelmat 1995)
Basar (Alkemisti 2002)
Julkaistu 1995 Santiagon unelmat
2002 Alkemisti
Sivumäärä 154 s.
ISBN 951-9107-39-8
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Alkemisti (port. O Alquimista)[1] on brasilialaisen kirjailijan Paulo Coelhon tunnetuin teos. Kirja julkaistiin Brasiliassa vuonna 1988. WSOY kustansi kirjan suomennoksen vuonna 1995 nimellä Santiagon unelmat.[1] Bazar Kustannus julkaisi saman suomennoksen uudelleen vuonna 2002 Alkemistina. Coelhon Alkemisti on käännetty 62 kielelle ja sitä on myyty yli 150 maassa.[2]

Alkemisti oli kirjana hyvin erilainen kuin Coelhon esikoisteos. Se on symbolinen ja monitasoinen, metaforin puhuva teos, joka kehottaa lukijoitaan pitämään unelmistaan kiinni. Kirja kuvastaa Paulo Coelhon yhdentoista vuoden mittaisia alkemian opintoja. Alkemistin tarina on saanut paljon vaikutteita argentiinalaisen Jorge Luis Borgesin kirjasta Tale of two dreams. Alkemisti kertoo nuoren paimentolaisen Santiagon aarteenetsintämatkasta Espanjasta kohti Egyptin pyramideja.

Warner Brothers on parhaillaan tekemässä Alkemistista elokuvaa. Oikeudet elokuvaversioon yhtiö hankki jo vuonna 1993. Imdb:n mukaan elokuva ilmestyy vuonna 2014.

Menestys ei seurannut kirjan julkaisua heti, sillä ensimmäistä painosta vuonna 1988 myytiin vain 900 kappaletta,lähde? eikä kustantaja halunnut tehdä uusintapainosta heikon menekin vuoksi. Paulo Coelho sai kuitenkin uuden mahdollisuuden löytäessään suuremman kustantajan, Roccon. Kun Rocco julkaisi Coelhon kolmannen kirjan Bridan, julkisuutta tuli niin paljon, että kiinnostus heräsi myös kahta aiempaa kirjaa kohtaan. Alkemistin suosio vain yltyi, ja 1993 kirjasta otettiin Yhdysvalloissa suuri ensipainos. Samana vuonna kirja nousi myyntitilastojen kärkeen Australiassa. Myös norjalainen kustantaja kiinnostui kirjan julkaisemisesta. Seuraavana vuonna kirja julkaistiin Ranskassa, sitten Italiassa ja muualla Euroopassa. Saksassa 1996 julkaistu kirja rikkoi tilastoennätyksiä pitämällä listapaikkansa Der Spiegelissä yli 306 viikkoa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fennica – Suomen kansallisbibliografia Viitattu 19.11.2011
  2. Santjordi-asociados.com, Viitattu 8.2.2007 (englanniksi)
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.