Zak McKracken and the Alien Mindbenders

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zak McKracken and the Alien Mindbenders
Kehittäjä Lucasfilm Games
Julkaisija Lucasfilm Games
Jakelija Steam ja GOG.com
Suunnittelija David Fox, Matthew Kane, David Spangler ja Ron Gilbert
Ohjelmoija David Fox, Matthew Kane
Pelimoottori SCUMM
Julkaistu 1988
Lajityyppi seikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus USK 12
Alusta Commodore 64, MS-DOS, Amiga, Atari ST, FM Towns
Lisenssi Ilmaisohjelma
Jakelumuoto levyke, CD-ROM
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Zak McKracken and the Alien Mindbendersin Atari ST:n demoversio
Zak McKracken and the Alien Mindbendersin FM Townsin käännös

Zak McKracken and the Alien Mindbenders (usein lyhyesti Zak McKracken) on LucasArtsin vuonna 1988 julkaisema seikkailupeli. Se oli toinen SCUMM-komentosarjakielellä julkaistu peli. Pelin juoni kertoo Maahan soluttautuneista avaruusolennoista, jotka aikovat orjuuttaa ihmiskunnan ja sensaationhakuisesta lehtimiehestä, joka aikoo tehdä tyhjäksi heidän suunnitelmat.

Peli parodioi monia nykyaikaisia salaliittoteorioita ja hengellisiä liikkeitä. Pelissä selviää muun muassa, että niin Gizan pyramidit kuin kasvot Marsissa rakensivat muinaiset humanoidit, Elvis Presley tuli ulkoavaruudesta ja Bermudan kolmiosta kaapataan lentokoneita avaruusaluksiin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pelin keskushenkilö on sensaatiolehdelle juttuja keksivä sanfranciscolainen Zachary "Zak" McKracken. Peli sijoittuu vuoteen 1997. Pelin dokumentaatiosta on pääteltävissä, että ihmisiksi naamioituneet avaruusolennot, caponialaiset, laskevat ihmiskunnan älykkyyttä lisäämällä puhelinlinjoille matalaa huminaa.

Zakin tehtäväksi koituu korjata ja aktivoida muinaisten skolarialaisten, jotka poistuivat 50 000 vuotta sitten Maasta, rakentama Maan puolustusjärjestelmä caponialaisten häätämiseksi. Hän saa avukseen kolme naista, jotka ovat Annie Larris, Melissa China ja Leslie Bennett. Annie on itsenäinen tieteenharjoittaja. Melissa ja Leslie ovat opiskelijoita, jotka näkemänsä unen opastamana ovat lentäneet asuntoautolla Marsiin. Unet muutenkin yhdistävät nelikkoa, sillä he pitävät niiden välityksellä telepaattista yhteyttä.

Varsinainen peli alkaa kuitenkin melko kaukana tästä juonesta. Seurattuaan esimiehensä antamaa johtolankaa Zak löytää sattumalta sinisen kristallin. Kristallin avulla hän tutustuu Anniehin. Skolarialaisten puolustusjärjestelmä tarvitsee toimiakseen vielä kaksi muuta kristallia ja koneen, joiden kappaleita joutuu etsimään ympäri Maata ja Marsia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Zak McKrackenin julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zak McKracken julkaistiin 10. lokakuuta 1988 aluksi Commodore 64:lle luotuna SCUMM version 1:llä. Samana vuonna se julkaistiin myös MS-DOSille.

Zak McKracken julkaistiin SCUMM version 2:lla MS-DOSille käännettynä samana vuonna myös Enhanced Versioniksi kutsuttuna. Merkittävin muutos oli korkeampi grafiikkaresoluutio. Vuonna 1989 se julkaistiin Amigalle ja Atari ST:lle. Amigan käännös hyödynsi koneen äänipiiriä ja siinä oli digitoituja ääniefektejä, mutta musiikkien soitinäänet oli jätetty kuitenkin varsin vaatimattomiksi.

Zak McKracken julkaistiin SCUMM version 3:lla käännettynä vuonna 1991 FM Townsille. Merkittävin muutos oli 256-värinen grafiikka 16-värisen sijaan. FM Townsin käännöksessä taustamusiikit ja -äänet tulivat CD:ltä. Pelistä julkaistiin myös demoversio Atari ST:lle ja FM Townsille.

Peli väitetään julkaistun myös Apple II:lle. Commodore 64:n käännöksen ohjekirjassa on myös Apple II:n latausohjeet, ja joillakin Internet-sivustoilla on maininta Apple II:n käännöksestä, kuitenkin puutteellisin tiedoin. Jotkin keräilijät ovat sitä mieltä, ettei kyseistä käännöstä ole julkaistu.

Zak McKracken on ainoa LucasArtsin peli, jota ei ole käännetty Macintoshille.

Peli julkaistiin englanniksi, ranskaksi, saksaksi, espanjaksi ja japaniksi. Japaninkielisessä FM Townsin käännöksessä hahmot olivat japanilaista manga-tyyliä muistuttavasti isompisilmäisiä.

Zak McKrackenin tekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maniac Mansionia varten kehitettyä SCUMM-komentosarjakieltä käyttävä Zak McKracken valmistui yhdeksässä kuukaudessa ideasta peliksi.

Zak McKrackenin ideoivat ja suunnittelivat David Fox, Matthew Kane, David Spangler ja Ron Gilbert. Fox ja Kane myös ohjelmoivat ja kirjoittivat pelin SCUMM-komentokieltä. Kane sävelsi ja sovitti pelin musiikit.

Zak McKrackenin kuvitukset tekivät Basilio Amaro, Martin Cameron, Mark J. Ferrari ja Gary Winnick. Winnick teki pelin animaatiot.

Edellä mainitut vastasivat Commodore 64 -käännöksestä. Muiden käännösten tekijät:

Zak McKrackenin maine ja perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zak McKrackenista tuli nopeasti suosittu seikkailupelien ystävien keskuudessa ja sillä on nykyään kulttimaine. Peli on melko tuntematon seikkailupelien klassikoiden joukossa verrattuna vaikkapa Maniac Mansioniin tai Space Questeihin, mahdollisesti siksi, ettei se saanut jatko-osia, sitä ei ollut saatavilla kovin monelle laitteelle eikä sillä monista SCUMM-peleistä poiketen ollut toistoarvoa ensimmäisen läpipeluun jälkeen. Suomessa Niko Nirvi arvosteli pelin C=lehdessä ja antoi sille vain kolme tähteä (Nirvi ei pitänyt erityisemmin seikkailupeleistä Leisure Suit Larrya lukuun ottamatta). Saman lehden Petri Teittinen kuitenkin kehui peliä omalla palstallaan (Baron Knightlore -palsta), ja lehden lukijat lähettivät palstalle julkaistavaksi vihjeitä peliin ja lopulta kokonaisia läpipeluuohjeitakin saapui Teittiselle postissa yli kymmenen kappaletta (joista yksi julkaistiin lehdessä).

Zak McKracken on erittäin mutkikas ja laaja, ja väitetään, että monet eivät ole jaksaneet pelata sitä läpi ilman läpipeluuohjetta. Lisävaikeutena pelissä on umpikujia, eli tiettyjen virheellisten ratkaisujen tai välinpitämättömän rahankäytön jälkeen peliä ei voi enää läpäistä. Myöhemmissä peleissään LucasArts pyrki karsimaan tällaiset. Peliä on haukuttu fanienkin keskuudessa sen lukuisista sokkeloista, joilla ei ole juuri muuta virkaa kuin pidentää pelin kestoa. FM Townsin käännöksessä joitakin sokkeloita on hieman helpotettu valaisemalla ne.

Juonen eeppisyyden ja monimuotoisuuden takia pelillä on edelleen aktiivinen fanikuntansa, joka on muun muassa työstänyt sille epävirallisia jatko-osia. Lucasfan Games julkaisi vuonna 2002 suppean jatko-osan The New Adventures of Zak McKracken. Jatko-osan Zak McKracken Between Time And Space odotetaan valmistuvan pian ja Zak McKracken and the Alien Rockstarsin noin vuonna 2007.päivitettävä

Pelin alkumusiikki muistetaan edelleen peliharrastajien keskuudessa ja siitä on tehty uusia sovituksia. MS-DOS-käännöksen musiikki toteutettiin alun perin PC:n sisäisellä kaiuttimella, mutta se on varsin siedettävän kuuloinen. Enhanced Versionissa on Tandy-tuki.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]