Kasvot Marsissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Kasvot”, tarkempi kuva vuodelta 2001.

Kasvoiksi kutsutaan laajaa pinnanmuotoa ja ylänköä Cydoniassa Mars-planeetalla. ”Kasvoilla” on pituutta noin kolme kilometriä, leveyttä noin 1,5 kilometriä, ja ne sijaitsevat noin kymmenen astetta pohjoiseen Marsin päiväntasaajalta. ”Kasvot” kuvattiin ensi kertaa Marsia kiertäneellä Viking 1 -luotaimella 25. heinäkuuta 1976. Ne tuotiin yleisön tietoisuuteen kuusi päivää myöhemmin NASAn lehdistötiedotteessa.

Tulkintojen enemmistönkenen mukaan? mukaan Viking 1:n ottamassa kuvassa oleva muodostuma on luonnollinen pinnanmuoto, jonka kasvomaisuutta vahvistaa kuvaushetken matalalla olevan auringon valon suunta. Kuvan epätarkkuus peittää pinnan epätasaisuuksia. Kuva sai monet maallikot uskomaan, että Marsissa on ollut älyllistä elämää joskus kauan sitten. Kuvasta tehtiin paljon näennäistieteellisiä tulkintoja. Myöhemmissä paljon tarkemmissa kuvissa vuosilta 1998 ja 2001 ”kasvot” eivät enää muistuta yhtä paljon ihmiskasvoja.

Cydonian väitetty yhteys Aveburyyn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viking-1:n ottama alkuperäinen kuva ”Marsin kasvoista” (kasvot kuvan yläosassa).
Lähikuva Viking-1:n kuvasta. Mustat pisteet ovat virheitä kuvadatassa.

Kasvojen lisäksi Cydoniassa on muitakin näennäistieteilijöiden kummallisina pitämiä pinnanmuotoja. Näihin kuuluvat muiden muassa ”pyramidi” ja ”spiraalitorni”. Useiden kasvoja ympäröivien pinnanmuotojen väitettiinkenen mukaan? täsmäävän muodoltaan ja keskinäiseltä sijainniltaan Britannian Aveburyn megaliittisten monumenttien kanssa, aivan kuin Aveburyssä olisi peilikuva Marsin kasvoja ympäröivästä seudusta. Esimerkiksi kasvoja lähinnä olevaa kraatterin väitettiin vastaavan Aveburyn maakehää, ja jopa kraatterin kehässä olevan aukon väitettiin vastaavan aukkoa Aveburyn kehässä. Erona on tosin mittakaava, joka on Marsissa 14 kertaa suurempi. Lisäksi itse kasvoille ei löydy Aveburyn vastaavalta paikalta vastinetta, vaan niiden alue on peltoa. Tutkijat eivät ole ottaneet kantaa näennäistieteilijöiden löydöksiin.

Kasvot populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasvot ovat esiintyneet muun muassa yhdysvaltalaisessa Operaatio Mars (”Mission to Mars”) -elokuvassa vuodelta 1999, eräässä Mikki Hiiri -jaksossa, jossa marsilaiset olivat niitä piirtäneet, sekä tietokonepeleissä Zak McKracken and the Alien Mindbenders ja UFO Enemy Unknown.

Englantilainen vaihtoehtorock-yhtye Muse on tehnyt aiheesta kappaleen ”Knights of Cydonia”.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]