XIII (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo videopelistä. Elokuvasta katso XIII (elokuva) ja sarjakuvasta XIII (sarjakuva).
XIII
Kehittäjä Ubisoft Paris (Microsoft Windows, PlayStation 2)
SouthEnd Interactive
Julkaisija Ubisoft
Feral Interactive (OS X)
Jakelija Steam, GOG.com, Microsoft Store ja PlayStation Store
Ohjaaja Elisabeth Pellen
Suunnittelija Jean Zappavigna
Pelisarja XIII
Pelimoottori Unreal Engine 2
Julkaistu PlayStation 2, Windows
  • NA 18. marraskuuta 2003
  • EU 28. marraskuuta 2003
GameCube, Xbox
  • NA 24. marraskuuta 2003
  • EU 28. marraskuuta 2003
Mac OS X
  • NA 5. kesäkuuta 2004
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 12Virheellinen PEGI-arvo
Alusta Nintendo GameCube, Mac OS X, PlayStation 2, Windows, Xbox
Jakelumuoto CD, DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

XIII on Ubisoftin kehittämä ja julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka julkaistiin usealle alustalle vuonna 2003. Pelin alkuperä on belgialaisessa sarjakuvassa. Peli käyttää tehostekeinona sarjakuvamaista toteutustyyliä ja cel-shading-grafiikkaa.

Peli seuraa sarjakuvaversion viittätoista ensimmäistä osaa, mutta tekijät ovat lisänneet useita itse keksimiään ominaisuuksia juoneen. He tekivät alkuperäiseen juoneen myös pieniä muutoksia, jotta saisivat tarinan muutettua paremmin pelin muotoon. Peli päättyy tismalleen samaan kohtaan kuin sarjakuvien viidestoista osa, ja siten jatko-osalle on mahdollisuus.

XIII:tä voi pelata internetissä muita pelaajia vastaan. Tämä onnistuu tietokoneella Ubi.com-palvelussa, konsoleilla käytetään Xbox Live, PS2 Online tai System Link -palvelua konsolista riippuen. Tarjolla on myös mahdollisuus pelata LAN-verkossa tai tietokoneen ohjaamia botteja vastaan. Pelimuotoja on neljä: Team Deathmatch, Deathmatch, Lipunryöstö ja Sabotage. Kukin tiimi koostuu vähintään kahdesta pelaajasta, ja kullakin pelaajalla on jokin erikoistaito. Hyökkäävän tiimin täytyy räjäyttää puolustavan tiimin kolme pommilla varustettua pistettä. Peli päättyy, kun joko kymmenen minuutin aika on kulunut loppuun tai kun kaikki kolme pistettä on räjäytetty.

Kutakin pelimuotoa pelataan tietyssä kentässä, ja kullakin mapilla on maksimipelaajamäärä. Määrät vaihtelevat 4:stä 8:aan. Tosin aktiiviset pelaajat ovat luoneet itse modeja, jotka mahdollistavat suuremmat pelaajamäärät.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

XIII on pelin päähenkilö ja pelattava hahmo. Hän herää rannalla olkapäässään tatuoituna roomalainen vastine luvulle 13, XIII. Hän saa tietää, että hänellä on perässän palkkatappaja The Mongoose ja tämän palkkasoturit. Myös FBI on halukas nappaamaan XIII:n, syyttäen tätä Yhdysvaltain presidentin, William Sheridanin, murhasta. Pelin aikana XIII taistelee tuodakseen esiin todellisen identiteettinsä sekä salaliittojuonen, johon kuuluu The XX -niminen ryhmä ihmisiä. XIII:lle paljastuu aikanaan, että hänen oikea nimensä on Jason Fly.

Jones on sotilas, joka työskentelee kenraali Carringtonille. Jones tietää, ettei XIII oikeasti murhannut presidentti Sheridania ja päättää auttaa tätä puhdistamaan nimensä. Jones on kova, rohkea ja erittäin hyvä hoitelemaan The Mongoosen alamaisia. Carrington, sotaveteraani, on toinen XIII:n liittolaisista. Hänellä on erittäin arvokasta tietoa presidentin kuolemasta ja hän on halukas auttamaan omaa agenttiaan. Carrington on kuitenkin pidätetty ja viety eristettyyn armeijan tutkikohtaan Appalakeille. XIII:n täytyy tunkeutua tukikohtaan ja vapauttaa Carrington saadakseen tietoa menneisyydestään.

The Mongoose on The XX:n palkkaama palkkamurhaaja. Hän on julma ja kylmäverinen tappaja, joka suorittaa tehtävänsä innostuneesti ja ilomielin. Hänen komennossaan on palkkamurhaajien armeija, joka suorittaa osan hänen tehtävistään. XIII kohtaa The Mongoosen useasti pelin aikana, ja pelin lopussa he kohtaavat kasvokkain ratkaisevan lopputaistelun merkeissä. Number I on johtaja salaliitossa, joka tunnetaan nimellä The XX. Number I on salaperäinen hahmo, joka suunnitteli keinon ottaa haltuunsa koko Yhdysvallat. Ainoastaan Number II tietää I:n henkilöllisyyden. Pelin lopussa paljastuu, että Walter Sheridan – murhatun presidentin veli – on Number I.

Pelin juoni keskittyy XIII-nimiseen mieheen, joka herää rannalla muistinsa menettäneenä. Hänen rintaansa on tatuoitu merkki XIII, ja hänellä on avain yhteen New Yorkin maineikkaimmista pankeista. Näiden kahden asian turvin hän päättää lähteä selvittämään menneisyyttään.

Pankin tallelokerosta olevasta passista XIII:lle selviää, että hänen nimensä on Steve Rowland ja että hän on kapteeni Yhdysvaltain armeijassa. Pian tämän löydön jälkeen eversti Amos, FBI:n terrorismin vastaisen yksikön johtaja, pidättää hänet syytettynä Yhdysvaltain 43. presidentin William Sheridanin murhasta. Todistusaineistona murhasta on suurennettu valokuva, jossa XIII:llä on tarkkuuskivääri, ja aseen tähtäin on presidentin juhlakulkueessa. Huolimatta todistusaineista XIII tietää, ettei ole murhannut presidenttiä. Kun joutuu taistelemaan tappajia vastaan, hän huomaa omaavansa kaiken lisäksi kommandon taidot.

Koska koko New Yorkin kaupungin poliisivoimat sekä The Mongoose -niminen ammattitappaja ovat hänen perässään, tuomittuna oleva XIII huomaa olevansa kahden vaihtoehdon välissä: joko vankila tai kuolema. Hänen apunaan on majuri Jones, naispuolinen, nuori sotilas, joka kertoo, että XIII on salainen agentti. Hän työskentelee kenraali Carringtonille, joka parhaillaan on vangittuna eristetyssä armeijan tukikohdassa Appalakkien vuoristossa.

XIII tajuaa, että kenraali Carrington on ainoa, joka voi valaista hänen menneisyyttään. Niinpä hän päättää lähteä Jonesin kanssa etsimään kenraalia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 6.4/10.[1]

Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi 8.0/10.[2]

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 David Duchovny  XIII  
 Eve  majuri Jones  
 Adam West  kenraali Carrington  
 Ken Starcevic  Mongoose, eversti Amos  
 Eddie Crew  Walter Sheridan, muu miesääni #1  
 Jodie Forrest  Kim, salaliiton jäsen #4, sairaanhoitaja/muu naisääni #1  
 Adriana Anderson  Pam, sairaanhoitaja/muu naisääni #2  
 Gary Cowan  Pacha, salaliiton jäsen #8  
 Christian Erickson  Galbrain, Johnansson, salaliiton jäsen #2  
 Mike Morris  Standwell, salaliiton jäsen #9  
 David Gasman  Willard, salaliiton jäsen #1, muu miesääni #2  
 Joe Sheridan  Winslow  
 Jerry Di Giacomo  Mac Call, salaliiton jäsen #3, muu miesääni #3  
 Peter Thias  Spads #1, salaliiton jäsen #6  
 Andy Chase  Spads #2, salaliiton jäsen #7  
 Dominic Gould  Spads #3  
 Matthew Geczy  Matt Geczy  
  1. Jeff Gerstmann: XIII Review 20.11.2003. GameSpot. Viitattu 21.6.2019. (englanniksi) 
  2. Tom Mcnamara: XIII Review 17.11.2003. IGN. Viitattu 21.6.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]