Wikiprojekti:Wiki Loves Monuments/kuvat muissa wikeissä/16

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46

Imatran Valtionhotelli on Imatrankosken partaalla Imatralla sijaitseva, vuonna 1903 valmistunut arkkitehti Usko Nyströmin suunnittelema jugendlinna, joka toimii hotellina.

Imatran voimalaitos on Fortumin omistama vesivoimalaitos Vuoksessa Imatralla.

Imatrankoski on Imatralla Vuoksessa sijaitseva Suomen suurin koski.

Ioánnina on Kreikan kaupunki ja samanniminen kunta, joka sijaitsee Ioánninan alueyksikössä Epeiroksen alueella. Kaupunki on Epeiroksen pääkaupunki sekä alueyksikkönsä hallinnollinen keskus. Koko kunnan pinta-ala on 402,0 neliökilometriä ja väkiluku 112 486. Varsinaisen Ioánninan kaupungin väkiluku on 65 574.

Iraklion on Kreikan kaupunki ja samanniminen kunta, joka sijaitsee Iraklionin alueyksikössä Kreetan alueella. Kaupunki on Kreetan alueen pääkaupunki sekä alueyksikkönsä hallinnollinen keskus. Koko kunnan pinta-ala on 120 neliökilometriä ja väkiluku 173 993. Varsinaisen Iraklionin kaupungin väkiluku on 140 730.

Iranin islamilainen tasavalta eli Iran on Lähi-idässä sijaitseva valtio, jonka pääkaupunki on Teheran. Se rajautuu pohjoisessa Armeniaan, Azerbaidžaniin ja Kaspianmereen, pohjoiskoillisessa Turkmenistaniin, idässä Afganistaniin ja Pakistaniin, etelässä Persianlahteen ja Arabianmereen ja lännessä Irakiin ja Turkkiin. Maan virallinen nimi oli vuoteen 1935 asti Persia. Sen kulttuuri on maailman vanhimpia. Šiialaisuus on valtionuskonto ja persia virallinen kieli. Yli 80 miljoonan asukkaan väestöstä suurin osa on persialaisia, ja suurimmat vähemmistöt ovat azerit, kurdit ja lurit.

Iran on yksi maailman vanhimmista yhtäjaksoisista sivilisaatioista. Sen alueella kehittyi varhainen Elamin sivilisaatio. Indoiranilainen Persia nousi merkittäväksi mahdiksi 559–330 eaa. Tämän jälkeen Iranissa vaikuttivat monet kansat, muun muassa parthialaiset, sassanidit, seldžukit, mongolit ja safavidit. Iran kehittyi nykyisenlaiseksi 1900-luvulla, jolloin shaahi vallitsi maata, ja ääri-islamilainen ajatollah Khomeini kukisti hänet.

Islamilainen arkkitehtuuri eli islamilainen rakennustaide on osa islamilaista taidetta. Islamilaisen taiteen pääpaino on uskonnollisessa arkkitehtuurissa. Islamilainen arkkitehtuuri alkoi syntyä heti islamin perustamisen jälkeen ns. umaijadikalifien kaudella (661–750), jolloin islamilaisen arkkitehtuurin merkittävin rakennustyyppi, moskeija ja siihen liittyvä minareetti, saivat klassisen perusmuotonsa, joka säilyi vain vähäisin lisävaikuttein noin 1300-luvulle asti. Sen jälkeen eri puolilla islamilaista maailmaa kehittyi erilaisia rakennustaiteellisia suuntauksia.

Islamilainen taide on islamilaisen kulttuurialueen taidetta, josta voidaan käyttää myös nimitystä arabialainen taide. Sen kulttuuripiiriin ovat kuuluneet Etu-Aasian, Egyptin, Pohjois-Afrikan, Espanjan, Indonesian alueita ja osia Albaniasta, Jugoslaviasta, Kiinasta, Filippiineistä ja entisen Neuvostoliiton eteläosia. Koska islamin taide on aina ollut voimakkaasti sidoksissa uskontoon, se on ilmaisultaan sangen yhtenäistä alueesta riippumatta.

Iso Hiekka-aavikko sijaitsee Iranin kaakkoisosassa maan keskitasangolla. Aavikko on yksi maailman kuumimpia paikkoja, sillä vuosina 2004 ja 2005 aavikko oli Nasan mittausten mukaan maailman lämpimin paikka 70,7 celsiusasteellaan. Lisäksi aavikolla sataa vettä vain lyhyesti keväällä sadekaudella, jolloin ympäröiviltä vuorilta virtaa alueelle jokia. Aavikolla virtaavan Shoor-joen vesi on niin suolaista, ettei sitä voi juoda eikä sitä voi käyttää kasteluun.

Iso Linnamäki eli Isolinnamäki eli Porvoon linnamäki on Uudellamaalla Porvoon keskustassa Porvoonjoen varrella ja Vanhan Porvoon laidalla sijaitseva mäkilinna, jonka rakentamisaika sijoittunee keskiajalle, vaikka varhaisempiakin jälkiä paikan käytöstä on. Mäkilinnaa on muuteltu tämänkin jälkeen muutamaan otteeseen. Kohde kuuluu osana valtakunnallisesti merkittäviin muinaisjäännöksiin, johon sisältyy Linnamäen lisäksi Vanha Porvoo.

Isosaari on Helsingin kaupungin Ulkosaarten kaupunginosan Itäsaarten osa-alueeseen kuuluva linnakesaari Suomenlahdessa. Saari on pinta-alaltaan noin 76 hehtaaria. Pääosaa saaresta peittää havumetsä. Saari oli Suomen puolustusvoimien hallinnassa oleva valmiuslinnake 9. tammikuuta 2012 asti, jolloin varusmieskoulutus saaressa lakkasi ja saari jäi puolustusvoimien harjoitusalueeksi ja vartiolinnakkeeksi. Senaatti vuokrasi maa-alueet ja rakennukset keväällä 2017 Suomen Saaristokuljetus Oy:lle ympärivuotista matkailutoiminnan kehittämistä varten. Saari avattiin yleisölle lauantaina 10. kesäkuuta 2017. Isosaaresta odotetaan suosittua matkailu- ja virkistyskohdetta erityisesti kesäaikaan.

Isosannan saha oli vuosina 1862–1939 Porissa toiminut saha, joka 1870-luvulta lähtien kuului W. Rosenlew & Co:n omistukseen. Kyseessä oli yksi Suomen ensimmäisistä höyrysahoista. Sen rakennuksista ovat nykyään jäljellä vuonna 1922 valmistunut kaksikerroksinen saharakennus, joka on Pihlavan ja Martinniemen sahojen ohella ainoa höyrysaha-aikakaudelta säilynyt saharakennus, sekä vuodelta 1897 peräisin oleva voima-asema savupiippuineen. Molemmat kuuluvat ns. Porin teollisuusmaisemaan, joka on yksi Museoviraston inventoimista valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Alue on myös osa Porin kansallista kaupunkipuistoa.

Israelin valtio eli Israel on valtio Välimeren ja Jordanjoen välissä Lähi-idässä. Israel perustettiin Palestiinan alueelle vuonna 1948. Se on valtiomuodoltaan parlamentaarinen demokratia ja olemukseltaan vahvasti "juutalainen valtio", mikä on virallisena ideologiana kirjattu lakiin. Väestöltään Israel on kuitenkin monikansallinen ja uskontopohjaltaan moninainen, eivätkä kaikki tunnusta juutalaisten kansallisvaltion periaatetta. Se onkin johtanut jatkuviin sisäisiin levottomuuksiin ja yhteenottoihin palestiinalaisten kanssa koko Israelin valtion olemassaolon ajan.

Istukka on elin, johon napanuora kiinnittyy lapsen kehittyessä raskauden aikana äitinsä kohdussa. Synnytyksessä istukka syntyy jonkin ajan kuluttua lapsen jälkeen kohdun supistuessa.

Italia oli Rooman valtakunnan keskeinen provinssi, joka kattoi koko Apenniinien niemimaan. Nykyisin alueella sijaitsevat Italian tasavalta, San Marino ja Vatikaanivaltio.

Ivalon kirkko on Inarin seurakunnan pääkirkko. Vuonna 1966 valmistuneen kirkon ovat suunnitelleet Rakennushallituksen virkatyönä yliarkkitehti Kauko Kokko ja arkkitehti Laura Järvi-Larkas. Kirkon pohjakerroksena on muita seurakuntatiloja. Itse kirkkosali on toisessa kerroksessa. Kirkko on pohjaltaan suorakaiteen muotoinen pitkäkirkko, jonka erikorkuisia seiniä kattaa taitettu viistokatto. Akustiikan parantamiseksi sivuseinät ovat taitteiset ja alttaria kohden laskeutuva sisäkatto on aaltoileva.

Ivan Tšernjahovski (1906–1945) oli toisessa maailmansodassa puna-armeijan nuorin kenraali ja nuorin rintamakomentaja. Hän oli yksi harvoista juutalaisista, joiden annettiin toimia sen ylimmässä upseeristossa. Tšernjahovski johti itärintamalla Neuvostoliiton Valko-Venäjän rintamaa vuoden 1944 alusta alkaen.

Ivanovon alue on hallinnollinen alue Venäjällä Itä-Euroopassa. Alue rajoittuu pohjoisessa Kostroman alueeseen, idässä Nižni Novgorodin alueeseen, etelässä Vladimirin alueeseen ja lännessä Jaroslavin alueeseen. Alueen pinta-ala on 23 900 km².

Izjum on kaupunki Harkovan alueella Ukrainassa. Se sijaitsee Donets-joen varrella 120 km Harkovasta kaakkoon. Vuonna 2013 kaupungissa oli 51 500 asukasta. Kaupunki mainitaan ensimmäista kertaa lähteissä vuonna 1571 ja kaupunkioikeudet sillä on ollut vuodesta 1639. Kaupungissa on tiilitehdas, panimo ja optiikan alan tuotantolaitoksia.

Jagdschloss Grunewald on Berliinin vanhin säilynyt linnarakennus. Linna sijaitsee Grunewaldjärven kaakkoisrannalla, Dahlemin kaupunginosassa Steglitz-Zehlendorfin osa-alueella. Itse järvi sijaitsee Grunewaldin kaupunginosassa Charlottenburg-Wilmersdorfin osa-alueella.

Jama Masjid tai perjantaimoskeija on moskeija, jossa on minbar eli saarnastuoli. Siellä pidetään jumu'ah, eli viikoittainen perjantain keskipäivän rukoilu.

Masjid-i Jahān-Numā, eli Jama Masjid, on moskeija Delhin vanhassa kaupungissa, Intiassa. Moskeija valmistui vuonna 1656. Suurmogulien valtakunnan hallitsija, Shah Jahan, joka tunnetaan parhaiten Taj Mahal -muistomerkin rakennuttamisesta, määräsi rakennettavan Jama Masjidin, josta tuli Intian suurin moskeija.

Jaroslavlin alue on hallinnollinen alue Keski-Venäjällä Moskovan koillispuolella.

Jasna Gora on katolinen luostari eteläisessä Puolassa Częstochowan kaupungin lähellä. Jasna Goran luostari on yksi katolisen maailman tunnetuimpia pyhiinvaelluskohteita. 1300-luvulla perustetun luostarin maalaus, Musta madonna eli Pyhä madonna, on katolisessa kulttuurissa monien tarinoiden ja pelastuskertomusten lähde.

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46