Wikiprojekti:Wiki Loves Monuments/kuvat muissa wikeissä/5

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46

Blaubeuren[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blaubeuren on kaupunki Saksassa, Baden-Württenbergin osavaltiossa. Joulukuussa 2007 siellä oli 11 963 asukasta. Yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä on Blautopf-lähde, josta saa alkunsa kaupungin halki virtaava Blau-joki, joka laskee Tonavaan.

Blenheimin palatsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blenheimin palatsi on monumentaalinen kartano Woodstockissa, lähellä Oxfordia Englannissa. Se tunnetaan Winston Churchillin synnyinpaikkana ja lapsuudenkotina. Kartano edustaa harvinaista englantilaista barokkia.

Blutenburgin linna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blutenburgin linna on linna Münchenin kaupungissa, Baijerin osavaltiossa, Saksassa. Se rakennettiin Würmjoen rannalle Baijerin herttuan Albert III:n metsästyslinnaksi vuosina 1438–1439.

Bobrynets[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bobrynets on kaupunki ja Bobrynetsin piirin keskus Ukrainan Kirovohradin alueen eteläosissa. Kaupungin kautta kulkee Kirovohradista etelään Nikolajeviin johtava kansallinen maantie N14. Kaupunkiin johtaa myös rautatie.

Bogoljubovo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bogoljubovo on kylä ja maalaiskunta Vladimirin alueen Suzdalin piirissä Venäjällä. Se sijaitsee Kljazmaan laskevan Nerli-joen suulla 10 kilometriä Vladimirista koilliseen. Asukkaita on 4 200 henkeä.

Bojnurd[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bojnurd on provinssin hallintokaupunki ja 17 245 neliökilometrin laajuinen aliprovinssitason kunta (šahrestān) Iranin Pohjois-Khorasanin provinssissa. Kaupunki sijaitsee linnuntietä noin 568 kilometriä pääkaupunki Teheranista itäkoilliseen.

Bologoje[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bologoje on kaupunki Tverin alueella Venäjällä. Se sijaitsee Valdain ylängön pohjoisreunalla Bologojejärven rannalla 164 kilometriä Tveristä luoteeseen. Paikkakunta on tärkeä rautatieliikenteen solmukohta. Sen läpi kulkee Moskovan ja Pietarin välinen päärata, josta haarautuvat radat Velikije Lukiin, Pihkovaan ja Rybinskiin. Kaupunki on Bologojen piirin keskus. Asukkaita on 24 100 henkeä.

Bologojen piiri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bologojen piiri on paikallinen itsehallintoalue Tverin alueen pohjoisosassa Venäjällä. Vuonna 1927 perustetun piirin pinta-ala on 2 281 neliökilometriä. Asukkaita on 39 600 henkeä.

Bologojen rautatieasema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bologojen (Moskovan) rautatieasema on Venäjän Tverin alueen Bologojessa, vilkkaasti liikennöidyn Pietarin ja Moskovan välisen radan varrella sijaitseva Venäjän rautateiden risteysasema.

Bonsai[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonsai eli ”ruukkupuu” tarkoittaa puuta, joka on kasvatettu ruukussa niin, että se alkaa muistuttaa lajitovereitaan pienoiskoossa. Sana bonsai on japania ja merkitsee ”ruukkuistutusta”.

Bosa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bosa on pieni keskiaikainen kaupunki Sardinian länsirannikolla Oristanon maakunnassa Italiassa. Se sijaitsee Temojoen varrella. Kaupungille ovat tunnusomaisia pastelliväriset talot.

Bradford on Avon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bradford on Avon on kaupunki läntisessä Wiltshiressä, Englannissa. Kaupungin asukasluku on noin 9 326. Kaupungin kanava, historialliset rakennukset, kaupat, pubit ja ravintolat tekevät siitä suositun turistikohteen.

Brahenpuisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brahenpuisto sijaitsee Turussa tuomiokirkon ja Porthaninpuiston välissä. Puisto on nimetty Pietari Brahen mukaan. Brahenpuiston pinta-ala on 7 200 neliömetriä.

Brasília[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brasília on Brasilian valtion pääkaupunki. Sen asukasluku vuoden 2010 väestönlaskennassa oli noin 2,5 miljoonaa asukasta. 21. huhtikuuta 1960 silloinen presidentti Juscelino Kubitschek siirsi Brasilian pääkaupungin Rio de Janeirosta Brasílian kaupunkiin.

Brighton[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brighton on kaupunki East Sussexissa Ison-Britannian etelärannikolla. Se käsittää suurimman osan Brightonin ja Hoven kaupungista, mikä koostuu entisistä Brightonin, Hoven ja Portsladen kaupungeista, sekä muutamasta kylästä. Ikivanha Brighthelmstonen asutus on muodostunut ennen Englannin maakirjaa (1086), mutta siitä tuli lomanviettopaikka 1700-luvulla ja päivämatkailijoiden määränpää rautatien valmistuessa vuonna 1841.

Brighton Pier[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brighton Marine Palace and Pier tai Brighton Pier Brightonissa sijaitseva laituri, jolla on mm. huvipuistolaitteita, kauppoja, pelihalleja, ravintoloita. Nykyistä Brighton Pieriä kutsuttiin aiemmin Palace Pieriksi, mutta sen käytöstä on luovuttu. Brighton Pier avattiin yleisölle vuonna 1899.

Brightonin rautatieasema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brighton Station on Brightonin ja Hoven kaupungin päärautatieasema Englannin etelärannikolla, ja sen asemapäällikkönä toimii Mark Epsom. Rautatieasema rakennettiin vuonna 1840, ja se yhdisti alkujaan Brightonin ja Shoreham-by-Sean kaupungin. Hieman myöhemmin asemalta oli yhteydet myös Lontoon London Bridgen rautatieasemaan, joka sijaitsi 82 km pohjoiseen, ja itään Lewesiin. Vuonna 1846 Brightonin rautatieasemasta tuli osa London, Brighton and South Coast Railwayn rautatieverkostoa.

Brinkhallin kartano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brinkhallin kartano on historiallinen kartano rakennuksineen ja puistoineen Kakskerran saarella Turussa. Kartanon tilan historia ulottuu 1500-luvulle. Sen uusklassinen päärakennus on peräisin 1790-luvulta, ja se on tyylilajinsa ensimmäinen Suomessa. Päärakennuksen suunnitteli Turun akatemian professori Gabriel von Bonsdorff. Päärakennuksen sisätilat eivät ole alkuperäisessä asussaan, vaan ne saivat nykyisen klassistisen ilmeensä 1920-luvulla. Päärakennuksen tuntumassa sijaitsee kaksi samanikäistä siipirakennusta. Museovirasto on määritellyt kartanon ympäristöineen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennettuksi kulttuuriympäristöksi.

Bristolin tuomiokirkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bristolin tuomiokirkko on tuomiokirkko Bristolissa Englannissa. Se oli aikoinaan luostarin kirkko, mutta kun Henrik VIII lakkautti luostarit, kirkosta tuli Bristolin piispan istuin ja uuden hiippakunnan tuomiokirkko.

British Library[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

British Library on Yhdistyneen kuningaskunnan keskeisin kansalliskirjasto. Kirjaston päätoimipiste sijaitsee Lontoossa lähellä St Pancrasin rautatieasemaa. Tärkein sivutoimipiste tunnetaan nimellä Boston Spa, ja sijaitsee Pohjois-Englannin Weaterbyssä, West Yorkshiressä. Kuningaskunnan muita kansalliskirjastoja ovat Walesin kansalliskirjasto ja Skotlannin kansalliskirjasto.

Broughamin linna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Broughamin linna on keskiaikainen linna, joka sijaitsee noin 3 kilometriä kaakkoon Penrithin kylästä Cumbriassa Englannissa.

Bukarest[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bukarest on Romanian pääkaupunki. Se on 1,6 miljoonalla asukkaallaan myös maan suurin kaupunki. Kaupunki sai nimensä 70 vuotta eaa. daakialaisen Bucur-nimisen paimenen mukaan, jonka alueelle Dâmbovițajoen varteen alkoi muodostua "Bucurin kylä". Ensimmäiset merkinnät historiankirjoihin kaupunki sai vasta 1400-luvulla, kun ruhtinas Vlad Țepeș rakennutti alueelle voivodilinnan.

Buleuterion (Olympia)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buleuterion oli antiikin aikainen buleuterion ja Olympian kisojen järjestämiseen liittynyt julkinen rakennus Olympiassa Kreikassa. Sen rauniot sijaitsevat Olympian arkeologisella alueella Archaía Olympían kunnassa.

Bulevardi (Helsinki)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bulevardi on Helsingissä sijaitseva bulevardimainen puistokatu, joka alkaa Erottajalta ja päättyy Hietalahdentorille. Se sijaitsee suurimmaksi osaksi Kampin kaupunginosassa, läntisin osa on kuitenkin Kampin ja Punavuoren rajana. Sen varrella sijaitsee ravintoloita, kahviloita, taidegallerioita ja muita erikoisliikkeitä sekä Aleksanterin teatteri ja Sinebrychoffin taidemuseo. Katu kulkee myös Vanhan kirkkopuiston ohi.

Burg Eltz[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burg Eltz on keskiaikainen linna Mosel-joen varrella Koblenzin ja Trierin välissä. Linnan rakentaminen saatiin valmiiksi vuonna 1157. Linnaan on lisätty vuosisatojen saatossa monia uusia osia hallitsijasukujen vaihduttua. Linnasta on noin 150 kilometriä Frankfurt am Mainin keskustaan.

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46