Wikiprojekti:Wiki Loves Monuments/kuvat muissa wikeissä/24

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo on vuonna 1884 perustettu museo, joka harjoittaa kulttuurihistoriallista museotoimintaa Kuopiossa ja Pohjois-Savossa. Museo on Pohjois-Savon maakuntamuseo. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo on osa Kuopion kaupungin Museokeskusta, johon kuuluvat lisäksi Kuopion luonnontieteellinen museo ja Kuopion taidemuseo.

Kuopion lääninhallitusrakennus on rakennus Kuopiossa, Väinölänniemen kaupunginosassa. Rakennus sijaitsee Hallituskadulla Kuopionlahden (vesialue) ja Väinölänniemen puiston välittömässä läheisyydessä. Sen on suunnitellut arkkitehti Konstantin Kiseleff, joka sai rakennussuunnitelman valmiiksi vuonna 1882. Kuopion läänin lääninhallituksen henkilökunta muutti rakennukseen vuonna 1885. Se edustaa uusrenessanssin arkkitehtoonista tyylisuuntaa. Rakennus on täysin suojeltu sekä ulko- että sisäpuolelta. Rakennuksen omistaa valtionyhtiö Senaatti-kiinteistöt, ja siinä toimii Itä-Suomen aluehallintoviraston Kuopion toimipaikka.

Kuopion tori eli kauppatori tai "mualiman napa" on Kuopion kenties tunnetuin nähtävyys. Tori on sijainnut nykyisellä paikallaan jo vuodesta 1818 lähtien. Kauppatoriksi se muuttui vuonna 1856, kun torikauppa siirtyi tälle paikalle entisen Kustaantorin, nykyisen Snellmaninpuiston paikalta. Tätä aikaisempi, Pietari Brahen perustaman kaupungin ydin sijoittui puolestaan asemakaavassa nykyisen Kuopionlahden rantaan.

Kuppikivet ovat muinaisjäännöksiä, kiviä tai kalliopintoja, joissa on yleensä useita suhteellisen pyöreitä uurrettuja koloja, niin sanottuja uhrikuoppia.

Kurikan kirkko on vuosina 1845–1847 rakennettu kirkko Kurikan keskustassa. Rapattu tiilikirkko on suunniteltu Yleisten rakennusten intendentinkonttorissa, mutta kirkon rakentaja Erkki Kuorikoski teki muutoksia hyväksyttyihin suunnitelmiin. Rakennusta on korjattu monesti, viimeisin korjaus on toteutettu vuosien 1987–1990 aikana. Silloin kirkko korjattiin sekä ulkoa että sisältä ja muun muassa värityksessä palattiin alkuperäisiin väreihin.

Kurpovo on kylä ja kylähallinto Koskenalan piirissä Leningradin alueella Venäjällä. Se sijaitsee lähellä Vaasenin taajamaa Syvärin pohjoispuolella Vaasenijoen varrella. Kylähallintoon kuuluvat myös kylät Sagila tai Sogina, Järventaguinen ja Uslanka (Усланка).

Kyminkartano on Kotkassa sijaitseva kartano, joka sijaitsee Koivulan kaupunginosassa Kymijoen Huumanhaaran varrella. Nykyinen päärakennus on 1790-luvulta. Alkuperäinen Kyminkartano sijaitsi Huumanhaaran toisella puolella nykyisen Kyminlinnan alueella.

Kyminlinna on Kotkassa Hovinsaaren pohjoisosassa Kyminlinnan kaupunginosassa sijaitseva linnoitus. Kyminlinna kuuluu osana venäläisten Kustaa III:n sodan jälkeen rakennuttamaan Kaakkois-Suomen linnoitusjärjestelmään. Linnoitus muodosti Ruotsinsalmen merilinnoituksen kanssa kaksoislinnoituksen ja sen pohjoisen osan, jonka tarkoituksena oli torjua hyökkäykset rannikkoa pitkin maitse Kuninkaantien suuntaisesti.

Kypärämäki–Kortepohja on Jyväskylän toinen suuralue. Kypärämäki-Kortepohjan suuralueeseen kuuluvat Kypärämäen, Savelan, Kortepohjan ja Ruoken kaupunginosat.

Kyyhkyt eli kyyhkyset (Columbidae) on kyyhkylintujen lahkon (Columbiformes) ainoa heimo. Kyyhkyjen heimo jaetaan kolmeen alaheimoon. Häkkilintuina pidettävät kyyhkylajit kuuluvat kaikki varsinaisiin kyyhkyihin (Columbinae). Kyyhkyjä on maapallolla kaikkiaan noin 300 lajia.

Käppärän hautausmaa on Porissa Käppärän kaupunginosassa Maantiekadun varrella sijaitseva hautausmaa. Käppärän hautausmaa on järjestyksessään kolmas Porin hautausmaa ja se korvasi Käppärän Hampustenmäellä sijainneen, nykyään Porin vanhana hautausmaana tunnetun hautausmaan. Uusi hautausmaa sijoitettiin Hirsipuunmäkenä tunnetulle paikalle ja se vihittiin käyttöön 29. kesäkuuta 1884.

Kärkölän kirkko on vuonna 1842 valmistunut puukirkko Pusulan Kärkölässä Lohjalla. Se on rakennettu kyläkirkoksi aikana, jolloin kylästä kulki pääkirkolle Pusulaan vain kinttupolku. Kirkon alttaritauluna on taiteilija Eeli Jaatisen maalaama Terijoen kirkon alttaritauluksi alkujaan maalattu Kristus asettaa myrskyn.

Kónitsa on Kreikan kaupunki ja samanniminen kunta, joka sijaitsee Ioánninan alueyksikössä Epeiroksen alueella. Koko kunnan pinta-ala on 949,9 neliökilometriä ja väkiluku 6 362. Varsinaisen Kónitsan kaupungin väkiluku on 2 942.

Kökarin Pyhän Annan kirkko on pääosin harmaakivestä tehty torniton pitkäkirkko Kökarissa Ahvenanmaan saaristossa. Nykyinen kirkko on tiettävästi Kökarin kolmas. Se rakennettiin vanhan luostarikirkon raunioille hyödyntäen jo olemassa olleita peruskiviä. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1769 Antti Piimäsen johdolla. Kirkko kuitenkin valmistui vasta kymmenisen vuotta Piimäsen kuoleman jälkeen vuonna 1784. Alkuperäisestä suunnitelmasta poikettiin työn kuluessa, ja vanhan luostarikirkon raunioiden kiviä hyödynnettiin mahdollisuuksien mukaan.

Kölnin tuomiokirkko on Saksassa, Kölnin kaupungissa sijaitseva katolinen tuomiokirkko. Se on kaupungin tunnetuin nähtävyys ja yksi Saksan tärkeimmistä arkkitehtuurikohteista.

Kööpenhamina on Tanskan pääkaupunki ja suurin kaupunki. Se sijaitsee Själlannin saarella, Juutinrauman salmen länsipuolella. Kööpenhaminan kuntarajat ylittävällä taajama-alueella (Hovedstadsområdet) asuu yhteensä 1 295 686 ihmistä, ja itse Kööpenhaminassa siitä asui vuoden 2017 alussa 602 481 henkeä. Kööpenhaminan kunta on osa Pääkaupunkialueen hallintoaluetta. Kokonaan Kööpenhaminan rajojen sisäpuolella sijaitsee pinta-alaltaan pieni Frederiksbergin kunta. Kööpenhaminan metropolialueen asukasluku on 1,9–2,0 miljoonaa (2012).

La bohème on Giacomo Puccinin säveltämä ooppera, joka sijoittuu Pariisiin vuonna 1830. Ensi-illassa Mimìnä oli Cesira Ferrani, Rodolfona Evan Gorga, Marcellona Tieste Wilmant ja Musettana Camilla Pasini. Esityksen johti Arturo Toscanini. Oopperan libreton kirjoittivat Luigi Illica ja Giuseppe Giacosa. Vuonna 1897 Ruggero Leoncavallo sävelsi samannimisen oopperan samasta aiheesta. Leoncavallon oopperassa on kuitenkin eri libretto. La bohèmen Suomen ensiesitys tapahtui 21. marraskuuta 1918 Suomalaisessa oopperassa.

Ladakh on alue Intian pohjoisosassa Jammun ja Kashmirin osavaltiossa. Ladakh rajoittuu pohjoisessa Karakorumin vuoristoon ja etelässä Himalajaan. Se on yksi Intian harvimmin asutuista alueista. Historiallisesti Ladakhiin ovat kuuluneet Baltistanin laaksot, Induksen laakso, Zanskarin alue, Lahaul ja Spiti etelässä, Ngari (Länsi-Tiibet) idässä sekä Nubran laaksot pohjoisessa Khardung la -solan toisella puolella Ladakhvuorilla. Nykyään Ladakh rajoittuu idässä Tiibetiin, etelässä Lahauliin ja Spitiin, lännessä Kashmirin, Jammuun ja Gilgitin alueisiin ja pohjoisessa Keski-Aasiaan.

Lahden stadion on Lahdessa Salpausselällä sijaitseva yleisurheilu-, hiihto- ja jalkapallostadion, joka avattiin vuonna 1981. Stadionin kapasiteetti on 7 465 istumapaikkaa.

Lahden urheilukeskus on merkittävä urheilun keskittymä Lahdessa. Urheilukeskuksessa on Lahden stadion, joka toimii kesällä yleisurheilu- ja jalkapallostadionina ja talvella hiihtostadionina. Sen vieressä ovat Lahden hyppyrimäet ja Lahden jäähalli. Urheilukeskus toimii jokavuotisten Salpausselän kisojen näyttämönä. Urheilukeskuksesta lähtee hiihto- ja kävelyreittejä Salpausselän suuntaan.

Lakeuden Risti on vuosina 1957–1959 rakennettu ja vuonna 1960 käyttöön vihitty kirkkorakennus Seinäjoella. Kirkon suunnitteli akateemikko Alvar Aalto. Kirkko sijaitsee Aaltokeskuksessa kaupungintalon ja kirjaston välittömässä läheisyydessä. Erityisen tunnetuksi kirkon on tehnyt sen 65 m korkea kellotorni, josta näkyy lähes koko Seinäjoen kaupunki. Se onkin turistien suosima matkailukohde. Lakeuden Risti on museoviraston suojelema, kuten koko muukin Aaltokeskus.

Lakshmi tai Laxmi on hindulaisten rikkauden, valon ja tiedon jumalatar. Toissijaisesti hän on myös onnen, kauneuden ja hedelmällisyyden jumalatar. Usein Lakshmi yhdistetään väärin vain rahaan. Häneltä pyydetään onnea perheelle, ystäville, avioliitolle, lapsille, sekä ruokaa, rikkautta, kauneutta ja terveyttä, joten hän on hyvin suosittu jumalatar.

Lalli oli vuosina 1917–2009 ilmestynyt sanomalehti, joka oli Suomen Keskustan äänenkannattaja. Lehti aloitti ilmestymisensä Raumalla, josta se siirtyi Kokemäelle vuonna 1920 ja lopulta Poriin 1995. Lallin pääasiallinen levikkialue oli Kokemäenjokilaakso ja Satakunnan maakunnan eteläosa. Viimeisinä vuosikymmeninään se oli ainoa eteläisessä Suomessa ilmestynyt keskustalainen sanomalehti. Lalli oli myös vuosikymmenten ajan ainoa maasetupaikkakunnalla ilmestynyt sanomalehti.

Lalsk on kaupunkimainen taajama Kirovin alueen Luzan piirissä Venäjällä. Se sijaitsee Luzan sivujoen Lalan suussa 528 kilometriä Kirovista luoteeseen. Asukkaita on 4 600 henkeä.

Lamassu on Assyrian taiteessa esiintyvä sisäänkäyntien vartijahahmo. Lamassut ovat jopa viiden metrin korkuisia eläinhahmoja, jossa yhdistyy ihmisen, härän ja linnun aineksia. Lamassut olivat hallitsijaa suojelevia henkiä ja taruolentoja. Yleisimmin lamassu oli viisijalkainen ja siivekäs härkä, jolla oli parrakas ihmispää. Lamassun kaltaisia hybridihahmoja on tehty muuallakin, mutta Assyriassa ne olivat erityisen vaikuttavia.

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46