Wikiprojekti:Wiki Loves Monuments/kuvat muissa wikeissä/15

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46

Holi on hindulaisuuden jokakeväinen värien juhla. Holia vietetään kahden päivän ajan maaliskuussa tai huhtikuun alussa gregoriaanisen kalenterin mukaan. Ensimmäiseen päivään kuuluu suurten nuotioiden polttaminen, toisena päivänä ihmiset heittävät värijauheita tai väriliuosta toistensa päälle. Myöhemmin illalla juhla jatkuu kodeissa, joihin juhlijat kutsuvat toisiaan.

Holstebro on Holstebron kunnan keskustaajama Tanskassa. Vuoden 2018 alussa siellä oli 36 199 asukasta.

Homo erectus eli pystyihminen on sukupuuttoon kuollut nykyihmistä edeltänyt ihmislaji, joka eli eri puolilla Vanhaa maailmaa noin 1,9 miljoonaa – 50 000 vuotta sitten. Laji polveutui mahdollisesti jostakin kantapystyihmislajista, vaikkakin aiemmin on pidetty mahdollisena että sitä edeltävä laji olikin käteväihminen tai turkananihminen. Jotkut lukevat kaikki pystyihmiset samaksi lajiksi, mutta koska eri puolilta maailmaa löytyneet pystyihmisten fossiilit eroavat toisistaan huomattavasti, moni tutkija jakaa ne eri lajeiksi. Näitä ovat:

Hotelli Otava on Porissa sijaitseva arkkitehti C. J. von Heidekenin suunnittelema uusrenessanssityylinen rakennus. Vuonna 1857 valmistuneessa rakennuksessa toimi hotelli aina vuoteen 1985 saakka. Lopettaessaan Hotelli Otava oli Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut hotelli-ravintola. Nykyään rakennus on toimistotiloina muun muassa Porin kaupungin käytössä.

Hotelli Tammer, viralliselta nimeltään Radisson Blu Grand Hotel Tammer, on vuonna 1929 rakennettu hotelli Tampereen Kyttälän kaupunginosassa, Satakunnankadun ja Rongankadun risteyksessä lähellä Tammerkoskea.

Hullu Hevonen oli Oglala Sioux -heimoon kuulunut intiaanisoturi. Hullu Hevonen oli tunnettu rohkeudestaan ja oveluudestaan taistelukentällä. Hänen lapsuudennimensä oli yksinkertaisesti Curly eli Kiharapää. Liikanimensä hän sai osoitettuaan taistelussa kuolemaa halveksivaa rohkeutta ja taitoa.

Humayunin mausoleumi on intialaisen suurmogulin Humayunin viimeinen leposija Delhissä. Mausoleumin rakennutti hänen vaimonsa Hamida Banu Begum vuosina 1565–1572. Mausoleumi on rakennettu punaisesta hiekkakivestä ja se on 47 metriä korkea. Sinne on myöhemmin haudattu muitakin suvun jäseniä ja nykyisin siellä on noin 150 hautaa.

Hunedoara on piirikunta Romanian Transilvaniassa. Piirikunnan pääkaupunki on Deva. Sen pinta-ala on 7 063 km² ja siellä on noin 407 892 asukasta.

Huopalahden rautatieasema on vilkas lähijunien risteysasema Helsingissä Etelä-Haagassa. Se sijaitsee rantaradalla Ilmalan ja Valimon asemien välillä. Asemalta haarautuu Vantaankosken rata, jonka ensimmäinen asema on Pohjois-Haaga.

Huovintie on Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa kulkeva historiallinen maantie. Se on yhdessä Hämeen Härkätien kanssa Suomen vanhimpia maanteitä. Huovintien arvellaan olevan peräisin jo esihistorialliselta ajalta 800-luvulta, jolloin sitä käytettiin erä- ja kaupparetkillä. Se yhdisti alun perin keskenään Kokemäenjoen suun sekä Pyhäjärven seudun ja Aurajoen latvan asutusalueet.

Hurum on kunta Buskerudin läänissä Norjassa. Hurumin kunta perustettiin 1. tammikuuta 1838. Tammikuussa 2013 tehdyn väestönlaskennan mukaan Hurumin kunnassa oli 9 321 asukasta.

Huvilakatu on noin 320 metriä pitkä pohjois-eteläsuuntainen katu Helsingin Ullanlinnassa. Se alkaa eteläpäässään Merikadulta ja päättyy pohjoispäässään Tehtaankadulle. Huvilakadun ajorata on koko pituudeltaan kaksisuuntainen.

Hvar on saari Adrianmeressä lähellä Dalmatian rannikkoa Kroatiassa. Saari on noin 80 kilometriä pitkä ja se on turistien suosiossa.

Hyytiälän metsäasema on Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan metsätieellinen kenttäasema Juupajoella Pirkanmaan maakunnassa.

Hämeen linna on yksi Suomen keskiaikaisista valtakunnanlinnoista. Nykyisin museona oleva linna sijaitsee Hämeenlinnan kaupungissa Vanajaveden rannalla, noin 12 metriä nykyisen vedenpinnan yläpuolella. Linnan tarkka rakentamisajankohta on epäselvä, mutta se rakennettiin kuitenkin 1200-luvun lopulla. Ensimmäinen maininta siitä on vuodelta 1308. Ensimmäisessä vaiheessa linna koostui harmaakivisestä leirikastellista ja kehämuurista. Myöhemmin 1300- ja 1400-luvuilla sitä korotettiin Suomessa keskiajalla harvoin käytetyillä tiilillä.

Hämeenkatu on Tampereen pääkatu. Puistokadun pituus on noin kilometri, ja leveys leveimmällä kohdalla 28,5 metriä ajorata ja jalkakäytävät mukaan luettuina. Hämeenkatu ylittää Tammerkosken Hämeensiltaa pitkin.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo on Hämeenlinnassa toimiva Kanta-Hämeen maakuntamuseo. Museon päänäyttelytilat sijaitsevat kesällä 2016 avatuissa Museo Skogsterin tiloissa Raatihuoneenkadulla, Hämeenlinnan kirkon ja kaupungintalon läheisyydessä.

Hämeenlinnan kirkko on evankelis-luterilaisen Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan pääkirkko. Kirkko sijaitsee Hämeenlinnan ydinkeskustassa torin itälaidalla. Kirkossa on istumapaikat 800 hengelle ja kirkon tornissa sijaitsevassa kappelissa 25 hengelle. Tiilinen, valkoiseksi rapattu kirkkorakennus on valmistunut vuonna 1798, ja sitä on laajennettu kellotornilla vuonna 1837 sekä siipiosilla vuonna 1892. Kirkko on kustavilaisen klassismin tyylipuhtaimpia edustajia Suomessa.

Hämeenpuisto on yli kilometrin pituinen esplanadityyppinen puistoväylä, joka kulkee Tampereen ydinkeskustan länsilaitaa Näsinpuistosta Eteläpuistoon. Se ulottuu Finlaysonin, Tammerkosken ja Nalkalan kaupunginosiin. Alkujaan kadun nimi oli Esplanadi, ja sen rinnakkaisniminä tunnettiin myöhemmin myös Leveekatu sekä Itäinen ja Läntinen Esplanadikatu. Sittemmin virallisena nimenä oli Itäinen ja Läntinen Puistokatu, kunnes vuonna 1936 nimi muutettiin nykyiseksi.

Hôtel de Sens on historiallinen kaupunkitalo Pariisin keskustassa Le Marais’n alueella, osoitteessa rue du Figuier 1. Se on yksi harvoja Pariisissa säilyneitä keskiaikaisia asuintaloja. Se on rakennettu vuosien 1474 ja 1519 välisenä aikana. Talo oli alkujaan Sensin arkkipiispan virka-asunto.

Hôtel de Sully on barokkityylinen kaupunkipalatsi Pariisin keskustassa Le Marais’n alueella 4. arrondissementissa, osoitteessa Rue Saint-Antoine 62. Rakennuksessa on toiminut vuodesta 1967 Ranskan kansallinen muistomerkkivirasto Centre des monuments nationaux, eikä se ole avoinna yleisölle sisäpihaa lukuun ottamatta. Talon pihalle pääsee myös takakautta Place des Vosges -aukion lounaiskulmasta.

Ihmisarvo on moraalinen ja juridinen käsite, jonka mukaan ihmisellä on arvo sinänsä. Ihmisarvon kunnioitus oikeusperiaatteena on sisällytetty esimerkiksi Saksan perustuslakiin.

Iiroonkivi on vanha rajakivi Iiroonjärven länsirannalla Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevassa Soinin kunnassa. Se oli Satakunnan, Hämeen ja Pohjanmaan historiallisten maakuntien yhteinen rajapiste, jossa kohtasivat vanhojen Pirkkalan, Kyrön ja Pedersören hallintopitäjien rajat. Nykyään Iiroonkivi on Soinin Kuninkaanjoen ja Kukonkylän sekä Karstulan Vahangan kylien yhteinen rajapiste.

Iisalmen rautatieasema on rautatieasema Suomen rataverkolla Iisalmen kaupungissa Pohjois-Savon maakunnassa. Iisalmi on risteysasema, joka sijaitsee rataosien Kouvola–Iisalmi, Iisalmi–Kontiomäki ja Iisalmi–Ylivieska risteyskohdassa. Aseman etäisyys Helsingin päärautatieasemalta on 550,4 ratakilometriä.

Ikaros oli kreikkalaisessa mytologiassa Daidaloksen poika. Hänen isänsä oli suunnitellut labyrintin kuningas Minokselle, mutta joutunut sinne itse kuninkaan vangitsemana sen jälkeen, kun Theseus oli surmannut sinne suljetun Minotauroksen. Yrittääkseen paeta vankilastaan Daidalos suunnitteli sekä itselleen ja pojalleen parin siipiä, jotka oli valmistettu vahasta ja sulista. Ikaroksen valmistautuessa lähtemään lennolle isä varoitti tätä lentämästä liian lähelle aurinkoa, koska vaha voisi sulaa siivistä, tai liian lähellä merta, koska kosteus voisi irrottaa sulat, mutta Ikaros unohti isänsä varoitukset lumoutuessaan lentämisestä. Hän kohosi yhä ylemmäs, kunnes jouduttuaan liian lähelle aurinkoa siivissä ollut vaha suli, ja Ikaros putosi mereen ja hukkui. Meri tunnetaan hänen mukaansa Ikarianmerenä.

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46