Wikiprojekti:Wiki Loves Monuments/kuvat muissa wikeissä/28

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46

Maaherrantalo on Vaasan läänin maaherran virka-asuntona vuosina 1895–1997 toiminut uusgoottilainen kivipalatsi Vaasassa. Rakennus valmistui vuonna 1865 ruukinpatruuna Gustaf August Wasastjernalle kaupunkiasunnoksi. Talon suunnitteli Vaasan lääninarkkitehti Carl Axel Setterberg. Kolmekerroksinen palatsi on tiilirakenteinen, rapattu ja siinä on kulmatornit. Talo oli rakennuttajansa perheen käytössä vuoteen 1870 asti, jolloin talousongelmiin joutunut Wasastjerna joutui myymään sen. Rakennus vaihtoi omistajaa useaan kertaan, kunnes valtio osti rakennuksen vuonna 1895. Maaherrantaloa kutsutaan rakennuttajansa mukaan myös Wasastjernan taloksi ja Wasastjernan palatsiksi.

Maailmanperintöluettelo on Unescon ylläpitämä järjestelmä, jonka tarkoituksena on suojella maailman ainutlaatuista kulttuuri- ja luonnonperintöä. Luetteloon valittujen kohteiden ja alueiden katsotaankin olevan arvokkaimmat perintökohteet, joiden suojelulla ja säilyttämisellä pitäisi olla erityinen merkitys ihmiskunnan kulttuuri- ja luonnonperinnön säilymiselle.

Magadan on Magadanin alueen pääkaupunki Ohotanmeren rannalla Venäjän Kaukoidässä. Se on pitkään ollut itäisin Euraasian mantereen rannikon suuri kaupunki, johon on tieyhteys.

Magdeburg on Saksan osavaltion Saksi-Anhaltin pääkaupunki. Se sijaitsee Elbejoen varrella. Kaupungissa on noin 230 000 asukasta. Se on merkittävä sisämaan satama, koska sillä on kanavayhteys Hannoverin kautta Dortmundiin, ja toisaalta Elben jokiliikenne kulkee Magdeburgin kautta. Kaupungissa on sekä protestanttinen että katolinen piispanistuin.

Magdeburgin tuomiokirkko on kirkkorakennus Saksi-Anhaltin osavaltion pääkaupungissa Magdeburgissa, Saksassa. Se lukeutuu Saksan varhaisimpiin goottilaista arkkitehtuuria edustaviin kirkkoihin. Noin 104 metriä korkeana rakennuksena se on yksi entisen Itä-Saksan korkeimmista kirkkorakennuksista. Kirkossa sijaitsee myös Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisarin Otto I Suuren hauta.

Mahajana on yksi kolmesta suurimmasta buddhalaisuuden koulukunnasta. Mahajana viittaa bodhisattvan polkuun eli haluun saavuttaa valaistuminen kaikkien olentojen hyödyksi.

Maharashtra (महाराष्ट्र) on Intian kolmanneksi laajin ja toiseksi väkirikkain osavaltio. Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan siellä on 112 374 333 asukasta. Se sijaitsee Intian länsirannikolla Goan naapurina. Maharashtran pääkaupunki on Mumbai, entiseltä nimeltään Bombay. Osavaltion virallinen kieli on marathi.

Majolika on värikästä, lasitettua materiaalia, josta on tehty muun muassa seinälaattoja, taloustavaroita ja koriste-esineitä. Nimitys tulee Mallorcan saaresta, jonka nimi oli vanhassa italian kielessä Maiolica.

Makalu on maailman viidenneksi korkein vuori.lähde? Se sijaitsee Himalajan vuoristossa 23 kilometriä Mount Everestistä itään, Kiinan ja Nepalin rajalla. Makalu on vaikeapääsyinen, nelisivuisen pyramidin muotoinen vuori. Makalun korkein huippu nousee 8 463 metrin korkeuteen merenpinnasta.

Makedonia on yksi Kreikan historiallis-maantieteellisistä alueista. Se ei kuitenkaan ole nykyään hallinnollinen alue sellaisenaan. Makedonian väkiluku on noin 2,625 miljoonaa ja pinta-ala noin 34 177 km². Makedonian alueen pääkaupunki on Thessaloniki. Alueen kansallislaulu on Kuuluisa Makedonia.

Makkarakosken voimalaitos on Porissa Noormarkun taajamassa Noormarkunjoen Makkarakoskessa sijaitseva vesivoimalaitos. Vuonna 1914 valmistunut voimalaitos kuuluu kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen Noormarkun ruukkialueeseen. Voimalaitoksen omistaa sen myös rakentanut A. Ahlström Osakeyhtiö.

Makrinítsa on Kreikan kylä sekä samanniminen Vóloksen kunnan kunnallisyksikkö ja entinen itsenäinen kyläkunta. Se sijaitsee Magnesian alueyksikössä Thessalian alueella. Kylän ja kunnallisyksikön väkiluku on 694.

Malborkin linna on saksalaisen ritarikunnan rakennuttama linna Malborkissa, Puolassa.

Malesia on valtio Kaakkois-Aasiassa. Sen pääkaupunki on Kuala Lumpur. Malesian väkiluku on noin 30 miljoonaa ja pinta-ala 329 847 neliökilometriä. Malesian naapurimaat ovat Thaimaa, Indonesia, Singapore ja Brunei. Maan virallinen kieli on malaiji.

Mamers on kunta läntisessä Ranskassa Sarthen departementissa Pays de la Loiren alueella.

Mandir on hindulaisuuden temppeli. Se on yleensä pyhitetty jollekin jumalalle, ja keskeisellä paikalla on tämän jumalan kuva eli marti. Pääjumalan lisäksi temppelissä kunnioitetaan yleensä myös muita tähän liittyviä jumalia. Temppelin seinissä ja muissa osissa on kuvia, jotka kertovat jumalan elämänvaiheista ja niihin liittyvistä tapahtumista. Paikoin on myös temppelialueita, joissa kullekin jumalalle on rakennettu oma temppelinsä.

Mannerheiminkatu on Naantalissa sijaitseva katu, joka oli aikoinaan kaupungin pääkatu ja edelleen Naantalin vanhankaupungin pääkatu. 1600-luvulla perustettu katu on pääasiassa 1800-luvulla rakennettujen puutalojen reunustama. Mannerheiminkatua voidaan pitää nykyään turisti- ja ostoskatuna useine liikkeineen ja ravintoloineen. Kadun varrella on myös useita taidegallerioita ja ateljeita.

Manuel L. Quezon, oli filippiiniläinen itsenäisyysliikkeen johtaja ja Filippiinien ensimmäinen presidentti. Filippiineillä hänet mielletään toisena presidenttinä Emilio Aguinaldon jälkeen. Aguinaldon hallinto ei saanut kansainvälistä tunnustusta aikanaan ja esimerkiksi Yhdysvallat ei pidä häntä laillisena presidenttinä.

Marbach am Neckar on kaupunki Baden-Württembergin osavaltiossa, eteläisessä Saksassa. Se kuuluu Stuttgartin hallintopiiriin ja Ludwigsburgin piirikuntaan. Kaupunki sijaitsee noin 20 kilometriä pohjoiseen osavaltion pääkaupungista Stuttgartista, Neckar-joen äärellä.

Mariankirkko on Puolassa Krakovan Rynek Główny-torin laidalla sijaitseva kirkko. Kirkossa on kaksi jyhkeää tornia, jotka ovat korkeudeltaan ja malliltaan erilaiset. Tarinan mukaan tornit suunnittelivat veljekset, joista lopulta toinen surmasi hienomman tornin rakentaneen veljensä. Kirkossa on 1400-luvulla Veit Stossin tekemä alttariveistos.

Mario Botta on sveitsiläinen arkkitehti.

Marjaniemen majakka sijaitsee Hailuodon Marjaniemessä noin 50 kilometrin päässä Oulusta.

Markkinamäen tunneli on 470 metrin pituinen tietunneli valtatie 7:llä Loviisassa. Tunneli ja sen kautta kulkeva valtatie 7:ään kuuluva moottoritieosuus avattiin liikenteelle syksyllä 2014. Tunnelin itäpäässä on Kymijoen haaran ylittävät Ahvenkosken sillat. Kummallekin ajosuunnalle on oma ajoneuvotunneli. Niiden vapaa korkeus on 5,20 metriä ja leveys 12,45 metriä. Ajokaistojen leveys on 2 x 3,75 metriä.

Markkulan silta on puurakenteinen museosilta Koskenkylässä Kihniössä. Kankarin ja Linnankylän välisellä paikallistiellä oleva Koskelanjoen ylittävä silta on rakennettu vuonna 1959. Se on tyypiltään riippuansassilta, eli sen kantavana rakenteena on kannen yläpuolisilla vinotuilla ja riipputangoilla jäykistetty palkki. Silta on yksiaukkoinen, sen kokonaispituus on 16,2 m, hyötyleveys 4,5 m ja alapuolinen aukko on 8 m. Sillan maatuet ovat kivillä täytettyjä hirsiarkkuja. Silta on puukantinen.

Marks on kaupunki Saratovin alueella Venäjällä, Volgan itärannalla, noin 60 km koilliseen Saratovista. Sen asukasluku on 31 531 (2010).

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46