Makalu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Makalu
Makalu.jpg

Makalu nähtynä lounaan suunnasta.

Sijainti
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
8 462 m
Prominenssi
2 378 mView and modify data on Wikidata
Ensimmäinen nousu huipulle
Koordinaatit

Makalu (virallisesti Makaru; kiinaksi: 马卡鲁山, pinyiniksi: Mǎkǎlǔ Shān) on maailman viidenneksi korkein vuori.lähde? Se sijaitsee Himalajan vuoristossa 23 kilometriä Mount Everestistä itään, Kiinan ja Nepalin rajalla. Makalu on vaikeapääsyinen, nelisivuisen pyramidin muotoinen vuori. Makalun korkein huippu nousee 8 463 metrin korkeuteen merenpinnasta.[1]

Makalulla on myös kaksi matalampaa huippua. Kangchungtse tai Makalu II on 7 678 m korkea huippu, joka sijaitsee kolme kilometriä päähuipusta luoteeseen. Neljä kilometriä koilliseen päähuipusta sijaitsee Chomo Lonzo, joka on 7 818 metriä korkea. Sille johtaa päähuipulta erittäin kapea ja vaarallinen harjanne, joka on Himalajan alati muuttuvissa keleissä lähes mahdoton ylittää.

Kiipeily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makalu on yksi vaikeimmista "kasitonnisista" eli yli 8 000 metriä korkeista huipusta kiivetä. Makalu on tunnettu jyrkistä nousuista ja veitsenterävistä harjanteista. Loppulähestyminen huipulle vaatii myös teknistä kiipeilyä. Ensimmäinen yritys valloittaa Makalun huippu tehtiin, kun yhdysvaltalainen ryhmä yritti vuonna 1954 kiivetä huipulle kaakkoisharjannetta pitkin. Ryhmä joutui kuitenkin kääntymään takaisin 7 100 metrin korkeudella myrskyjen vuoksi.

Lionel Terray ja Jean Couzy olivat Makalun huipun ensimmäiset valloittajat 15. toukokuuta 1955.[1] He kuuluivat ranskalaiseen retkikuntaan, jota johti Jean Franco. Franco ja kaksi muuta kiipeäjää saavuttivat huipun päivää myöhemmin. Ranskalaisretkikunta kiipesi pohjoisseinämän ja koillisharjanteen reittiä Kangchutsen ja Makalun välisen kannaksen kautta. Se on edelleen standardireitti Makalun huipulle.

Ensimmäinen nousu kaakkoisharjanteen reittiä pitkin tehtiin 23. toukokuuta 1970 japanilaisretkikunnan kiipeämänä.

Ranskalainen vuorikiipeilijä Jean-Christophe Lafaille katosi tammikuun 27. päivän paikkeilla vuonna 2006 yrittäessään tehdä ensimmäistä talvinousua Makalulle.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Makalu Encyclopedia Britannica. Viitattu 19.6.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.