Jagdschloss Grunewald

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jadschloss Grunewald Berliinissä

Jagdschloss Grunewald on Berliinin vanhin säilynyt linnarakennus. Linna sijaitsee Grunewaldjärven kaakkoisrannalla, Dahlemin kaupunginosassa Steglitz-Zehlendorfin osa-alueella. Itse järvi sijaitsee Grunewaldin kaupunginosassa Charlottenburg-Wilmersdorfin osa-alueella.

Grunewaldin metsästyslinna on rakennettu varhaisrenessanssiseen tyyliin vuonna 1542 ja se on luultavasti suunnitellut arkkitehti Caspar Theyss. Linnan rakennutti Brandenburgin vaaliruhtinas Joakim II. Alkujaan linnan kantoi nimeä Zum grünen Walde ja antoi nimen ympäröivälle alueelle. Rakennus oli aluksi kaksikerroksinen, mutta sitä korotettiin 1600-luvulla. Linnan suuri sali on nykyään ainoa Berliinissä säilynyt renessanssityylinen sisätila kirkkoja lukuun ottamatta.[1] Vuosien 1705 ja 1708 välillä Preussin ensimmäisen kuninkaan Fredrik I:n valtakaudella linnaa uudistettiin ja se sai barokkisia tyylielementtejä. Vallihauta täytettiin ja päärakennuksen ympärille tehtiin pienemmät piharakennukset. Arkkitehtina toimi tuolloin hoviarkkitehti Martin Grünberg. Vuonna 1800 linnan nimi vaihdettiin lyhennettyyn muotoon Grunewald.

Linna on ollut museokäytössä vuodesta 1932 lähtien. Näyttelyyn kuuluu yli 200 saksalaisten ja hollantilaisten taiteilijoiden maalausta sekä koriste-esineitä ja historiallisia metsästysaseita.[1] Sitä hallinnoi nykyisin Stiftung Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg -niminen säätiö.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Edelgard Abenstein & Jeannine Fiedler: Taide & Arkkitehtuuri: Berliini (suom. Pirkko Roinila), s. 390–391. Tandem Verlag (h. f. ullmann) 2009. Alkuteos Kunst & Architektur Berlin.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.