Viisas vanhus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viisas vanhus on arkkityyppinen kirjallisuudessa ja elokuvissa esiintyvä perushahmo. Viisas vanhus neuvoo ja opastaa itseään huomattavasti nuorempaa sankaria.

Psykologi Carl Jung kutsui viisaan vanhuksen arkkityyppiä senexiksi, mikä tarkoittaa latinaksi vanhaa miestä. Hahmo esiintyykin fiktiivisissä tarinoissa yleensä vanhana miehenä, mutta joissakin tapauksissa hahmo voi olla myös iäkäs nainen.

Viisas vanhus esitetään usein muukalaisena. Hän on tullut jostain kaukaa, toisesta maasta, kulttuurista tai jopa toiselta aikakaudelta. Hän saattaa myös olla jokin muu olento kuin ihminen, kuten esimerkiksi Gandalf tai vain puoliksi ihminen kuten Merlin.

Ritariromaaneissa ja fantasiakirjallisuudessa viisas vanhus on yleensä velho tai erakko. Tieteiselokuvissa hän on usein tiedemies tai keksijähahmo, ja viisas vanhus saattaa silloin muistuttaa toista perushahmoa, hajamielistä professoria. Itämaisissa taistelulajielokuvissa viisaasta vanhuksesta puolestaan on oma muunnelmansa, mestari, taistelulajien iäkäs opettaja.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.