Perushahmo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Perushahmo tai tyyppihahmo on tarinoissa esiintyvä arkkityyppinen henkilöhahmo, joka on toistuvan käytön jälkeen vakiintunut jossakin kirjallisuuden tai elokuvan lajityypissä.[1][2][3] Perushahmot pohjautuvat vahvoille ennakko-odotuksille ja stereotyyppisille käsityksille, ja ne ovat helposti tunnistettavissa siinä kulttuuripiirissä, jossa ne ovat syntyneet.

Antiikin Rooman näyttämötaiteessa käytettiin melko suppeaa perushahmojen joukkoa, johon kuuluivat muun muassa ovela orja, kiihkeä nuori rakastaja ja epäluuloinen isä.[4] Samoin renessanssin aikaan syntyneen commedia dell’arten esitykset perustuivat stereotyyppisiin hahmoihin, joilla oli tarkat ja ennaltamäärätyt suhteet toisiinsa.[3] Nykyisin perushahmoja hyödynnetään varsinkin televisiossa, elokuvissa ja sarjakuvissa.

  • Chris Baldick: The Concise Oxford Dictionary of Literary Terms. Oxford University Press 1990. ISBN 0-19-811733-7
  1. The UVic Writer's Guide The Department of English, University of Victoria. Arkistoitu 20.1.2008. Viitattu 26.02.2008.
  2. a b c d e f Baldick 1990, s. 211
  3. a b Stock character Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica. Viitattu 3.5.2011. englanti
  4. Theatrical production - The actor as character Encyclopædia Britannica. Viitattu 26.02.2008.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Stock Characters - Pidempi lista ja artikkelit TV Tropes -sivustolla (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.