Neito pulassa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pyhä Yrjö, lohikäärme ja neito pulassa

Neito pulassa (engl. damsel in distress) on arkkityyppinen fiktiivisissä tarinoissa esiintyvä perushahmo. Tyypillinen neito pulassa on nuori naimaton nainen, joka on konnan tai hirviön vallassa ja joka sankarin pitää pelastaa.[1]

Hahmon varhaisimpia esimerkkejä on kallioon kahlehdittu ja hirviön vartioima Andromeda Kreikan mytologiasta. Perseus tappaa hirviön ja pelastaa Andromedan. Tämä juonikuvio toistuu myöhemmin Pyhästä Yrjöstä kertovissa tarinoissa.

Neito pulassa oli erityisen suosittu hahmo eurooppalaisissa saduissa ja kansantarinoissa sekä viktoriaanisessa melodraamassa. Uljas ritari pelastaa esimerkiksi Persiljaisen, Prinsessa Ruususen ja Lumikin pulasta.

Hahmon suosio on laskenut 1900-luvulta lähtien, ennen kaikkea feministisen kritiikin ja sosiaalisten muutosten vuoksi. Avuttoman ja naiivin hahmon on koettu edustavan halventavaa naiskuvaa, ja sen ovat syrjäyttäneet aktiivisemmat naishahmot.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Damsel in Distress TV Tropes. TV Tropes Foundation, LLC. Viitattu 28.1.2014. englanti
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.