Darren Shanin tarina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Darren Shanin tarina
The Saga of Darren Shan
Alkuperäisteos
Kirjailija Darren Shan
Kieli englanti
Genre fantasia, kauhu, nuortenkirjallisuus
Kustantaja HarperCollins Children's Books
Julkaistu 20002006
Suomennos
Suomentaja Kaijamari Sivill
Tanja Falk[1]
Kustantaja Tammi
Julkaistu 2001[2]
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Darren Shanin tarina (engl. The Saga of Darren Shan, myös The Cirque du Freak Series) on irlantilaisen kirjailijan Darren Shanin luoma nuorille suunnattu fantasiakirjasarja. Kirjasarja kertoo nuoresta Darren Shan -nimisestä pojasta ja hänen uudesta elämästään puolivampyyrina.

Darren Shanin tarinaan kuuluu kaksitoista osaa. Ensimmäinen osa Friikkisirkus julkaistiin alkuperäiskielellä vuonna 2000 kun taas sarjan viimeinen osa Kohtalon perilliset julkaistiin vuonna 2004. Kaksitoista osaa jakautuvat neljään trilogiaan: esimerkiksi kolme ensimmäistä kirjaa, Friikkisirkus, Vampyyrin oppipoika ja Kauhun tunneleissa, kuuluvat Vampire Blood -nimiseen trilogiaan. Kirjankustantamo Tammi on kustantanut sarjaa suomeksi vuodesta 2001 alkaen[2]. Sitä on kääntänyt suomeksi Kaijamari Sivill, ja Tanja Falk on suomentanut sarjan yhden osan[1]. Vuoden 2010 keväällä sarjaa on käännetty yhteensä yhdeksän osaa. Kirjailija Shan on kirjoittanut kirjojen lisäksi useita novelleja, jotka sijoittuvat sarjan maailmaan[3].

Kirjoista on myös tehty elokuva Friikkisirkus: Vampyyrin oppipoika (2009). Sangatsu Manga aloitti sarjan sarjakuva-version julkaisun suomeksi joulukuussa 2013 nimellä Darren Shan. Sarjakuva julkaistaan 12 pokkarissa, ja jokainen niistä sovittaa yhden kirjan sarjakuvamuotoon.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäinen osa Friikkisirkus (Cirque Du Freak) kertoo päähenkilön elämästä ennen vampyyrin oppipojaksi tulemista, siitä, miten hän menee ystävänsä Steve Leonardin kanssa katsomaan friikkisirkusta ja kuinka hän pääty vampyyri Larten Crepsleyn matkaan.

Vampyyrin oppipoika -kirjassa (The Vampire's Assistant) puolivampyyri Darren yrittää sopeutua uuteen yölliseen elämäänsä ja totuttelee juomaan ihmisverta. Darren matkaa oppi-isänsä kanssa kierrellen maailmaa friikkisirkuksen kanssa.

Kolmannessa osassa Kauhun tunneleissa (Tunnels of Blood) puolivampyyri Darren Shan, käärmepoika Evra Von ja vampyyri Larten Crepsley lähtevät joulun alla Crepsleyn kotikaupunkiin. Pojille selviää Crepsleyn yrittävän pysäyttää hullua murhaajaa, joka riehuu vapaalla jalalla ja Darren joutuu ensimmäistä kertaa vastakkain hullun vampaneesin - violetti-ihoisen, punasilmäisen, vampyyrien serkun - kanssa.

Sarjan neljännessä osassa, Vampyyrivuori-kirjassa (Vampire Mountain) Larten Crepsley aikoo esitellä oppipoikansa Darren Shanin vampyyrineuvostolle ja -prinsseille joten he lähtevät kahden siniviitoiksi kutsutun pienen olennon kanssa pitkälle matkalle vampyyrivuoreen, joka on vuoren sisäinen linnoitus, jossa kaikki vampyyrit kokoontuvat joka 12. vuosi. Matkakumppanikseen he saavat Crepsleyn vanhan ystävän Gavner Purlin ja pienen susilauman, johon Darren ystävystyy.

Kuoleman koetuksessa (Trials of Death) Darren joutuu todistamaan kelpoisuutensa vampyyriksi suorittamalla viisi koetta: hän joko läpäisee ne, kuolee yrittäessään, tai epäonnistuu ja hänet surmataan Kuolemansalissa. Neljännessä koetuksessa taistellessaan kahta hurjistunutta villisikaa vastaan Darren epäonnistuu ja olisi kuollut ilman pienen siniviitan, Harkat Muldsin apua. Darren pakenee Kurda Smalhtin, tulevan vampyyriprinssin, avulla ja yrittää päästä vuoresta aamuauringon turvin sillä täysvampyyrit kuolevat, jos ovat parikin tuntia auringonvalossa. Kirjan lopussa Kurda kuitenkin osoittautuu petturiksi, joka yrittää valloittaa vuoren vampaneesien kanssa. Kurda tappaa Gavner Purlin ja vampaneesit yrittävät saada Darrenin kiinni, ettei tämä ehdi varoittaa vampyyreita. Darren tiputtautuu vuoren alaiseen Kuoleman Jokeen, josta kukaan ei ole selvinnyt hengissä.

Vampyyriprinssi-kirjassa (The Vampire Prince) Darren selviää Kuoleman Joesta ja joutuu ulos vuoresta virran mukana. Hän palauttelee voimiaan susilauman turvissa ja yrittää miettiä, miten voisi varoittaa vampyyreja vuoren sisällä piileksivistä vampaneeseista ilman että hänet tapetaan. Vampyyrit luulevat Darrenin paenneen ennen oikeudenkäyntiä ja ovat lähteneet etsimään tätä. Lopulta Darren saa Kurdan paljastetuksi Kurdan investituuran eli ylennysriitin aikana, ja Darrenin juonen avulla vampaneesit saadaan tapettua. Samassa myös Arra Sails, Crepsleyn entinen kumppani, kuolee ja hänen ruumiinsa poltetaan ja tuhkat sirotellaan Vampyyrivuoren juurelle. Se on vampyyrien tapa: he eivät hautaa ruumiita, jotta vampyyrin henki pääsee kuolemanjälkeiseen paikkaan, Paratiisiin. Kurda tuomitaan kuolemaan ja Darrenista tulee vamppyyriprinssi.

(Hunters of the Dusk) Vamppyyriprinssi Darren Shan on kuusi vuotta ollut Vampyyrivuoressa opettelemassa kansansa tapoja ja parantamassa taistelutaitojaan. Vampyyrit ja vampaneesit ovat olleet sodassa siitä asti, kun Darren sai paljasttettua petturivampyyri Kurda Smahltin tämän yrittäessä vallata Vampyyrivuori pienen vampaneesijoukon kanssa. K. H. Talo (Korpernikus Henrik Talo = kohtalo)- iätön pikkumies, joka pystyy kulkemaan tulevaisuuteen ja menneisyyteen tulee vampyyrivuoreen kertomaan, että Vampaneesimestari kokoaa joukkojaan voittaakseen vampyyrit sodassa. Vain kolme vampyyriä pystyvät pysäyttämään Vampaneesimestarin ja tappamaan tämän. Hän nimeää jahtaajiksi Larten Crepsleyn, Darrenin ja vampyyriprinssi Vancha Marchin, joka liittyy heidän seuraansa myöhemmin. Heidän mukaansa lähtee siniviitta Harkat Mulds. Jahtaajat saavat neljä kertaa yrittää tappaa Vampaneesimestarin ja ennustuksen mukaan jos kaksi kolmesta jahtaajasta kuolee, kolmas jahtaaja joutuu todistamaan oman kansansa tuhoa Varjojen Herran noustessa maailman valtiaaksi.

(Allies of the Night) Darren Shan, Harkat Mulds ja Larten Crepsley palaavat Crepsleyn vanhaan kotikaupunkiin ottamaan selvää, ovatko vampaneesit raakojen murhien takana. Joku on ilmoittanut Darrenin kouluun, kuka? K.H. Talo? Vampaneesit? Darren tapaa entisen tyttöystävänsä Debbie Keison, joka on opettaja samassa koulussa, johon Darren on ilmoitettu (suonissaan virtaavan vampyyriveren vuoksi Darren näyttää vain noin 15-vuotiaalta, vaikka todellisuudessa on jo 26-vuotias). Darren tapaa vanhan ystävänsä Steve Leonardin, joka kertoo hautausmaalla tapahtuneiden tapahtumien jälkeen ottaneensa selvää vampyyreistä ja vampaneeseista. Steve luonnehtii vampyyrejä "jaloiksi ja kunniallisiksi otuksiksi, jotka kunnioittavat elämää eivätkä tapa verta juodessaan." Sanoista huolimatta hän on edelleen katkera Crepsleylle, joka totesi Steven verta testatessaan tämän olevan paha,ja Darrenille, joka "varasti" Steven mahdollisuuden päästä vampyyriksi. Todellisuudessa Steve on puolivampaneesi, joka tahtoo kostaa Darrenille ja Crepsleylle. Steve luuli Darrenin hylänneen hänet ja liittyneen vampyyreihin omasta tahdostaan, vaikka tosiasiassa Darren jätti ihmisen elämänsä pelastaakseen Steven Madam Octalta saamaltaan tappavan myrkyn vasta-aineen saadakseen.

Darren, Crepsley ja Harkat joutuvat pidätetyiksi epäiltynä murhista, jotka vampaneesit ovat tehneet. He pääsevät kuitenkin pakenemaan ja pimeän tullen palaavat takaisin tunneleihin aikoen tappaa Vampaneesimestarin. Koston Luolassa vastakkain joutuvat Crepsley ja Vampaneesimestari. Crepsley tappaa vampaneesimestarin, mutta Steve tiputtaa Crepsleyn tulessa olevia seipäitä täynnä olevaan kuoppaan. Crepsley kuolee. Vampaneesit ja vampetit - ihmiskätyreitä, joita eivät sido vampaneesien lait, he saavat muun muassa valehdella ja käyttää tuliaseita - lähtevät, mutta ennen kuin Steve ja Vampaneesimestarin suojelija Gannen Harst (Vanchan veli) lähtevät, Sreve kertoo olevansa itse Vampaneesimestari. Vancha palaa vampyyrivuoreen ja Darren ja Harkat lähtevät K.H. Talon mukaan ottamaan selvää, kuka Harkat oli ennen siniviitaksi tuloaan- K.H. Talo luo siniviitat kuolleista ihmisistä. Siniviitat eivät muista keitä ovat ennen olleet eivätkä mitään muutakaan menneisyydestään.

Darren ja Harkat ovat joutuneet outoon aikaan ja paikkaan, joka on täynnä lohikäärmeitä, vieraita eläinlajeja, muun muassa jättiläisrupikonnia ja outoja, alkukantaisia ihmisiä. Lopulta Darren ja Harkat yrittävät noukkia Harkatin ihmisruumiin Sielujen Järvestä saadakseen tietää, kuka tämä oli ennen ollut. Sielujen järveä vartioi kuitenkin lohikäärmeet, eikä heidän alkoholisoitunut, ihmislihaa syövä oppaansakaan auta asiaa. Lopulta kumppanukset saavat tietää, että Harkat oli entisessä elämässään Kurda Smahlt, vampyyri joka petti heimonsa.

Darren, Harkat ja Vancha lähtevät jälleen jahtaamaan Steve Leonardia, Vampaneesimestaria. Darren palaa vanhaan kotikaupunkiinsa ja näkee jälleen siskonsa Annien,jolla on poika ja vanhan tuttunsa Tommy Jonesin, josta on tullut jalkapalloilija. Morgan James- entinen poliisi, joka nykyään on vampetti- ja J.V.- hulluksitullut entinen ekosoturi, joka menetti kätensä kirjasarjan kolmannessa osassa ja syyttää siitä Darrenia- tappavat Tommyn kesken pelin ja Darren lähtee heidän peräänsä. Darren saa selville, että Stevellä on noin 10-vuotias poika, Darius, joka yrittää tappaa Darrenin. Darre pääse pakoon. Morgan, Steve, J.V. ja Darius hyökkäävät friikkisirkukseen ja tappavat herra Pitkä (friikkisirkuksen omistajan, K.H. Talon pojan) Jahtaajat lähtevät vampaneesien perään, joilla on panttivankinaan Evra Vonin poika, Shancus. Steve tappaa Shancusin ja Darren saa tietää tietää että Steven poika on hänen siskonsa lapsi, siis hänen sukulaisensa.

Sarjan viimeisessä osassa Darren kertoo siskolleen Annielle, ettei ole kuollut ja kaiken muun, mitä hänelle on 18 vuoden aikana tapahtunut. Hän kertoo myös Stevestä, Dariuksen isästä, koska Steve on verettänyt Dariuksen, Darrenin täytyy vaihtaa verta pojan kanssa, ettei pojasta tulisi vampaneesia. Verenvaihdossa vampaneesin ja vampyyrin veri sekoittuu ja on vähällä tappaa Darrenin ja Dariuksen. Veretys kuitenkin onnistuu ja Annie ja Darius lähtevät kaupungista. Darren, Vancha, Harkat ja Alice Burgs -niminen poliisi, joka taistelee vampaneeseja vastaan jahtaajien kanssa (tavataan ensimmäisen kerran sarjan 7. osassa) palaavat vanhalle jalkapallostadionille, missä vampaneesit ja vampetit ovat hyökänneet sirkuslaisten kimppuun.

Kun taistelu kääntyy sirkuslaisten ja jahtaajien voitoksi, Steve ja hänen suojelijansa Gannen pakenevat stadionilta. Darren ja Vancha jättävät taistelun ja lähtevät vampaneesimestarin ja tämän suojelijan perään. Taistelussa vanchan veli Gannen vahingoittaa Vanchaa vakavasti, eikä tämä voi jatkaa kamppailua. Hullu vampaneesi J.V., joka on seonnut täysin, tyrmää Gannenin juuri ennen kuin Steve tappaa hänet. Viimeinen taistelu vampyyrien ja vampaneesien välillä käydään siis steve vastaan Darren, ainut jäljellä oleva jahtaaja. Darren saa voitettua Steven ja juuri ennen kuin Darren aikoo tehdä hänestä selvää, K.H. Talo kertoo olevansa poikien oikea isä. Darren ei halua nousta Varjojen Valtiaaksi eikä antaa herra Talon suunnitelmien toteutua, joten hän antaa Steven tappaa itsensä ja viimeisillä voimillaan hän vierii jokeen Steven kanssa ja molemmat kuolevat.

Evanna, K.H. Talon tytär, hakee Darrenin sielun Sielujen Järvestä (Darren syyttää itseään tapahtuneesta, minkä takia hän ei voi päästä Paratiisiin, vaan joutuu olemaan ikuisuuden Sielujen Järvessä). Evanna kertoo odottavansa kaksosia, toinen on vampyyri, toinen vampaneesi. Ennustuksen mukaan Evanna voi saada lapsen kumman tahansa yönkulkijan kanssa ja se kumpi lapsesta tulee, voittaa yönkulkijoiden ikuisen sodan ja tuhoaa toisen puolen lopullisesti- toisen isä on Vancha, toisen Gannen. Näin Evanna toivoo saavansa rauhan yönkulkijoiden klaanien välille. K.H. Talo tekee Darrenista siniviitan ja vie hänet menneisyyteen, 18 vuotta taaksepäin päivään, jolloin nuori Darren ja Steve lähtevät katsomnaan friikkisirkusta ja missä Darren tapaa ensi kertaa herra Crepsleyn ja Madam Octan. Darren estää nuorta itseään palaamasta vanhaan teatteriin esityksen jälkeen ja toivoo, ettei nuori hän ikinä varasta Madam Octaa, mikä taas johtaisi siihen että se purisi Steveä ja Darren joutuisi vampyyrin oppipojaksi. Darren kuolee ja hänen sielunsa pääsee Paratiisiin ikuiseen rauhaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Darren Shan: Vampyyriprinssi Risingshadow.net. Viitattu 24.4.2009. [vanhentunut linkki]
  2. a b Darren Shan: Friikkisirkus Risingshadow.net. Viitattu 24.4.2009. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  3. Extras darrenshan.com. Viitattu 24.4.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]